سال ۹۸ برای وزنهبرداری زنان سال پر فراز و نشیبی بود. تیم ملی وزنهبرداری زنان در این سال به مسابقات گزینشی المپیک رفتند. هرچند نباید فراموش کنیم که تیم ملی وزنهبرداری زنان در سال ۱۳۹۶ تشکیل و لباس رسمی این تیم که منطبق با موازین اسلامی است در حاشیه مسابقات قهرمانی آسیا در سال ۲۰۱۸ رونمایی شد.
همچنین پیش از تشکیل تیم ملی ۲ دختر خردسال ایرانی به صورت نمادین در مسابقههای بینالمللی جام فجر در سال ۱۳۹۶ به روی تخته رفتند. «آیسان ادیب» ۸ ساله اهل اردبیل و «یگانه خدابنده» ۶ ساله اهل شوشتر دخترانی بودند که نخستین بار در جلوی دوربینهای تلویزیونی وزنه زدند.
یکسال پس از آن دختران نوجوان در سال ۹۷ و در مسابقات قهرمانی آسیا در ازبکستان برای نخستین بار حضور یافتند و تابوی زنان وزنهبردار را برای شرکت در رقابتهای بینالمللی شکستند.
تیم دختران ایران در این رقابتها با ۴ وزنهبردار شرکت کرد و با کسب ۲۳۴ امتیاز در رده نهم نوجوانان آسیا قرار گرفت. پارمیدا محمودیان در دسته ۵۸ کیلوگرم با مجموع ۱۰۲ کیلوگرم ششم شد. الناز باجلانی در دسته ۶۳ کیلوگرم با مجموع ۱۴۳ کیلوگرم در مکان پنجم قرار گرفت. مهدیه کلالی در دسته ۶۹ کیلوگرم با مجموع ۱۰۲ کیلوگرم به مقام هشتم رسید و در نهایت سیده نرگس میرزکی در دسته به اضافه ۷۵ کیلوگرم و با مجموع ۱۰۹ کیلوگرم در مکان هفتم ایستاد.
این رویداد سبب شد تا فدراسیون وزنهبرداری اردوی تیم ملی زنان را برای اعزام آنان به مسابقات قهرمانی آسیا در نینکبو چین در پنجم فروردین برگزار کند. بنابراین ۷ وزنهبردار شامل پریسا جهانفرکیان، مرضیه قنبری، سیده الهام حسینی، الناز باجلانی و ابریشم ارجمندخواه، مریم زارع و پوپک بسامی برای نخستین بار راهی این رقابتها شدند و از سوم تا دهم اردیبهشت بروی تخته رفتند.
بسامی در دسته ۵۵ کیلوگرم با مجموع رکورد ۱۴۳ کیلوگرم در جایگاه دوازدهم آسیا، پریسا جهانکفریان در دسته ۷۸ کیلوگرم با مجموع ۱۸۵ کیلوگرم در رده نهم قاره کهن، مرضیه قنبری در دسته ۷۶ کیلوگرم با مجموع ۱۵۵ کیلوگرم در جایگاه نهم آسیا، سیده الهام حسینی در دسته ۷۱ کیلوگرم و با مجموع ۱۷۶ کیلوگرم در جایگاه ششم قاره کهن، مریم زارع در دسته ۵۹ کیلوگرم گروه اول با مجموع ۱۴۱ کیلوگرم در جایگاه هشتم آسیا، الناز باجلانی و ابریشم ارجمندخواه در دسته ۶۴ کیلوگرم با مجموع ۱۶۳ و ۱۵۰ گیلوگرم در رده پانزدهم و شانزدهم قاره کهن ایستادند. بنابراین تیم ملی زنان وزنهبردار ایران با ۳۱۴ امتیاز در رده نهم آسیا جای گرفت.
هر چند نباید نادیده گرفت که در این مدت فدراسیون با سرپرستی «علیرضا خسروی» اداره میشد و در ۱۶ تیر این سال «علی مرادی» یکبار دیگر سکاندار فدراسیون شد. وی برای رساندن زنان به المپیک مسابقات گزینشی را برای وزنهبرداران در نظر گرفت و در نهایت با تصمیم فدراسیون این ترکیب هفت نفره به ۴ نفر برای حضور در مسابقات جهانی تایلند رسید.
«پوپک بسامی»، «ابریشم ارجمندخواه»، «سیدالهام حسینی» و «پریسا جهانفکریان» در این مسابقات برای نخستین بار از ۲۷ شهریور تا پنجم مهر شرکت کردند. در این رقابتها بسامی همانطور که در آسیا به عنوان نخستین نماینده وزنهبرداری زنان ایران به روی تخته رفت این تجربه اولین بودن را در جهانی هم تکرار کرد. وی در دسته ۵۵ کیلوگرم و با مجموع ۱۵۸ کیلوگرم در رده ۳۷ جهان ایستاد. ارجمندخواه نیز در دسته ۷۱ کیلوگرم با مجموع ۱۷۰ کیلوگرم در رده ۲۴ جهان قرار گرفت. پریسا جهانفکریان در دسته ۸۷ کیلوگرم در جایگاه ۲۱ جهان ایستاد. سیده الهام حسینی نیز در دسته ۷۱ کیلوگرم با مجموع ۱۹۵ کیلوگرم در رده ۱۶ جهان قرار گرفت.
بنابراین تیم ملی وزنهبرداری ۴ نفره زنان ایران در پیکارهای جهانی در بین ۷۴ کشور جهان در رده چهل و هفتم جای گرفت.
