۲۶ خرداد ۱۳۹۹، ۱۱:۰۹
کد خبرنگار: 949
کد خبر: 83820979
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

بهبود فضای کسب و کار راهگشای جهش تولید است

۲۶ خرداد ۱۳۹۹، ۱۱:۰۹
کد خبر: 83820979
بهبود فضای کسب و کار راهگشای جهش تولید است

بیرجند - ایرنا - عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی بیرجند گفت: بهبود فضای کسب و کار به معنای بهبود فضای اقتصاد کلان کشور، راهگشای جهش تولید است.

اسماعیل هداوندی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بهبود فضای کسب و کار وقتی محقق می‌شود که نرخ ارز ثابت شود و شاخص‌هایی مثل کاهش بروکراسی اداری و صدور سریع مجوزها ارتقا یابد همچنین شاهد کاهش تصدی‌گری دولتی و هدایت سرمایه‌های مردم به سمت تولیدات با ارزش افزوده اقتصادی توسط بخش خصوصی باشیم.

وی اظهار داشت: دولت‌ها باید در حوزه حمایت از کسب و کارها به شیوه قانونگذاری و نظارت و تسهیل این فضا اقدام کنند ولی در کشور ما بخش دولتی بنگاه‌داری می‌کند و بسیاری از شرکت‌ها متعلق به دولت هستند که اگر دولت در زمینه بهبود فضای کسب و کار اقدام کند گام مهمی در راستای جهش تولید برداشته است.

استادیار رشته مهندسی صنایع دانشگاه  صنعتی بیرجند گفت: کره جنوبی واژه‌ای به نام «رانت مولد» را تعریف کرده است، به عنوان مثال در کشور ما دولت حمایت از خودروسازی را در قالب ممنوعیت واردات انجام می‌دهد اما این رانت مولد که کره جنوبی در اختیار تولیدکننده قرار می‌دهد، نیست چون رانت مولد یعنی تولیدکننده در فرصت کوتاه از طرف دولت تسهیلات ارزان بگیرد و هدایت شود که این حمایت در گرو بهره‌وری واحد تولیدی در یک بازه زمانی مشخص است.

وی بیان کرد: وقتی رانت مولد در اختیار تولیدکننده قرار می‌گیرد که مشخص شود به سمت بهره‌وری حرکت می‌کند اما در ایران تولیدکننده تصور می‌کند که حمایت دولت یعنی دریافت تسهیلات ارزان قیمت برای سال‌های متمادی که صحیح نیست.

هداوندی افزود: برای مثال در کشور کره جنوبی دولت از صنایع مختلف حمایت کرد اما شرکت‌هایی که در این حوزه شکل گرفتند مکلف شدند تا سه سال آینده قدرت صادرات داشته باشند در غیر اینصورت هم حمایت دولت را از دست می‌دهند و هم امکان تولید را باید به تولیدکننده دیگر واگذار کنند.

وی اظهار داشت: هدایت منابع در ایران به درستی انجام نمی‌شود و ارزیابی مناسبی از نحوه هزینه‌کرد پول‌ها نداریم، کمیسیون‌هایی درباره نحوه تخصیص حمایت‌ها تصمیم می‌گیرند که یا خودشان ذی‌نفع بوده یا متخصص نیستند.

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی بیرجند گفت: دولت باید نقش تسهیل‌گر را ایفا کند ولی  دریافت مجوز برای تولیدکننده به دلیل وجود بروکراسی عریض و طویل اداری کاری سخت است که بهبود فضای کسب و کار نیازمند تسهیل قانون‌گذاری و به کارگیری دولت الکترونیک است.

وی افزود: ثبات اقتصادی، کاهش بروکراسی اداری و هدایت صحیح منابع مالی به سمت کسب و کارهایی که ارزش افزوده ایجاد می‌کنند از الزامات جهش تولید است و حاکمیت و دولت باید به سمتی بروند که قوانین برای کارآفرین تسهیل شود.

هداوندی ثبات اقتصادی را از الزامات مهم جهش تولید دانست و گفت: حاکمیت باید این ثبات را ایجاد کند و وقتی در یک کشور تلاطم در اقتصاد کلان و نرخ ارز داشته باشیم امکان برنامه‌ریزی برای تولیدکننده وجود ندارد.

وی اظهار داشت: مهم‌ترین کار برای جهش تولید، بهبود فضای کسب و کار و اصلاح فضای کسب و کار است همچنین تلاطم‌های ارزی و تورم باید متوقف شود.

مدرس دانشگاه گفت: تا زمانی که فضای کسب و کار بهبود پیدا نکند جهش تولید محقق نمی‌شود و تولید داخلی هم باید کیفیت خوبی داشته باشد تا امکان صادرات داشته باشد چون صادرات از لازمه‌های جهش تولید است و دولت و حاکمیت باید تسهیلات ویژه برای صادرکننده در نظر بگیرد زیرا امروز صادرکننده برای تراکنش‌های بین‌المللی با مشکل مواجه است.

وی اظهار داشت: در حال حاضر یارانه به تعدادی تولیدکننده که سال‌های متمادی بهره‌وری ندارند، داده می‌شود که باید این موضوع هم اصلاح و فضا برای تولیدکننده واقعی باز شود.

اخبار مرتبط