به گزارش روز پنجشنبه روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی مازندران، عبدالرحمن زاغی با بیان اینکه بیماری بلاست برنج یکی از بیماریهای مهم قارچی در مناطق برنجخیز روی ارقام محلی حساس (طارم) بوده که علایم آن روی برگ بهصورت لکههای بیضی یا دوکی شکل مشاهده میشود، گفت: مرکز لکهها معمولاً به رنگ خاکستری بوده و حاشیه لکهها قهوهای یا قهوهای متمایل به صورتی است.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران بر لزوم مصرف کودهای پتاسه و سیلیکاته برای پیشگیری و کاهش خسارت بیماری و افزایش کمی و کیفی محصول برنج تاکید کرد.
وی با اظهار اینکه در ارقام حساس در شرایط مرطوب چند لکه بهم متصل شده و سبب سوختگی و پژمردگی برگها میشود، ادامه داد: لکههای ایجادشده روی ساقه، گره و یا دم خوشه سبب پوسیدگی در محل لکه شده و در صورت پیشرفت بیماری، دانهها پوک و سنبلهها بهرنگ سفید مایل به خاکستری میشود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به اینکه بیماری بلاست، سبب کاهش میزان محصول میشود و درصد شکستگی دانهها هنگام تبدیل افزایش مییابد، بر ضرورت مبارزه تلفیقی برای پیشگیری و کاهش خسارت بیماری و افزایش کمی و کیفی محصول تاکید کرد.
زاغی بیان کرد: در مدیریت مبارزه زراعی با بیماری بلاست برنج، کشت ارقام مقاوم، اجتناب از مصرف بیش از حد کودهای ازته، کاشت زود هنگام، از بین بردن علفهای هرز داخل و حاشیه مزارع و مصرف کودهای پتاسه و سیلیکاته در کاهش میزان آلودگی و خسارت این بیماری بسیار موثر است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران تصریح کرد: برای ارقام حساس و محلی در صورت لزوم، طی دو مرحله مبارزه شیمیایی انجام شود.
وی با بیان اینکه در مرحله رویشی اواسط پنجهزنی تا حداکثر پنجه زنی و مشاهده علائم بیماری روی برگها و در مرحله زایشی با ظهور ۲۰ تا ۲۵ درصد خوشهها تا قبل از سفت شدن دانهها مبارزه انجام شود، گفت: برای نتیجهدهی بهتر مبارزه با بیماری بلاست برنج، مبارزه شیمیایی پس از برطرف شدن شبنم ضروری است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران به کشاورزان توصیه کرد: با یکی از سموم توصیه شده مانند تری سیکلازول به میزان ۰.۵ کیلوگرم، وین به میزان ۴۰۰ سی سی، ناتیوو به میزان ۱۶۰ گرم، ویستا به میزان ۰.۵ کیلوگرم و فوجی وان به میزان ۱.۲۵ لیتر در هکتار علیه بیماری بلاست برنج استفاده شود.
وی با بیان اینکه برای حصول نتیجه بهتر، بایستی مبارزه شیمیایی پس از برطرف شدن شبنم انجام شود، بر لزوم توجه به اطلاعیه های هواشناسی برای اطمینان از عدم بارندگی حداقل به مدت ۲۴ ساعت پس از سمپاشی تاکید کرد و گفت: خودداری از مصرف سموم تاریخ گذشته، رسوب کرده، دارای نشتی، برچسب مخدوش شده و پلمپ نشده و تهیه سموم از فروشندگی های مجاز و معتبر در قبال اخذ فاکتور و استفاده از سمپاش مناسب (سمپاش یکصد لیتری موتوری و یا سمپاش پشت تراکتوری) و رعایت میزان محلول مصرفی در هکتار (۴۰۰ تا ۵۰۰ لیتر) نیز ضروری است.
بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی مازندران در فصل زراعی جاری ۲۱۴ هزارو ۳۰۰ هکتار از زمینهای شالیزاری استان مازندران زیر کشت برنج رفته است که ۷۰ درصد آن ارقام محلی طارم صدری و هاشمی است.
نظر شما