فریدون یاوری روز یکشنبه به مناسبت روز جهانی محیط زیست در گفت و گو با ایرنا، افزود: انتظار داریم شرکت آب و فاضلاب استان هرچه سریعتر نسبت به راه اندازی تصفیه خانه شهر کرمانشاه اقدام کند که متاسفانه باتوجه به شرایط اقتصادی کشور فکر می کنم با مشکل تامین اعتبار مواجه است.
وی در ادامه راه اندازی تصفیه خانه شهر کرمانشاه را از نظر محیط زیست و بهداشت ویژه و حیاتی دانست و احداث آن را از اولویت های مهم استان برشمرد.
او فاضلاب های شهری و پسابهای صنعتی را ۲ عامل اصلی آلودگی آب رودخانه ها و آب های زیرزمینی عنوان کرد و گفت: همه واحدهای صنعتی به سیستم کنترل آلودگی پساب مجهزند و محیط زیست تا زمانی که تایید نکات محیط زیستی یک واحد صنعتی را ندهد مجوز راه اندازی به آن داده نمی شود و همچنین به طور مستمر پساب های صنعتی مورد نظارت و پایش محیط زیست قرار می گیرد.
یاوری با بیان اینکه نظارت مطلوبی برپسابهای صنعتی استان داریم، اضافه کرد: اگر در پساب واحد صنعتی آلودگی گزارش شود در کمترین زمان، از آن نمونه برداری و آزمایش می شود و تا رفع مشکل واحد تعطیل می شود و از این نظر در این حوزه مشکل جدی در استان نداریم.
او فاضلاب خانگی را عامل اصلی آلودگی رودخانه ها و همچنین محیط زندگی روستاییان ذکر کرد و گفت: هشت شهر استان تصفیه خانه فاضلاب دارد و اگر تصفیه خانه شهر هرسین و منطقه اورامانات (روانسر، جوانرود و تصفیه خانه شماره ۲ پاوه) به بهره برداری برسد، در این زمینه گام های بزرگ و اساسی در سطح استان برداشته ایم.
وی تاکید کرد: فاضلاب خانگی روستاها نیز باید مدیریت شود زیرا محیط زیست روی کل زندگی موجودات زنده اثر می گذارد، وقتی محصولی در زمین آلوده ای تولید شود فقط مربوط به همان محله نیست بلکه همه کسانی که از آن محصول استفاده می کنند را دربر می گیرد.
کرمانشاه از نظر ذرات هوا (گازها) وضعیت مطلوبی دارد
مدیرکل محیط زیست کرمانشاه در بخش دیگری از سخنان خود؛ مقابله با ریزگردها را یکی از اولویت های مهم محیط زیست اعلام کرد و گفت: شناسایی کانونهای گرد و غبار استان ها و مقابله با آن از مهم ترین برنامه های این سازمان در سالجاری است که خوشبختانه در کرمانشاه کانون ریزگردی نداریم و گرد و غباری که در استان دیده می شود از کشورهای همسایه به ویژه عراق است.
یاوری با بیان اینکه ۱۰ ایستگاه سنجش آلایندگی به صورت آنلاین هوای استان را سنجش می کنند، گفت: این سایتها علاوه بر سنجش میزان گرد و غبار، غلظت گازهای موجود در هوای استان را نیز می سنجند که خوشبختانه از نظر ذرات معلق (گازهای آلاینده) هوای استان در حد نرمال است.
پسماندهای بهداشتی اول بی خطرسازی و سپس دفع میشود
وی در بخش دیگری از سخنان خود به نظارت شدید بر پسماندهای بهداشتی در استان اشاره کرد و گفت: پسماند تمام بیمارستان ها، کلینیک ها و مطبهای پزشکی استان ابتدا توسط شرکت های خصوصی با رعایت موارد بهداشتی سوزانده و بی خطرسازی می شود سپس برای دفع منتقل می گردد.
این مقام مسوول با اشاره به شیوع گسترده کرونا و نحوه انتقال سریع آن گفت: وجود سیستم بی خطرسازی پسماندهای بهداشتی که همه بیمارستانهای استان به آن مجهزند، در مقابله با ویرویس کرونا، کمک بزرگ و شایانی کرد و عملکرد مطلوبی داشت.
یاوری با بیان اینکه برای دفع پسماند زباله بهداشتی یک مکان ویژه در پشت سایت دفع زباله خانگی سراب قنبر انتخاب شده افزود: مکان دفع پسماندهای بیمارستانی از نظر محیط زیستی مانند قاطی نشدن پسماندهای آن با آب زیرزمینی، محصور بودن برای جلوگیری از ورود زباله گردها باید شرایط ویژه ای داشته باشد که الان مکانی انتخاب و تایید شده که برای انجام اقدام های بعدی منتظر دانشگاه علوم پزشکی استان نسبت به آماده سازی آن هستیم.
