آمارهای رسمی اعلامی از سوی دانشگاه علوم پزشکی کردستان نشان میدهد طی روزهای اخیر تعداد مبتلایان به کرونا در استان از جمله سنندج رشد معناداری یافته و نگرانیها بابت این موضوع بشدت افزایش پیدا کرده بطوریکه حالا وضعیت این شهر از لحاظ آمار مبتلایان به این ویروس قرمز شده است.
با وجود ارائه آمار روزانه از طریق رسانهها و هشدارهای پزشکی به شهروندان، گویا همچنان برخی نسبت به این موضوع بیتفاوت هستند و از روی ناآگاهی یا سهلانگاری از رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و دستورالعملهای بهداشتی خودداری میکنند، همچنانکه نمودهای عینی آن را به وفور میتوان در معابر عمومی مشاهده کرد.
این روزها جدا از تردد و ازدحام بالای جمعیت، تعداد زیادی از شهروندان بدون ماسک و بیتوجه به توصیههای بهداشتی در حال گذر در خیابانها و اماکن عمومی هستند اگرچه مسوولان حوزه بهداشت و درمان همواره بر اجتناب از ترددهای غیرضروری تاکید دارند چون در صورت ضرورت تردد و زدن ماسک میتوان تا حدود زیادی از انتشار و سرایت کرونا جلوگیری کرد البته برخی شهروندان همچنان نسبت به این موضوع مهم بیاعتنا بوده و سلامت خود و دیگران را به خطر میاندازند.
عدم استفاده از ماسک به بهانه گرما
اینجا هسته مرکزی سنندج و نزدیک غروب است به ناچار باید از میدان آزادی و خیابان فردوسی عبور میکردم، اغراق نیست اگر بگویم با دیدن جمعیت متردد در پیادرو دچار وحشت میشود از آنجایی که دستگاههای خدماترسان در خیابان فردوسی مشغول انجام زیرساخت برای احداث پیادهراه هستند، حضور تعداد زیادی دستفروش و عابر در پیادهرو موجب ازدحام بالایی در این نقطه از شهر شده و طبیعتا فاصلهها کمتر شده لذا در صورت استفاده نکردن از ماسک، نگرانی بابت خطر سرایت کرونا بیشتر هم میشود.
با یکی از شهروندان سنندجی در خیابان فردوسی صحبت کردم و پرسیدم چرا از ماسک استفاده نمیکند، در پاسخ گفت: هوا گرم است حوصله زدن ماسک ندارم، خدا بزرگ است چیزیم نمیشود.
یکی دیگر هم از اینکه مدام ماسک بزند احساس کلافگی میکند و به قول خودش هر چه بادا باد. جای تعجب داشت حتی به سلامتی دختر بچهاش اهمیت نداده و نه ماسکی به دهان او گذاشته و نه دستکشی در دستانش است.
جمعیت زیادی در این خیابان هسته مرکزی شهر در حال تردد هستند با یکی از دستفروشان به بهانه خرید پیراهن، هم کلام شدم. پرسیدم چرا بدون ماسک و دستکش است، گفت: اینقدر ماسک زدم خسته شدم پشت گوشهایم زخمی شده است. چقدر ماسک؟ چقدر رعایت؟ میدانم خطرناک است ولی واقعا زدن ماسک در این هوای گرم آزار دهنده است.
البته منصفانه قضاوت کنیم خیلیها هم بعد از هشدارهای دانشگاه علوم پزشکی و رسانهها مبنی بر جهش یکباره آمار مبتلایان به کرونا در استان، اکنون نکات بهداشتی را بیشتر رعایت میکنند اما برخلاف آنان یکی از رانندگان تاکسی اعتقادی به استفاده از ماسک برای مقابله با کرونا ندارد.
او که بر خلاف مصوبه ستاد استانی مقابله با کرونا، چهار مسافر نیز سوار کرده و خودش هم ماسکی بر دهان ندارد، اظهار داشت: اگر قرار باشد با نزدن ماسک بمیرم همان بهتر که بمیرم.
به او گفتم چرا بیشتر از سه نفر مسافر سوار کرده است که پاسخ داد: دولت قرار شد مبلغی بابت کمک به رانندگان تاکسی بپردازد اما خبری نشد پس ناچاریم چهار نفر سوار کنیم.
به هر حال افرادی که نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی بیتوجه هستند در جامعه کم نیستند. حالا چرا و به چه دلیل، آنگونه که انتظار میرفت خطر ابتلا به کرونا و عواقب آن را جدی نگرفتهاند، شاید زمانی پشیمانی به بار بیاید که دیگر قابل جبران نباشد.
کاهش سرایت ۷۰ درصدی کرونا با استفاده از ماسک
رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان میگوید: با توجه به افزایش آمار مبتلایان به کرونا و تعداد بستریها در استان بویژه سنندج، میتوان گفت که با موج دوم این بیماری مواجه هستیم و این نشان دهنده جدی شدن خطر است.
دکتر فرزین رضاعی با بیان اینکه میزان بستری مبتلایان به کرونا در بیمارستان توحید سنندج بیش از ۲ برابر شده است، اضافه کرد: به تبع آن تعداد مرگ و میرها نیز افزایش خواهد یافت اگر چه فوتیهای کرونا در کردستان تقریبا مشابه میانگین کشوری و اندکی کمتر است اما به هر حال اکنون تعداد زیادی بستری و بدحال هستند لذا مردم باید دستورالعملهای بهداشتی را جدیتر بگیرند.
