محمدرضا شالبافان روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار سلامت ایرنا درباره تغییر سبک زندگی پس از بحران کرونا بیان کرد: این امکان وجود دارد که سبک زندگی بشر در کشورهای مختلف، پس از بحران کرونا به کلی تغییر کند. کشورهایی مثل ایران به ارتباط گرم فیزیکی مانند در آغوش گرفتن و دست دادن معروف هستند که در فرهنگ ما وجود دارد و حتی بخشی از ویژگیهای شخصی افراد محسوب میشود. این موارد ممکن است در آینده نزدیک به کلی تغییر کند.
وی ادامه داد: بشر همواره با شرایط پیش آمده خود را وفق میدهد و در شرایط حاد، بحرانها آزار دهنده هستند. وقتی شرایط به وضعیت معمولی بر میگردد و مردم سر کار میروند، به مرور یاد میگیرند که باید فاصله گذاری را رعایت کنند. ما در کشور محدوده فیزیکی کمی برای سایر افراد قائل هستیم. تغییر ناگهانی و از دست دادن حمایتها برای افراد نگران کننده است.
سالمندان منابع عاطفی غنی جامعه هستند
این روان پزشک گفت: از طرفی بسیاری از افراد در بحران کرونا، رابطه خود را با بستگان سالمند قطع کردند، زیرا سالمندان در خطر بیشتری قرار دارند. این اقدام منطقی است، اما باید توجه کرد که سالمندان منابع عاطفی غنی برای جامعه محسوب میشوند.
وی افزود: هرچند برخی افراد معمولا اظهار نظرهایی در مورد سالمندان انجام میدهند که خوشایند نیست و منجر به نگرانی بیش از حد و سرخوردگی این افراد میشود که عمر خود را در جامعه سپری کردهاند.
تاثیر مسائل اقتصادی بر رفتار مردم
شالبافان درباره تاثیر شرایط اجتماعی و اقتصادی بر مردم در دوران کرونا اظهار کرد: شرایط بحران کرونا در کشور با خیلی از کشورهای دیگر متفاوت است. زیرا این بحران پس از مشکلات دیگری اتفاق افتاد و جامعهای که مستعد مشکلات مختلفی بود، به بحران کرونا رسید و شاید این موضوع یکی از آخرین اتفاقاتی بود که به سلامت روان مردم میتوانست آسیب بزند.
وی ادامه داد: بسیاری از مردم نتوانستند کارهای خود را به سرعت تعطیل کنند و به خاطر مشکلات اقتصادی مجبور بودند کار خود را ادامه بدهند. در واقع این افراد نمیخواستند به دیگران آسیب بزنند، اما در شرایط اقتصادی خاصی قرار داشتند.
وضعیت سلامت روان در جوامع مختلف
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره وضعیت سلامت روان در جوامع مختلف در دوران کرونا گفت: بر اساس گزارشهای جهانی، وضعیت سلامت روان در طول بحران کرونا رو به بدتر شدن رفته و بخشی از این موضوع به کرونا بر میگردد و بخشی مربوط به سوگهای حل نشده افراد است. حتی اختلافات زناشویی در طول دوران قرنطینه کرونا وضعیت بدتری پیدا کرد و ممکن است در ماههای آینده هم ادامه داشته باشد.
وی درباره احتمال افزایش خودکشی در این دوران بیان کرد: باید توجه کرد که خودکشی یک اتفاق منفرد نیست و به عوامل مختلف روان پزشکی و اجتماعی و اقتصادی ارتباط دارد. اگر گزارشی مبنی بر کاهش خودکشی وجود دارد به این معنی نیست که وضعیت سلامت روان جامعه بهتر شده است.
تغییر سبک زندگی با رعایت دستورالعملها
این روان پزشک اظهار کرد: خیلی افراد تلاش کردند سبک زندگی خود را در دوران قرنطینه کرونایی تغییر بدهند. حتی افراد علاقههایی که مدتها نمیتوانستند به آن بپردازند را در این دوران انجام دادند. یکی از مهمترین اقدامات این است که افراد، روابط خود را با رعایت دستورالعملها و حضور در فضاهای باز دنبال کنند.
نظر شما