وی همچنین به دفع پسماندهای خانگی در استان اشاره کرد، اظهارداشت: هم اکنون یک شرکت بازیافت فعال برای زباله خانگی در سطح استان داریم و راه اندازی ۶ شرکت بازیافت دیگر در شهرستان ها نیز برنامه ریزی شده و در دست اجرا است که برای تکمیل آنها نیازمند تامین اعتبار هستیم.
استان کرمانشاه ۱۶۱ هزار هکتار منطقه حفاظت شده دارد
مدیرکل محیط زیست کرمانشاه در ادامه گفت: کرمانشاه ۱۶۱ هزار هکتار معادل ۶.۷ درصد مساحت استان منطقه حفاظت شده دارد که از میانگین ۱۰ درصدی کشور، پایینتر است.
یاوری با بیان اینکه به دنبال تبدیل مناطق بکر طبیعی استان به مناطق حفاظت شده هستیم، افزود: کرمانشاه دارای مناطق بکر طبیعی فراوانی است که باید مورد محافظت قرار گیرد و افزودن بر این تبدیل مناطق بکر به مناطق حفاظت شده از مهم ترین برنامه های این اداره کل در سال جاری است.
وجود پلنگ در کرمانشاه نشانگر زنجیره غذایی کامل است
وی بااشاره به ثبت اولین پلنگ در استان کرمانشاه در سال گذشته گفت: کارشناسان محیط زیست سراسر جهان وجود پلنگ در یک منطقه را نشانگر کامل بودن زنجیره غذایی آن منطقه می دانند و این یعنی مناطق محافظت شده کرمانشاه دارای چرخه عذایی طبیعی کامل است و باید از مناطق بکر طبیعی دیارمان به خوبی محافظت کنیم.
یاوری همچنین به منطقه حفاظت شده قلاویز اشاره کرد و آن را در سطح کشور منحصربه فرد دانست و گفت: در سطح کشور، منطقه حفاظت شده قلاویز را به عنوان زیست بوم اصلی آهو اصیل ایرانی می شناسند و این از اهمیت بالای این منطقه محافظت شده است.
او، تعداد آهوهای منطقه حفاظت شده قلاویز را بیش از هزار راس دانست و گفت: درسرشماری که از موجودات سطح استان در سالیان اخیر داشتیم روندی رو به رشد داشته اند.
وی به خرید هفت دستگاه پهپاد جدید برای نگهداری از مناطق حفاظت شده استان اشاره کرد و گفت: در سرشماری ها و نگهداری از مناطق باید از تکنیک ها و فناوری مدرن الکترونیکی استفاده کنیم که بتوانیم از موجودات آن اطلاع دقیق و بهتری داشته باشیم.
محافظت از محیط زیست بدون مشارکت امکان پذیر نیست
مدیرکل محیط زیست استان کرمانشاه در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به شروع آتش سوزی مراتع و جنگلها در فصل تابستان گفت: همه امکانات و تجهیزات اطفاء حریق مانند آتش برها، دمنده ها، آتش کوب ها و همچنین هماهنگی با ۱۰۰ گروه محلی برای خاموش کردن به موقع آتش سوزی به حالت آماده باش قرار دارد.
یاوری، تمام کارکنان اداره محیط زیست استان اعم از اداری، نگهبان و محیط بان را ۱۶۰ نفر اعلام کرد و گفت: اگر همه آنها هم پای کار بیایند، چطور می توانند از ۱۶۱ هزار هکتار محافظت کنند، بنابراین بدون مشارکت مردمی، هم افزایی ارگان ها و کمک گروه های مردم نهاد محافظت از محیط زیست امکان پذیر نیست.
او نگرش و هم افزایی مدیران استان برای محافظت از محیط زیست را بسیار مهم برشمرد، گفت: بین مدیران استان نسبت به محافظت از محیط زیست هم افزایی مطلوبی وجود دارد.
یاوری در پایان با تقدیر از نیروهای نظامی در اطفاء حریق منطقه حفاظت شده بوزین و مره خیل پاوه در روزهای گذشته، بر فرهنگ سازی بیشتر برای محافظت از محیط زیست استان تاکید کرد.
استان کرمانشاه با ۲۴ هزار کیلومتر مساحت دارای ۲ میلیون نفر جمعیت ساکن در ۳۴ شهر و ۲ هزار و ۵۹۵ روستا است.