دهم ژوئن سال ۱۹۶۴ نخستین همایش جهانی صنایع دستی، با حضور هنرمندان، استادکاران و مدرسان، از ۴۰ کشور جهان در شهر نیویورک، برگزار شد که قطعنامه پایانی آن، تاسیس شورای جهانی صنایع دستی به عنوان یکی از زیرمجموعههای سازمان جهانی یونسکو بود. ایران هم از سال ۱۳۴۷ به عضویت این سازمان درآمده است. شاید این بهانه برای آشنایی مختصری با هنرهای سنتی و صنایع دستی خوب باشد و کتابها به ما کمک میکنند که این اطلاعات را به دست بیاوریم.
نگاهی به صنایع دستی جهان
یکی از مهمترین آثاری که میتواند، برای مخاطبانِ هنر خواندنی باشد، درباره صنایع دستی در جهان است که بتواند بگوید چه کشورهایی هنرهای سنتی خود را حفظ کردهاند و ساختار این هنر در سرزمینهای گوناگون چگونه است. کتاب نگرشی بر تحولات صنایع دستی در جهان نوشته حسین یاوری، استادیار دانشگاه هنر و عضو گروه هنرهای سنتی در فرهنگستان هنر، است.
در این کتاب، کلیاتی درباره صنایع دستی و وضعیت کنونی آن، موقعیت صنایع دستی در کشورهای مختلف جهان، اطلاعاتی درباره سازمانهای داخلی مرتبط با صنایع دستی و ضرورت هماهنگی میان آنها، سازمانهای بینالمللی مرتبط با صنایع دستی و آشنایی با صنایع دستی برخی از کشورهای جهان از همه قارهها ارائه می شود.
این کتاب نخستین منبع فارسی درباره صنایع دستی دنیاست که مطالعه آن برای نهنرهای سنتی کشورها، به همه علاقهمندان به هنر پیشنهاد میشود.
نگرشی بر تحولات صنایع دستی در جهان، نوشته حسین یاوری و فروهر نورماه، در ۱۷۶ صفحه توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
درباره صنایع دستی ایران
صنایع دستی در ایران همواره به هنر پیوند خورده است، در حقیقت مهمترین آثار هنری که در طول تاریخ ایران وجود دارد، صنعتی برآمده از دست است.
کتاب شاهکارهای هنر ایران نوشته آرتور پوپ پژوهشگر هنر، به ویژه هنر ایران، پیشگام در معرفی هنر و تمدن ایرانی و سازماندهنده نمایشگاهها، کنگرهها و پژوهشهای ایرانشناسی در جهان است.
این اثر تاریخنگاری آثار هنری ایران از دوران پیشاتاریخی تا دوران صفویه است، این کتاب در شش فصل به معرفی آثاری چون فلزکاری، نقرهکاری، سفالسازی، قالیبافی، سنگتراشی، تذهیب و هنرهای دیگری از این دست میپردازد. این کتاب منبع بسیار مهمی برای آشنایی با هنر ایرانی به شمار میآید، آشنایی با هنر ایران، اگر نگوییم لازم، کاری بسیار ارزشمند است که شاید این روزها، فرصت مناسبی برای این کار باشد.
آرتور پوپ در این اثر پژوهشی، تاریخچه، ابزار و مهمترین آثار هنری ایران را بازگو میکند و در عین تاریخ نگاری، به تحلیل آثار نیز میپردازد.
شاهکارهای هنر ایران، با ترجمه دقیق پرویز ناتل خانلری، در ۲۵۶ صفحه توسط انتشارات علمی و فرهنگی، به چاپ رسیده است.
گشت و گذار در باغ همیشه بهار
در خانههای ایرانی، بهار همیشه مهمان است، چون باغی دارند که همیشه بهار میماند. سیروس طاهباز، یکی از مهمترین نویسندگان ادبیات کودک و نوجوان است که درباره این باغ کتابی نوشته است. کتاب باغ همیشه بهار درباره فرش ایرانی است و میگوید که در کدام مناطق ایران چه طرحهایی رواج دارد و یک فرش ایرانی از آغاز تا پایان چه مراحله ای را طی میکند تا به دست استفاده کننده برسد.
کتاب باغ همیشه بهار با بیان تاریخچهای از فرش ایرانی و بررسی طرح و نقش آن، به کودکان و نوجوانان کمک میکند تا هرچه دقیقتر به دنیای اطراف خود و این هنر اصیل توجه کنند. ساختار بافت فرش، رنگرزی الیاف، پراکندگی جغرافیایی هنر فرشبافی و بررسی فرشهای معروف ایرانی از دیگر بخشهای این کتاب است.
سیروس طاهباز در این کتاب سعی کرده است تا با زبانی ساده گزارشی داستانگونه به کودکان و نوجوانان ارائه دهد و تصویرهای پرویز محلاتی نیز به کمک این کتاب آمده است تا رنگ و طرح بر ذهن مخاطبان نقش بندد.
کتاب باغ همیشه بهار، نوشته سیروس طاهباز، با تصویرگری پرویز محلاتی در ۳۲ صفحه، در قطع خشتی توسط انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به چاپ رسیده است.
نظر شما