حدود چهار ماه از اعلام رسمی ابتلای نخستین بیماران به ویروس کووید - ۱۹ در کشورمان سپری میشود که در طول این مدت، بیماران زیادی با این ویروس ناشناخته دستوپنجه نرم کرده و در کنار آن خانوادههای زیادی نیز داغدار شده اند.
نخستین گامها برای مقابله با شیوع این بیماری در اوایل اسفند سال گذشته و فروردین امسال بسیار خوب برداشته شد و بعد از تعطیلی مدارس پویش "در خانه بمانیم" تا جایی با استقبال مردم روبرو بود که برای نخستین بار در چند دهه اخیر، امسال مردم "روز طبیعت" را در خانه ماندند و نماز عید فطر را برگزار نکرده و حتی به دید و بازدید یکدیگر هم نرفتند.
این روند تا زمانی که فاصلهگذاری اجتماعی به فاصلهگذاری هوشمند تبدیل شد به خوبی از سوی شهروندان و دستگاههای اجرایی رعایت میشد و در اوایل شیوع این بیماری در حالی گفته میشد که عموم مردم نیازی به استفاده از ماسک ندارند، مردم با استفاده از ماسک اقدام به خودمراقبتی میکردند.
پس از آن، با بازگشایی بازارها و اماکن عمومی که قرار بود بر اساس پروتکلهای بهداشتی باشد، این طرح در عمل به خوبی اجرایی نشد و بسیاری از کسبه ها تنها با نصب کردن فرم اجازه بازگشایی بر روی شیشه مغازهها کسب و کار خود را شروع کردند و به تدریج روند بازگشایی اماکن عمومی هم در دستور کار قرار گرفت.
در ابتدای امر مراسم تدفین متوفیان کرونایی طبق تدابیر خاص و بسیار قانونمند انجام میشد اما به تدریج با افزایش شمار قربانیان کرونا، دستورالعملها کمرنگتر شده و آیین تدفین و تشییع با حضور شمار زیادی از دوستان و آشنایان و حتی در آرامستانهای عادی برگزار میشود.
تمامی این عوامل دست به دست هم دادند تا جامعه ما ناخواسته میزبان موج دوم بیماری کرونا شده که به نسبت موج نخست بسیار شدیدتر و شمار متوفیان نیز به تبع آن بیشتر است و این در حالی است که ظرفیت پذیرش مراکز درمانی و بیمارستانی ما محدود است و نمیتواند بیشتر از ظرفیت به بیماران کرونایی خدمات درمانی ارایه دهد.
از طرفی دیگر طبق پیشبینیها در صورت کنترل نشدن بیماری و رعایت نکردن مردم، میزبانی موج سوم کرونا هم دور از انتظار نیست و در فصل پاییز و با برودت هوا و افزایش سرماخوردگیها که در این فصل معمول است، کرونا نیز بر شدت خود میافزاید.
ایرنای دفتر مهاباد برای بررسی این موضوع میزگرد خبری را با حضور "قاسم امینی" سرپرست مرکز بهداشت، "خشایار صنعتی" معاون توسعه و برنامهریزی فرمانداری، "علی نادری" مدیرعامل جمعیت یاریرسانان زاگرس و دکتر امید شاهی پزشک متخصص جراحی کلیه و مجاری اداری بیمارستان امام خمینی (ره) مهاباد برگزار کرد.
در این میزگرد که با رعایت پروتکل بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی برگزار شد "صنعتی"، معاون توسعه و برنامهریزی فرمانداری مهاباد گفت: در شرایط کنونی برخی از دستگاههای اجرایی و اقشار مختلف مردم آن گونه که باید و شاید کرونا را جدی نگرفته اند که این عادیانگاری، جای نگرانی دارد.