پس از این مسابقات اوج انتقادها به عملکرد ضعیف زنان وزنهبردار مطرح شد. همین امر سبب شد تا رییس فدراسیون وزنهبرداری از «اکبر خورشیدی» مربی تیم ملی وزنهبرداری مردان کمک بخواهد. در این میان وی به عنوان مشاور فنی وزنهبرداری زنان انتخاب شد و «مریم امرالله» که در جایگاه مربی این تیم بود جای خود را به مربی دیگری داد و فدراسیون تصمیم گرفت تا مربیان ادواری را در کنار خورشیدی در اردوها و مسابقات قرار دهد تا آنان در این زمینه کسب تجربه کنند.
خورشیدی از کسب مدال آسیایی زنان وزنهبردار مطمئن بود و ظرفیت بالای آنان را ستودنی دانست. پس از این رویداد فدراسیون تصمیم گرفت تا از چهار وزنه بردار تنها ۲ نفر را راهی مسابقات گزینشی المپیک کند. برهمین اساس و در ادامه این رقابتها پریسا جهانفکریان و سیده الهام حسینی به مسابقات بینالمللی جام نعیم سلیمان اوغلو از ۲۳ تا ۲۶ آبان به میزبانی غازی آنتپ ترکیه رفتند.
حسینی در این مسابقات برای آنکه گامهای خود را در مسیر توکیو تثبیت کند دسته وزنی خود را از ۷۱ کیلوگرم به ۷۶ کیلوگرم تغییر داد. او در کنار ۳ وزنهبردار دیگر در گروه اول و با مجموع ۱۹۸ کیلوگرم در جایگاه سوم قرار گرفت و با کسب مدال برنز، نام خود را به عنوان نخستین مدال تاریخ وزنهبرداری زنان ایران ثبت کرد.
جهانفکریان نیز تصمیم گرفت تا در این مسابقات در دسته فوق سنگین ۸۷ کیلوگرم وزنه بزند. وی نیز با مجموع ۱۹۷ کیلوگرم به عنوان چهارمی از میان ۴ وزنهبردار رسید.
با نخستین مدالآوری حسینی در مسابقات ترکیه بارقههای امید برای موفقیتهای بعدی زنان در وجود همه روشن شد. فدراسیون در ادامه حسینی و جهانفکریان را راهی مسابقات بینالمللی قطرکاپ کرد.
جهانفکریان در این مسابقات در گروه اول دسته ۸۷ کیلوگرم با مجموع ۲۰۲ کیلوگرم در رده هفتم این مسابقات قرار گرفت و حسینی نیز در گروه اول دسته ۷۶ کیلوگرم با مجموع ۲۰۲ کیلوگرم در رده نهم این مسابقات جای گرفت.
با برگزاری این رقابتها فدراسیون جهانی وزنهبرداری رنکینگ جهانی وزنهبرداران را اعلام کرد که حسینی در دسته ۷۶ کیلوگرم با ۱۴۴۳ امتیاز و ۶ پله صعود در رده ۴۴ و جهانفکریان در دسته ۸۷ کیلوگرم با ۱۰۴۳ امتیاز و سه پله صعود در رده ۴۰ جهان قرار گرفتند.
پس از این رقابتها با توجه به اینکه فاصله ۲ نماینده وزنهبرداری زنان ایران با رقبا جهت کسب سهمیه المپیک بسیار زیاد بود، شانس کسب سهمیه المپیک آنان کم شد به همین دلیل امید فدراسیون وزنهبرداری تنها به تعلق وایلد کارت یا همان سهمیه اهدایی فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری به زنان وزنهبردار بود. دیری نپایید که کمیته بینالمللی المپیک اعلام کرد کشورهایی که بیش از ۸ سهمیه المپیک کسب کرده باشند وایلد کارت به آنان تعلق نمیگیرد. این قضیه سبب شد تا وزنهبرداران ناامید شوند اما فدراسیون وزنهبرداری ایران نامهای را به کمیته بینالمللی المپیک زد تا با درخواست تعلق وایلد کارت به حسینی موافقت کنند و هنوز خبری از موافقت این کمیته نرسیده است.
در این میان رییس فدراسیون تصمیم گرفت تا برای افزایش دانش مربیان وزنهبرداری، مربیان چینی را به ایران بیاورد تا همزمان با برگزاری مسابقات گزینشی المپیک جام فجر در رشت زنان نیز از دانش این مربی بهرهمند شوند.
بنابراین «ژو جی هونگ» برای آموزش طراحی تمرین و موارد دیگر در ۲ کلاس چهار ساعته در ۱۳ و ۱۴ بهمن ماه ۹۸ حضور یافت.
پس از آن فدراسیون که قرار بود تیم دختران نوجوان را به مسابقات قهرمانی آسیا در ازبکستان راهی کند اما بدلیل مشکلات مالی این اعزام را لغو کرد تا این نوجوانان در کنار تیم ملی بزرگسالان راهی مسابقات غرب آسیا در امارات شوند.
این رقابتها هم بدلیل شیوع ویروس کرونا و صادر نکردن روادید وزنهبرداران زن و مرد از سوی کشور امارات لغو شد و تنها «سهراب مرادی» که یک هفته قبل راهی این کشور شده بود توانست در این مسابقات شرکت کند. با این تفاسیر دختران وزنهبردار «سیده الهام حسینی»، «پریسا جهانکفریان»، «الناز باجلانی» و «فروغ یونسی» این مسابقات را هم از دست دادند.
در روزهای پایانی سال دختران باید در اردوی تیم ملی برای اعزام به مسابقات قهرمانی آسیا در ۲۷ فروردین ماه در ازبکستان شرکت میکردند اما بدلیل بوجود آمدن شرایط بحرانی در دنیا به دلیل شیوع ویروس کرونا این رقابتها هم لغو شد.
نظر شما