وی استفاده از ماسک در اماکن عمومی بویژه ادارات دولتی، خدماتی و بانکها الزامی دانست و تاکید کرد: از ارگانها و ادارات دولتی میخواهیم به مراجعانی که ماسک ندارند اجازه ورود ندهند، چرا که این کار خود میتواند تجمعهای خطرساز را کم کند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان از مردم خواست هنگام حضور در معابر عمومی، خیابانها و ارگانهای مختلف حتما ماسک به همراه داشته باشند و افزود: مطالعات سازمان بهداشت جهانی نشان داده است که استفاده از ماسک، خطر سرایت کرونا را بین ۵۰ تا ۷۰ درصد کاهش میدهد.
خستگی کادر درمانی و خطر ایجاد بحران
فرماندار سنندج نیز ضمن ابراز نگرانی از وضعیت موجود، از شهروندان خواست از تردد غیرضروری در مسیرها و خیابانهای پرازدحام پرهیز کنند و افزود: در صورت ضرورت تردد در این نقاط، حتما از ماسک استفاده و دستورالعملهای بهداشتی در زمان حضور در ادارات، بانکها و دیگر اماکن عمومی رعایت شود.
محمدابراهیم زارعی اضافه کرد: بیتوجهی مردم به رعایت پروتکلها و افزایش شمار مبتلایان به کرونا، موجب خستگی کادر درمانی و پُر شدن تختهای بیمارستانی میشود و در صورت ادامه این وضعیت، دچار بحران خواهیم شد و امکان کنترل این ویروس وجود نخواهد داشت.
وی از بالا رفتن آمار مبتلایان به کرونا در سنندج بشدت ابراز نگرانی کرد و یادآور شد: از مردم میخواهیم توصیهها را جدی گرفته و پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند چرا که بیتوجهی به این موضوع مهم، به ضرر خود آنان خواهد بود و به سرعت افراد بیشتری دچار این ویروس میشوند که خسارتهای جانی و مالی زیادی هم به بار خواهد آورد.
فرماندار سنندج با بیان اینکه در صورت عدم رعایت دستورالعملهای بهداشتی محدودیتهای جدید اعمال میشود، تاکید کرد: آرامستانها همچنان بسته است و مجوزی برای حضور مردم و ازدحام جهت شرکت در مراسم تدفین داده نخواهد شد.
زارعی از شهروندان خواست در صورت امکان کارهای اداری خود را تلفنی یا به صورت الکترونیکی انجام دهند و اظهار داشت: به ادارات ابلاغ شده ارباب رجوع حتما با ماسک وارد شوند و مایع ضدعفونی دست هم در اختیار مراجعان قرار گیرد.
وی بر لزوم خودداری مردم از برگزاری مراسم عروسی و عزا با توجه به افزایش شیوع بیماری کرونا و قرار گرفتن این شهرستان در وضعیت قرمز تاکید کرد و گفت: با وجود اینکه بارها از مردم خواسته شده در شرایط کنونی چنین مجالسی را برگزار نکنند اما برخی نسبت به این موضوع بیتوجه بوده و در اماکنی دیگر اقدام به برگزاری میکنند که بسیار خطرناک است.
جمعآوری دستفروشان هسته مرکزی سنندج بویژه خیابان فردوسی و دستفروشهای توزیع کننده مواد غذایی (ساندویچی، جگری، چای فروش، قلیان، سیگار)، عدم برگزاری جلسات غیرضروری در ادارات و سازمانها، تعطیلی آبدارخانهها و رستوران ادارات و لزوم جابجایی حداکثر سه مسافر توسط تاکسیها از دیگر مواردی است که فرماندار سنندج بر اجرای آن تاکید کرد.
خطر بیخ گوشمان است
اگر چه اوایل شیوع بیماری کرونا در کشور و به تبع آن کردستان، مردم آنچنان آن را جدی نگرفتند و حتی خیلیها طنزگونه با آن برخورد کردند اما هر چه زمان گذشت و موج دوم ابتلا به کرونا شروع شد، تعداد بیشتری از مردم به جدی و خطرناک بودن آن پی بردند.
اکنون خیلی از مردم حداقل ابتلا به کرونا و مرگ یکی از آشنایان یا اقوام را تجربه کرده و به خوبی از ناشناخته و خطرناک بودن این ویروس مطلع شدهاند و میدانند که خطر جدی است و غفلت و بیتوجهی به آن پشیمان کننده خواهد بود.
بیایید هشدارها را بیش از پیش جدی بگیریم و به عنوان یک شهروند ضمن رعایت دستورالعملهای بهداشتی، سختیهای خدمات کادر درمانی را نیز درک کرده و با کمترین کار یعنی استفاده از ماسک، قدمی هرچند کوچک در قطع زنجیره انتقال و بهبود اوضاع برداریم.
براساس اعلام سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تا ظهر سهشنبه ۲۰ خرداد در مجموع ۱۷۵ هزار و ۹۲۷ نفر به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۷۴ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به هشت هزار و ۴۲۵ نفر رسید.
نظر شما