"امینی"، سرپرست مرکز بهداشت مهاباد نیز گفت: بیمارستان ۷۲ تختخوابی موقت این شهرستان به عنوان نخستین بیمارستان آذربایجانغربی با همکاری با همت خیران و کمکهای مردمی با بیش از ۱۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال کمک در سالن ورزشی ۲ هزار نفری مهاباد تجهیز و راهاندازی شد.
"نادری"، مدیرعامل جمعیت یاریرسانان زاگرس مهاباد اظهار داشت: پس از شیوع بیماری کرونا انجمنهای مردم نهاد این شهرستان ورود خوبی برای مقابله با این بیماری داشتند و در این میان تعداد زیادی از اعضای انجمنهای خیریه، زیستمحیطی، اجتماعی و ورزشی مهاباد وارد عمل شدند.
عادیانگاری کنونی، نگرانکننده است
معاون توسعه و برنامهریزی فرمانداری مهاباد گفت: در شرایط کنونی برخی از دستگاههای اجرایی و اقشار مختلف مردم آنگونه که باید و شاید کرونا را جدی نگرفته و عادیانگاری می کنند.
شیب بیماری تندتر شده و باید نگرانیهای مردم در خصوص شیوع این بیماری در جامعه نیز بیشتر شود اما هنوز هم برخی افراد آن را جدی نگرفته و به صورت مخفیانه مجالس عروسی و عزاداری برگزار میکنندخشایار صنعتی افزود: در حالی که شیب بیماری تندتر شده و باید نگرانیهای مردم در خصوص شیوع این بیماری در جامعه نیز بیشتر شود اما هنوز هم برخی افراد آن را جدی نگرفته و به صورت مخفیانه مجالس عروسی و عزاداری برگزار میکنند.
وی با انتقاد از عملکرد ستاد مدیریت بحران مهاباد اضافه کرد: هماکنون در شرایط بحران اقتصادی قرار داریم و و در این شرایط بیماری کرونا را مدیریت میکنیم اما هنوز هم حوزههای مختلف ستاد بحران نتوانسته اند بانک اطلاعات و گزارشکار خود را به این ستاد ارایه کنند.
معاون توسعه و برنامهریزی فرمانداری مهاباد گفت: در این شرایط باید مراکز غربالگری هدفمندتر از گذشته اقدام کند و با شناسایی بیماران،این افراد برای انجام اقدامات خودمراقبتی ترغیب شوند.
صنعتی افزود: در گام دوم هوشمندسازی، مسوولیت اصلی مقابله با بیماری کرونا به مردم منتقل شد و رعایت پروتکلهای بهداشتی و برخورد با کرونا به عنوان یک وظیفه اجتماعی تلقی شده است اما با این وجود مردم به جای نگرانی از شیوع موج دوم و سوم کرونا، دچار پدیده عادیانگاری شدند.
وی اضافه کرد: در برخی مناطق گردشگری و حتی داخل شهر، مردم بدون توجه به حساسیت موضوع، ماسک و دستکشهای خود را معابر رها میکنند و این رفتار نشان میدهد که هنوز مردم کرونا را جدی نگرفتهاند.
وی اظهار داشت: تداوم این وضعیت میتواند شرایط را بیشتر از وضعیت کنونی بحرانیتر کند و لازم است ضمت تقویت زیرساختهای اقتصادی، زیرساختهای بهداشتی و درمانی نیز بازنگری و بیشتر از گذشته مورد توجه قرار گیرد.
راهاندازی نخستین بیمارستان موقت آذربایجانغربی در مهاباد
سرپرست مرکز بهداشت مهاباد گفت: بیمارستان ۷۲ تختخوابی موقت این شهرستان به عنوان نخستین بیمارستان آذربایجانغربی با همکاری و همت خیران و کمکهای مردمی با بیش از ۱۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال در سالن ورزشی ۲ هزار نفری مهاباد تجهیز و راهاندازی شد.
