به گزارش تارنمای رادیو بینالمللی فرانسه، وزیران دارایی فرانسه، آلمان، بریتانیا، ایتالیا، آمریکا، کانادا و ژاپن با انتشار بیانیهای مشترک ضمن تاکید بر تعهد خود در شرایط کنونی اعلام کردند که بر اساس یک طرح جدید، کشورهای فقیر دستکم تا پایان سال ۲۰۲۰ از پرداخت بدهیهای خود معاف هستند.
در این بیانیه که پس از یک نشست ویدئو کنفرانسی منتشر شد، وزیران دارایی کشورهای عضو گروه هفت اظهار کردند: ما با همکاری یکدیگر و با تمرکز بر مشکلات کشورهای فقیر و آسیبپذیر در جهت یافتن راه حلی برای پیامدهای اقتصادی بحران کرونا تلاش میکنیم.
رادیو بینالمللی فرانسه به نقل از خبرگزاری رویترز نوشت: در بیانیه مشترک گروه هفت از تمامی کشورهای وامدهنده خواسته شده است که برای مبارزه با پیامدهای اقتصادی بحران کرونا، به طرح تعلیق پرداخت بدهی کشورهای فقیر بپیوندند.
گروه هفت از تمامی وامدهندگان دولتی و خصوصی خواسته که تصمیمات خود در رابطه با وامدهی را متناسب با دستورالعملهای بازپرداخت پایدار بدهیها اتخاذ کنند.
تاکید گروه هفت بر شفافیت پکن در خصوص ارائه اطلاعات وامدهی
در بخش دیگری از این بیانیه، وزیران دارایی گروه هفت با اشاره به روش وام دهی چین به کشورهای فقیر، از پکن خواستهاند که تمامی اطلاعات مربوط به وام دهی را با شفافیت کامل منتشر کند. در همین حال از تمامی کشورهای وامگیرنده نیز خواسته شده گزارش دقیقتری از بدهیهای دولتهای خود ارائه دهند.
دو ماه پیش ( ۴ آوریل/ ۱۶ فروردین)، کشورهای آفریقایی به دنبال شیوع ویروس کرونا و نگرانیهای فزاینده از وضعیت اقتصادی خود، از کشورهای دیگر از جمله چین خواسته بودند تا آنها را از پرداخت بدهی هایشان معاف کنند.
رادیو بینالمللی فرانسه گزارش کرد: پیش از ارائه طرح جدید گروه هفت، وزیران اقتصاد کشورهای «گروه ۲۰» و روسای بانکهای مرکزی این کشورها، نخستین گام را برداشته و با تعلیق موقت بدهیهای کشورهای فقیر در راستای کمک به مبارزه این کشورها با شیوع ویروس کرونا موافقت کرده بودند.
آزادسازی ۲۰ میلیارد دلار و بدهی ۳۶۵ میلیارد دلاری کشورهای آفریقایی
با این حال، انتظار می رود طرح جدید گروه مبنی بر تعلیق پرداخت بدهی کشورهای فقیر حدود ۲۰ میلیارد دلار را آزاد کند، اما با این حال این طرح مشکل بدهیهای کشورهای فقیر را حل نمیکند. به عنوان نمونه، بدهی کشورهای آفریقایی نزدیک به ۳۶۵ میلیارد دلار تخمین زده شده است.
کشورهای فقیر بیشتر از دیگر کشورها از پیامدهای اقتصادی شیوع ویروس کرونا آسیب دیدهاند و کارشناسان مسایل اقتصادی هشدار دادهاند که نیاز آنها به کمک ملی، از ۲.۵ تریلیون دلار که صندوق بینالمللی پول آن را تخمین زده است بیشتر خواهد بود. این کشورها که برای مقابله با پیامدهای اقتصادی بحران کرونا با مشکلات جدی اقتصادی روبه رو هستند، به طور رسمی خواستار لغو کامل بدهیهای خود شدهاند.
چندی پیش، موریتانی خواستار بخشودگی بدهی های قاره آفریقا برای مواجهه با تبعات اجتماعی و اقتصادی شیوع ویروس کرونا در این قاره شده بود.
رشد سریع دریافت وامهای متعدد کشورهای آفریقایی از موسسههای اقتصادی و مالی بین المللی نظیر صندوق بین المللی توسعه و بانک جهانی، این کشورها را با بحران بدهیهای خارجی مواجه کرده و ثبات اقتصادی بلند مدت مناطق مختلف آفریقا را در وضعیت کرونا ویروس در معرض ریسک بالا قرار داده است.
بازیگران خارجی نظیر چین، آمریکا، دولتهای اروپایی بویژه فرانسه در کنار کشورهای آفریقایی هر کدام اقدام به اتخاذ رویکردی متفاوت در راستای منافع خود کردهاند؛ فرانسه با اعلام لزوم بخشودگی بدهیهای کشورهای آفریقایی درصدد گسترش نفوذ خود در آفریقا و کاهش نفوذ چین بزرگترین بازیگر در آفریقا است.
همگرایی اروپا و آفریقا بویژه در شرایط کنونی که جهان متاثر از ویروس کروناست جلوه دیگری به خود گرفته است. با شیوع ویروس کرونا که قاره آفریقا را هم به میزان زیادی متاثر از خود کرده است، رئیس جمهوری فرانسه به دنبال فراخوان «پاپ فرانسیس» رهبر کاتولیکهای جهان در روز عید پاک خطاب به کشورهای اروپایی برای کاهش یا حذف بدهیهای کشورهای فقیر در شرایط کرونا، تاکید کرد: فرانسه و اتحادیه اروپا باید «به طور گسترده» بدهی کشورهای آفریقایی را ببخشد.
«امانوئل مکرون» تاکید کرد: فرانسه و به طور کلی اروپا باید برای کمک به آفریقا عجله کند. در جریان مراسم عید پاک پاپ فرانسیس خواستار لغو بدهی فقیرترین کشورها شده بود.
تا سال ۲۰۵۰ میلادی، ۳۰ میلیون جوان آفریقایی وارد بازار کار خواهند شد. اروپا تلاش میکند با حمایتهای خاص خود از این ظرفیت و پتانسیل نیروی انسانی به بهترین شکل مناسب استفاده کند.
در این ارتباط مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ششم خرداد/ ۲۶ می، سال ۲۰۲۰ را نقطه عطف تقویت روابط دو قاره اروپا و آفریقا عنوان کرد. «جوزپ بورل» در پیامی توییتری تصریح کرد: آفریقا و اروپا قارههای خواهرخوانده و شرکای طبیعی هستند. ما با عمق بخشی به روابط خود از همه چیز برای دستاوردهای خود برخورداریم.
او با تبریک روز آفریقا در صفحه توئیتر خود نوشته بود: سال ۲۰۲۰، سالی مهم برای نزدیکتر کردن روابطمان به نفع آفریقاییها و اروپاییها است.
نظر شما