به گزارش روز چهارشنبه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تولید دستهای مصنوعی اقدامی فناورانه از سوی محققان کشور است تا کارایی دستها به افراد بازگردد. تا دو سال پیش، این محصول فناورانه به کشور وارد میشد و در نهایت تحریمها ورود آن را ممنوع کرد.
اما اکنون محققان کشور این دستهای مصنوعی را در کشور تولید میکنند، شرکت فناور احیاگر نوین پارسه ماندگار تولیدکننده این محصول فناورانه است که از حمایتهای مرکز فناوریهای همگرا معاونت علمی برخوردار شده است.
سعید بهرامی مقدم مدیرعامل شرکت دانش بنیان فناور تولیدکننده این محصول فناورانه گفت: دستهای مصنوعی زیرشاخهای از علم نوظهور بایومکاترونیک هستند، بایومکاترونیک حوزهای میان رشتهای از علومی است که مجموعهای از تمامی رشتههای اصلی مهندسی و زیستی مانند مکانیک، الکترونیک، علوم کامپیوتر و علوم پزشکی را شامل میشود.
وی ادامه داد: دست بایونیک یا Bionic Hand در طراحی خود از طبیعت زنده الگوبرداری میکند، دست مصنوعی نیز تقلیدی از دست واقعی است. زیرا تمامی افراد دچار نقص عضو انتظار دارند دستی مانند دست واقعی از دست داده خود را داشته باشند.
بهرامی مقدم درباره این موضوع گفت: انسان برای حرکت دادن اندامهای مصنوعی، از سیگنالهای زیستی برای کنترل ارادی آنها استفاده میکند، در طراحی دست بایونیک نیز ما از همین سیگنالهای زیستی استفاده کردهایم. این سیگنالها به صورت غیرتهاجمی از سطح پوست دریافت و سپس برای ارتباط با سیستم کنترلگر دست بایونیک تقویت و پردازش میشوند، اینفناوری امکان تطبیق کامل دست مصنوعی را فراهم میکند. دستهای ما حدود ۱۴ درجه آزادی حرکت مکانیکی دارند که این تعداد درجه آزادی حرکت بالا نیازمند کانالهای مجزای فرمان کنترلی است. در صورتی که یک ماشین بخواهد این تعداد درجات آزادی را داشته باشد ارتباط و کنترل کردن آن سخت میشود؛ به عنوان مثال برای برداشتن یک جسم نخست جسم دیده و موقعیت و نوع جسم شناسایی میشود، سپس فرمان حرکت و نوع انگشتان اخذکننده جسم از مغز صادر و حرکت برای گرفتن جسم ایجاد میشود.
وی بیان کرد: دست بایونیک طراحی و ساخته شده در این طرح دارای هفت درجه آزادی است که شامل چرخش کامل مچ، چرخش و باز و بسته شدن انگشت شست و باز و بسته شدن چهار انگشت دیگر به طور مجزا است. این محصول برای افرادی که دست خود را از دست دادهاند، کاربردی است.
بهرامی مقدم در ادامه برخی از ویژگیهای این محصول را برشمرد و افزود: حرکت انگشتان دست به صورت مجزا، استفاده از RFID، پردازش تصویر، ارتباط با رایانه و تلفن همراه و تشخیص حسی از ویژگیها آن به شمار میرود.
همچنین این محصول دارای چندین اختراع ثبت شده داخلی و بین المللی است، این شرکت فناور با بهره گیری از توان و تخصص نیروی خلاق خود موفق به طراحی و ساخت دست بایونیک برای نخستین بار در کشور شده است، همچنین وجود سیستمی را که ایجادکننده احساسات محیطی برای کاربر است، به عنوان ویژگی خاص در این طرح نام برد، هدف آن درک بهتر محیط به واسطه بایونیک است، سیستم فوق از روش تعویض حسی بهره میبرد که این محصول امکان نصب روی هر دست مصنوعی را فراهم میکند، با استفاده از این محصول میتوان لرزش، لغزش، دما، فشار و موقعیت انگشت را به کاربر القا کرد.
البته این شرکت فناور محصولی دیگر با نام «اگزواسکلتون» دست را نیز طراحی کرده است که برای افراد دچار سکته مغزی که قدرت حرکت دست خود را از دست دادهاند، کاربرد دارد، در این افراد عضلات دست پس از چند ماه به دلیل عدم حرکت تحلیل میروند اما این محصول مانند یک دستکش به دست بیمار میرود و با دریافت فرمان ارادی از دست سالم، تحریک عضلات با حرکت دادن آنها توسط موتورها و الکتریسته باعث حرکت انگشتان به صورت ارادی میشود.
کمک به حدود ۴۰ هزار فرد قطع عضو شده
همچنین محمدعلی پیشبین رییس هیات مدیره این شرکت فناور در این خصوص گفت: با توجه به اینکه از دو سال قبل ورود این محصول به کشور تحریم شد پس تولید بومی آن میتواند اقدامی اثرگذار برای رفع نیاز افراد نیازمند به آن باشد، البته آمار دقیقی از افراد دچار نقص عضو نداریم اما با توجه به آمار بهزیستی حدود ۴۰ هزار نفر قطع عضو از ناحیه دست و جانبازان جنگی وجود دارند که میتوانند از این محصول استفاده کنند، البته ظرفیتهای خوبی در بازار کشورهای همسایه مانند عراق، سوریه و افغانستان هم وجود دارد.
وی افزود: برای استفاده از این محصول نیازی به عمل جراحی نیست و فرد با پوشیدن آن قادر به استفاده است، با استفاده از آن اعتماد به نفس به افراد بازمیگردد و کمک به اشتغال زایی برای افراد هم دارد، پس کارآفرینی اجتماعی آن چیزی است که به کمک محصول محقق میشود.
پیش بین همچنین بیان کرد: حضور در دورههای شتابدهی مرکز فناوریهای همگرا معاونت علمی کمک بزرگی به تیم ما برای تصمیم گیری بهتر بود تا با آشنایی کامل از بازار ایران به تولید انبوه برسد. همچنین کمک برای ثبت اختراع، گرفتن مجوزها، استانداردها و مشاوره و معرفی به سرمایه گذار و راهنمایی های مستقیم رییس این مرکز از دیگر حمایتهایی بود که از ما صورت گرفت.
نظر شما