قاسم امینی افزود: این بیمارستان که تجهیزات کامل درمانی برای مراقبت از بیماران مبتلا به کرونا را داراست، پس از تجهیز و تکمیل تحویل شبکه بهداشت و درمان مهاباد شده و هماکنون برای مراقبت از بیماران بهبودیافته کرونا استفاده میشود.
وی با اشاره به مشارکت مردم این شهرستان برای مقابله با بیماری کرونا اظهار داشت: بازاریان مهاباد به صورت خودجوش اواخر اسفند سال قبل (۱۳۹۸) پس از اعلام رسمی شیوع بیماری کرونا، بازار این شهر را تعطیل کردند و پس از شروع فعالیتهای اقتصادی در کشور، بازار مهاباد با تاخیر بازگشایی شد.
سرپرست مرکز بهداشت مهاباد گفت: برای کنترل گسترش ویروس کرونا، اماکن مذهبی و گردشگری مهاباد تعطیل شد و این تعطیلی پس از چهار ماه از شیوع کرونا در برخی اماکن مانند مساجد هنوز هم ادامه دارد.
وی اضافه کرد: اما واقعیت امر این است که نمیتوان فعالیت اقتصادی در جامعه را برای مدت زمان زیادی تعطیل کرد و این امر میتواند تبعات اجتماعی دیگر هم به دنبال داشته باشد و برای بلندمدت جوابگو نخواهد بود.
مهمترین راهکار برای مقابله با شیوع کرونا همزیستی مردم با این بیماری و تغییر در عادات و رفتارهای شهروندان و رعایت پروتکلها و اصول بهداشتی مقابله با آن استامینی اظهار داشت: مهمترین راهکار برای مقابله با شیوع کرونا همزیستی مردم با این بیماری و تغییر در عادات و رفتارهای شهروندان و رعایت پروتکلها و اصول بهداشتی مقابله با آن است.
وی با اشاره به فعالیت ستاد شهرستانی کرونای مهاباد نیز گفت: این ستاد تاکنون در مجموع بیش از ۳۰۰ مصوبه داشته است و طبق آخرین مصوبه این ستاد اماکنی که فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده از ماسک را رعایت نکنند، باید تعطیل شود.
وی اضافه کرد: طبق مصوبه این ستاد استفاده از ماسک در تمام ادارات دولتی، موسسات خصوصی و تمامی واحدهای صنفی اجباری بوده و همه ارگانها موظف به رعایت پروتکلهای بهداشتی هستند.
سرپرست مرکز بهداشت مهاباد گفت: در صورتی که مشاهده شود که ارگان یا هر واحد صنفی دیگری پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمیکنند و یا برخی افراد به صورت مخفیانه مجالس عروسی و عزاداری برگزاری میکنند، به عنوان تهدید علیه سلامت عمومی مورد پیگیری قضایی قرار میگیرند.
ورود خوب انجمنهای مردم نهاد مهاباد در مقابله با کرونا
مدیرعامل جمعیت یاری رسانان زاگرس مهاباد گفت: پس از شیوع بیماری کرونا انجمنهای مردم نهاد این شهرستان ورود خوبی برای مقابله با این بیماری داشتند و در این میان تعداد زیادی از اعضای انجمنهای خیریه، زیستمحیطی، اجتماعی و ورزشی مهاباد وارد عمل شدند.
علی نادری اظهار داشت: فعالیت اعضای این انجمنها در قالب جمعآوری کمکهای خیرین و توزیع آن در قالب بستههای معیشتی، تامین تجهیزات پزشکی برای بیمارستان امام خمینی(ره) و بیمارستان موقت مهاباد، تهیه و توزیع مواد ضدعفونی و ضدعفونی معابر و خیابانهای شهرو ناوگان حمل و نقل عمومی بود.
