«دومینیک راب» وزیر امور خارجه انگلیس بامداد سهشنبه در تماس تلفنی با اعضای شبکه اطلاعاتی موسوم به 'فایو آیز' (ایالات متحده، انگلیس، کانادا، استرالیا و نیوزیلند) درباره اوضاع هنگ کنگ گفتوگو کرد.
او با انتشار پیامی در حساب توئیتری خود تصریح کرد که همکاری انگلیس با دوستان و متحدان خود در این مقطع بیش از همیشه حائز اهمیت است.
وزیر خارجه انگلیس با اشاره به اعلامیه مشترک با پکن درباره خودمختاری هنگ کنگ با درجه بالا، هشدار داده که لندن رفتار پکن را بی پاسخ نخواهد گذاشت.
او چندی پیش در یک گفتوگوی تلویزیونی تصریح کرد: ما به دنبال بستن چشمهایمان به روی این وضعیت نبستیم و نمیخواهیم مسئولیتهایمان را در قبال مردم هنگکنگ نادیده بگیریم.
«راب» افزود: اگر چین به دنبال اجرای کامل این قانون باشد، ما نیز به افرادی که "دارنده پاسپورتهای انگلیسی در خارج از کشور " هستند، اجازه میدهیم تا به انگلیس بیایند.
کنگره ملی خلق چین به تازگی لایحه امنیت ملی هنگ کنگ را با هدف مقابله با استقلال، براندازی، تروریسم و دخالت های خارجی در این منطقه تصویب کرد.
رای گیری به این قطعنامه بدین معنا است که کنگره ملی خلق چین اجازه دارد تا قانونی را پیشنهاد و ارایه کند که براساس آن با جدایی طلبان، براندازان، تروریست ها و دسیسه گران همکار با دولت های ذی نفوذ خارجی در هنگ کنگ، مقابله می شود.
مقامات چین معتقدند این قانون به منظور جلوگیری، متوقف کردن و مجازات فعالیت هایی که بطور جدی امنیت ملی را به خطر می اندازد از قبیل اقدام برای تجزیه کشور و یا تلاش برای براندازی قدرت حاکم و همچنین فعالیت های نیروهای خارجی که در امور هنگ کنگ دخالت می کنند لازم است.
در همین حال هفت وزیر خارجه اسبق انگلیس جمعه گذشته در نامهای خطاب به نخست وزیر این کشور خواستار تشکیل «گروه بین المللی تماس» در موضوع هنگکنگ شدند.
در این نامه که فرازهایی از آن در رسانههای انگلیس منتشر شده آمده است: ما معتقدیم که لندن به لحاظ قانونی و اخلاقی در قبال مردم هنگ کنگ مسئول است. با توجه به تحولات اخیر در این کشور، امیدواریم که شما ضرورت رهبری بینالمللی توسط دولت انگلیس و اقدام در این زمینه را متوجه باشید.
امضاء کنندگان این نامه پیشنهاد تشکیل «گروه بین المللی تماس» را، همانند ائتلافی که در واکنش به جنگهای یوگوسلاوی در دهه ۹۰ میلادی تشیکل شد، مطرح کردهاند.
با این حال تصمیم چین درباره هنگکنگ با واکنشهای متفاوتی در سطح بینالمللی مواجه شده است.
وزیران خارجه شبکه اطلاعاتی فایو آیز با صدور بیانیهای مشترک نسبت به تصویب لایحه امنیت ملی هنگکنگ در کنگره ملی خلق چین، عمیقا ابراز نگرانی کرده و از پکن خواستهاند تا به تعهدات خود در چارچوب اعلامیه مشترک با انگلیس پایبند باشد.
اتحادیه اروپا اما رویکرد نرمتری را در پیش گرفته و تاکید دارد که روابطش با پکن برپایه احترام و اعتماد متقابل است.
هفت وزیر امور خارجه اسبق انگلیس پیشنهاد کردهاند که دولت برای تشکیل گروه بینالمللی تماس از ظرفیت اتحادیه اروپا، گروه ۷ و کشورهای مشترکالمنافع بهرهبرداری کند.
اما با توجه به اختلاف نظرها در این زمینه و در میانه مذاکرات پرحاشیه انگلیس و اتحادیه اروپا درباره همکاریهای پسابرگزیت، به نظر می رسد که دولت لندن در این مقطع از حمایت اتحادیه اروپا چشم پوشی کرده و با اتکا به ظرفیتهای موجود، قصد ایجاد ائتلاف فرا آتلانتیک را در سر میپروراند.
نظر شما