این کتاب حاصل زحمات مردم شناسی به نام لویس بِک (Beck،Lois) بوده که برای تحقیق و تز دکترای خود از اواخر تابستان ۱۹۷۰تا انتهای تابستان ۱۹۷۱میلادی (سال های ۱۳۴۸-۱۳۴۹هجری شمسی ) با افرادی از تیره قرمزی - یکی از تیره های ایل قشقایی به مدت یکسال در جنوب غربی ایران زندگی کرده است .
بنا به آنچه بِک جامعه شناس آمریکایی در سفرنامه روزانه خود آورده این کتاب بازگو کننده دوران کوچ مرتع نشینان ایلی در یکی از سال های قحطی زده به همراه اعمال قوانین دست و پاگیر جدیدی است که حکومت وقت وضع کرده بود.
او در کتاب خود به تفصیل به مشقت های زندگی کوچ نشینی ،قدرت روزافزون حکومت و توانایی رو به افول بزرگان و تشکیلات طایفه ای پرداخته و برای به تصویر کشیدن نحوه برخورد ایلیاتی ها با شرایط متغییر سیاسی - اقتصادی و اجتماعی محاسباتش را روی برزو قرمزی شخصیتی زبل و زرنگ ، بامزه ، مغرور و بااراده متمرکز نموده که رهبری سیاسی گروه را از ۱۹۶۴برعهده داشته است .
برزو به عنوان یک کدخدای ایلی ، کوچ نشینی ها را برای کوچ سالیانه هماهنگ و بهترین مراتع را با مناسبترین زمان حرکت انتخاب می کرده و همچنین او منازعات بین تیره ای چه جزئی و چه جدی را میانجیگری نموده و تیره قرمزی ها را را در تبادلاتشان با دولت وقت، نظامی ها و خوانین قشقایی نمایندگی می کرده است .
در فواصل سال های یاد شده مراتع و محصولات طی خشکسالی به قهقرا رفته اند و در این شرایط قرمزی ها قادر به فروش سود آور دام و احشام خود نبوده و بدهی هایشان به تجار شهری و پیله وران زیاد می شده و از طرف دیگر حکومت وقت ایران کنترل اداری خود را به واسطه وضع قوانین جدید حاکم بر زمانبندی کوچ و توزیع مراتع کمیاب افزوده و این همه باعث شده تا کشاورزان و پیله وران زمین های قشقایی را مورد تاخت و تاز قرار دهند.
این کتاب که مطالبش میدانی تهیه شده و نویسنده به صورت حضوری و لحظه به لحظه به مدت یکسال با تیره قرمزی از طایفه دره شوری قشقایی ها زندگی کرده را می توان به عنوان کتابی مرجع برای پژوهشگران و محققان حوزه علوم اجتماعی و دیگر حوزه های مرتبط با زندگی عشایر مفید دانست.
بِک کتاب خود را به برزو قرمزی ، به یادبود خلیفه قرمزی و به یادبود ۱۷جوان تیره قرمزی که در دهه ۸۰در جنگ ایران و عراق جان داده اند( شهید شده اند ) تقدیم کرده است .
کتاب کوچ نامه ایلیاتی را که اله وردی بهمن بیگی در 556صفحه ترجمه کرده ، اسکندر کاظمی از دانش آموختگان مدارس عشایری ان را ویراستاری نموده و نشر همارا نیز در سال ۱۳۹۸با شمارگان یکهزار نسخه انتشار داده است .
نظر شما