۱۵ هزار دست لباس موسوم به گان جراحی و سرهم زیبدار و محافظ دست برای بیمارستان امام خمینی (ره) به صورت رایگان دوخته شده است
وی با اشاره به فعالیت هیات امنای بازار مهاباد برای تامین البسه مورد نیاز بیمارستان امام خمینی(ره) مهاباد گفت: با کمک خیّران این شهرستان ۱۵ هزار دست لباس موسوم به "گان" جراحی و سرهم زیبدار و محافظ دست برای بیمارستان امام خمینی (ره) به صورت رایگان دوخته شده است.
وی اظهار داشت: اعضای هیات امنای بازار مهاباد با همکاری ۱۷ خیاط ماهر این شهرستان که به علت شیوع کرونا محل کار خود را تعطیل کرده بودند، فعالیت خود را در زمینه دوخت البسه بیمارستانی در این کارگاه شروع کردند و در این مدت ۶ هزار دست "گان" جراحی، ۲ هزار دست سرهم زیبدار و هفت هزار کاور محافظ دست دوختند.
وی افزود: برای تهیه این مقدار البسه بیمارستانی تاکنون ۷۰۰ میلیون ریال توسط خیّران هزینه شده و دوزندگانی که در این طرح مشارکت داشتند، هیچ حق الزحمهای دریافت نکردهاند.
وی افزود: پس از شیوع بیماری کرونا برخی از انجمنهای مردم نهاد با استفاده از چند دستگاه خودرو که به بلندگو تجهیز شده بود، مردم را در خصوص رعایت اصول بهداشتی و ماندن در خانه ترغیب میکردند که بازتاب بسیار خوبی در جامعه داشت.
مدیرعامل جمعیت یاری رسانان زاگرس مهاباد گفت: علاوه بر فعالیت انجمنهای مردم نهاد مهاباد، برخی انجمنهای خیریه از جمله "انجمن نفس تهران" بستههای بهداشتی را برای توزیع در مهاباد ارسال کردند.
نادری افزود: در این میان تعدادی از اعضای این انجمنهای مردم نهاد مهاباد هم به کرونا مبتلا شدند و حتی یکی از فعالان این انجمن به نام "عبدالرحمان سیدی" بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست داد.
وی با اشاره به اینکه فعالیت اعضای این انجمنها برای مقابله با گسترش بیماری کرونا در زمان تعطیلی بازار ادامه داشت، اضافه کرد: با اجرای طرح فاصلهگذاری هوشمند و شروع فعالیتهای اقتصادی در جامعه این پویایی و فعالیت انجمنها تا حدودی متوقف شد و بیشتر در فضای مجازی فعالیت خود را ادامه دادند.
جاذبه گردشگری مهاباد اکنون به تهدید تبدیل شده است
معاون توسعه و برنامهریزی فرمانداری مهاباد گفت: این شهرستان به داشتن جاذبههای گردشگری زیاد همواره مورد توجه مسافران و گردشگران قرار گرفته و اکنون در شرایط بروز اپیدمی بیماری کرونا، این مساله به یک تهدید تبدیل شده است.
مسافران اماکن گردشگری بویژه بازارچه فروش کالاهای خارجی و بازارچه ساحلی (تاناکورا) علاوه بر ازدحام جمعیتی در این اماکن بویژه در روزهای تعطیل، توجه زیادی به رعایت پرتکلهای بهداشتی نمیکنندخشایار صنعتی اظهار داشت: بسیاری از مسافران این اماکن گردشگری به ویژه بازارچه فروش کالاهای خارجی و بازارچه ساحلی (تاناکورا) علاوه بر ازدحام جمعیتی در این اماکن بهویژه در روزهای تعطیل، توجه زیادی به رعایت پروتکلهای بهداشتی نمیکنند.
وی اضافه کرد: کسبه این بازارچهها ملزم به رعایت نکات بهداشی بوده و باید ارایه خدمات به کسانی که از ماسک استفاده نمیکنند، را محدود کرده و از ورود این افراد به محل کسب خود جلوگیری کنند.
