توسعه ورزش زنان یکی از مهمترین دستاوردهای دولت تدبیر و امید است؛ پیشرفتی که با نخستین مدال المپیکی زنان ایران به سمت و سوی قله افتخار حرکت کرد و با تشکیل تیم وزنهبرداری زنان ایران در حال تکمیل شدن است. وزنهبرداری زنان و استفاده از ظرفیتهای قشر عظیمی از جامعه همواره یکی از دغدغههای مسوولان ورزش کشور بود اما همخوان نبودن پوشش این ورزش با مبانی اسلامی موجب محرومیت دختران ایران از وزنهبرداری شده بود.
در همین راستا و برای استفاده از ظرفیت زنان در حوزه وزنهبرداری فدراسیون با همکاری وزارت ورزش و جوانان و معاونت توسعه ورزش زنان، اقدام به طراحی لباس ورزشکاران این رشته کرد و پس از تایید ملی و بینالمللی این لباس، فعالیت رسمی این رشته در بین زنان آغاز شد. در اسفند سال ۱۳۹۶ یک اتفاق تاریخی در رشته وزنهبرداری زنان رخ داد و نخستین دختر ایرانی به صورت نمادین در مسابقات جام فجر آن سال به روی تخته رفت.
«آیسان ادیبزاده» دختر وزنهبردار ۸ ساله اردبیلی که در مسابقات افتتاحیه وزنهبرداری جام فجر به دلیل برخی اختلافنظرها نتوانست وزنه بزند و عکسهای او در حال گریه در شبکههای مجازی پخش شد. وی در مسابقات اختتامیه توانست وزنه بزند. وزنه زدن ادیبزاده هر چند که یک اقدام نمادین بود اما تابوی حضور زنان را بر روی تخته شکست. پس از این اتفاق و در سال ۱۳۹۷ تیم وزنهبرداری نوجوانان به مسابقات قهرمانی آسیایی در کشور ازبکستان، اعزام شد و این نخستین اعزام بینالمللی زنان وزنهبردار ایرانی بود.
سال ۱۳۹۷ را میشود سال چارچوببندی تیم ملی وزنهبرداری زنان دانست و پس از این در ابتدای سال ۱۳۹۸ این تیم به مسابقات قهرمانی آسیا که در چین برگزار شد، اعزام شدند. الهام حسینی، ابریشم ارجمندخواه، پریسا جهانفکریان، پوپک بسامی، مریم زارع و مرضیه قنبری در رده سنی بزرگسالان و الناز باجلانی در رده سنی نوجوانان نفراتی بودند که لیست نهایی اعزام را تشکیل دادند.
چهل و هشتمین دوره مسابقات وزنهبرداری قهرمانی بزرگسالان آسیا از ۲۹ فروردین ماه سال ۹۸ و با رقابت وزنهبرداران زن و مرد دسته ۵۵ کیلوگرم آغاز و این پیکارها با رقابت شرکتکنندگان سنگین وزن در روز هشتم اردیبهشت ماه به پایان رسید.
اما اتفاق تاریخی برای وزنهبرداری زنان شهریورماه سال ۱۳۹۸ رخ داد، جایی که آنان در مسابقات قهرمانی سال 2019 جهان که در پاتایا تایلند برگزار شد، به روی تخته رفتند و مورد توجه رسانههای جهان قرار گرفتند. حضور چهار ملیپوش ایران در بین برترینهای جهان در نهایت موجب شد تا فدراسیون بینالمللی از اقدامات ایران در زمینه برابری جنسیتی در وزنهبرداری تقدیر به عمل آورد.
«اورسلا پاپاندرئا» نایب رییس فدراسیون بینالمللی در خصوص حضور زنان ایران در مسابقات جهانی تایلند گفت: وقتی شما به تیم ایران نگاه میکنید حمایت رییس فدراسیون و کمیته ملی المپیک این کشور را میبینید، من واقعا هیجانزده و خوشحالم که تیم ایران را اینجا میبینم.
پس از این مسابقات تیم دختران ایران دیگر ناشناخته نبود بلکه با توجه به ۲ سهمیه ایران برای المپیک ۲۰۲۱ توکیو تمام تلاش مسوولان و ورزشکاران بر این بود که جواز حضور در بزرگترین تورنمنت ورزشی دنیا را کسب شود. هر چند که محقق شدن این امر سخت است اما با رایزنی فدراسیون، وزیر ورزش و رییس کمیته ملی المپیک با مسوولان بینالمللی میتوان به کسب سهمیه وایلدکارت، برای حضور نخستین زن وزنهبردار ایران در بازیهای المپیک امید داشت.
تاریخسازی زنان وزنهبردار تنها به حضور در مسابقات جهانی منتهی نشد بلکه در مسابقات گزینشی المپیک که در ترکیه و در رقابتهای بینالمللی «نعیم سلیمان اوغلو» نخستین مدال بینالمللی وزنهبرداری زنان ایران توسط «سیده الهام حسینی» بدست آمد. مدالی که بازتاب جهانی زیادی اشت.حسینی در این مسابقات رکورد ۸۸ یک ضرب، ۱۱۰ دوضرب و مجموع ۱۹۸ کیلوگرم را به ثبت رساند.
بر همین اساس «اورسلا پاپاندرئا» نایب رییس فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری نسبت به این اتفاق واکنش نشان داد. پاپاندرئا با انتشار عکسی از الهام حسینی نوشت: نخستین مدال بزرگسالان بانوان ایران را به الهام حسینی و فدراسیون وزنهبرداری ایران تبریک میگویم.
با این همه تفاسیر هر چند که دختران وزنهبردار ایرانی در آغاز راه هستند اما تابوشکنی برای این رشته در دولت دوازدهم موجب شکلگیری تیمی شد که بیگمان در آینده راه را برای دیگر دختران علاقهمند به این رشته باز خواهد کرد. در این زمینه اگر در سالهای آینده وزارت ورزش و فدراسیون برنامه خود را بر محور توسعه این رشته در بخش زنان قرار دهند، دور از انتظار نیست که دختران ایرانی بر سکوی افتخار جهانی و آسیا قرار بگیرند.
نظر شما