وی اظهار داشت: در شرایط کنونی قابل قبول نیست که خریداری از استانهای مختلف کشور که درگیر با بیماری کرونا هستند وارد مهاباد شوند و بدون استفاده از وسایل محافظتی (ماسک و دستکش) در اماکن عمومی این شهرستان به گردش و تفریح بپردازند.
معاون توسعه و برنامهریزی فرمانداری مهاباد با انتقاد از چگونگی تدفین متوفیان مبتلا به کرونا گفت: متوفیان ناشی از کرونا باید طبق مقررات و قوانین خاص در آرامستان مخصوص کروناییها به خاک سپرده شوند و حضور افراد در این آرامستان نیز به حداقل برسد.
وی اضافه کرد: خانوادههایی که بر اثر بیماری کرونا عزیزان خود را از دست میدهند نیازمند توجه بیشتر جامعه و بهبودیافتگان و خانوادههای آنان نیز نیازمند خدمات مشاورهای و رواندرمانی هستند.
وی اظهار داشت: مهاباد به عنوان قطب درمانی جنوب آذربایجانغربی است و لازم بود از چند سال قبل برای راهاندازی بیمارستان دوم در این شهرستان گامهای لازم برداشته میشد که در این صورت، ما با مشکل بیمارستان مخصوص بیماران کرونایی روبرو نبودیم.
۶۸ درصد بیماران مبتلا به کرونا در مهاباد سرپایی شناسایی شدند
سرپرست مرکز بهداشت مهاباد گفت: از مجموع بیماران مبتلا به کرونا در این شهرستان ۶۸ درصد از طریق مراکز سرپایی شناسایی شده و ۳۲ درصد با مراجعه به مراکز بیمارستانی از بیماری خود باخبر شدند.
کادر بیمارستانی به صورت ۲۴ ساعته به بیماران مبتلا به کرونا خدمات پزشکی ارایه دادند و تمام تلاش خود را برای بازگشت سلامتی این افراد به کار بستندقاسم امینی افزود: در این مدت کادر بیمارستانی به صورت ۲۴ ساعته به بیماران مبتلا به کرونا خدمات پزشکی ارایه دادند و تمام تلاش خود را برای بازگشت سلامتی این افراد به کار بستند و در این زمینه از هیچ تلاشی دریغ نکردند.
وی با اشاره به مصرف روزانه ۹ هزار و ۵۰۰ نوع اقلام بهداشتی توسط کادر درمانی در بخش ویژه بیماران مبتلا به کرونا بیمارستان امام خمینی (ره) این شهرستان افزود: روزانه در بخش بیماران کرونا بیمارستان مهاباد، ۱۴۷ دست لباس سرهم، ۳۳۸ ماسک ان ۹۵، ۶۴۲ ماسک جراحی، سه هزار و ۳۴۲ دستکش، ۳۱۶ روپوش کفش، ۳۴۴ آستین پوش، ۱۰۰ عدد عینک، ۱۴۷ عدد شیلد، ۴۳۵ کلاه ایمنی و ۳۴۸ گان جراحی در سه شیفت توسط کادر درمانی مصرف میشود.
وی با اشاره به اینکه این مقدار کالای مصرفی حداقل اقلام مورد نیاز خدمت در بخش ایزوله بیمارستان است، اضافه کرد: اقلام پزشکی به دلیل محدودیت تنها به پزشکان، کادر درمانی و بیماران مبتلا کرونا تعلق میگیرد که با ویروس کرونا در ارتباط هستند.
سرپرست مرکز بهداشت مهاباد با اشاره به اینکه اقلام بهداشتی جزء کالاهای مصرفی است، تاکید کرد: برای حفظ جان و جلوگیری از انتقال ویروس به کادر درمانی نیاز است این موارد باید روزانه به موقع تهیه و در اختیار بیمارستان قرار گیرد.
وی در خصوص بخش برخی شایعات مبنی بر غیرفعال شدن دستگاه تولید اکسیژن بیمارستان امام خمینی(ره) مهاباد نیز گفت: یک تیم فنی از دانشگاه علوم پزشکی آذربایجانغربی از بیمارستان مهاباد بازدید و این موضع را رد کردند و هماکنون سعی میشود زیرساختهای این بیمارستان برای پذیرش بیماران آماده شود.
وی اضافه کرد: هیچ گونه تجهیزات بزشکی از بیمارستان موقت مهاباد برای شهرستانهای اطراف ارسال نشده و مردم به جای پخش این شایعات اجازه دهند که مسوولان بهداشت و درمان تمام توان خود را به خدماترسانی به بیماران اختصاص دهند.
کرونا بیماری ناشناخته و غیرقابل پیشبینی
پزشک متخصص جراحی کلیه و مجاری اداری بیمارستان امام خمینی (ره) مهاباد نیز در این میزگرد گفت: کرونا از جمله بیماریهای ناشناخته و غیرقابل پیشبینی است که علایم خود را از فردی به فرد دیگر و حتی در بازههای زمانی متفاوت انتقال و تغییر میدهد.
دکتر امید شاهی افزود: در ابتدای ورود این بیماری بیشترین علایم آن تنگی نفس، سرفه و تب و لرز است اما کمکم دیگر اعضای بدن مانند کلیهها را نیز درگیر میکند که این امر بسیار محسوس نبود.
وی اضافه کرد: اکنون ۵۰ درصد بیماران کرونایی که در بخش ICU مراکز بیمارستانی بستری هستند، از نارسایی کلیهها و درگیری این عضو رنج میبرند.
پزشک متخصص جراحی کلیه و مجاری اداری بیمارستان امام خمینی (ره) مهاباد گفت: کرونا علاوه بر دستگاه تنفسی، دستگاه گوارشی را نیز درگیر میکند و فرد بیمار ابتدای حس بویایی و چشایی خود را از دست میدهد و اسهال و استفراغ همراه با شکم درد از دیگر علایم این بیماری است.
وی اظهار داشت: هماکنون بهترین راهکار برای مقابله با این بیماری حضور نیافتن در اماکن پرازدحام و استفاده از وسایل خودمراقبتی از جمله ماسک است بهطوری که ماسک برای هر کسی که قصد بیرون آمدن از خانه را داشت، باید الزامی باشد.
مقابله با شیوع بیماری کرونا در جامعه نیازمند همدلی و همراهی اقشار مختلف مردم با مسوولان است و عادیانگاری وضعیت کنونی جامعه نه تنها کمکی به کنترل این بیماری نمیکند بلکه تلاشهای شبانهروزی مراکز بهداشتی و درمانی برای مداوای بیماران و همراهی اعضای انجمنهای مردم نهاد برای مقابله با شیوع این بیماری را بینتیجه خواهد کرد.
مسوولان و رسانهها باید به جای ایجاد ترس و احساس نگرانی از شیوع بیماری کرونا و بازگشت موجهای دوم و سومی این بیماری، روشهای همزیستی و خودمراقبتی را در مقابل این بیماری به جامعه آموزش دهند و بسترهای لازم را برای تبدیل این رفتار به فرهنگ جامعه فراهم سازند.
بیماری کرونا از اوایل اسفند سال گذشته در کشور و آذربایجانغربی شیوع یافت و تاکنون بیش از ۲۰۳ هزار نفر در کشور به این بیماری مبتلا شدهاند و از این تعداد ۸۰ درصد بهبود یافته و ۴.۷ درصد نیز بر اثر این بیماری جان خود را از دست دادهاند.
میزان مبتلایان به بیماری کرونا در جهان، هشت میلیون و ۴۰۵ هزار نفر است و سهم ایران از تعداد مبتلایان در دنیا ۲.۳ درصد برآورد میشود.
نظر شما