به گفته کارشناسان فعال در حوزه کشاورزی از بین دانههای روغنی، کلزا به دلیل خاصیت سازگاری با محیط، نیاز آبی کم، ارزش تناوبی بالا، کنترل علفهای هرز، استفاده بهینه از رطوبت و بارندگی، مقاومت به سرما، برداشت زود هنگام نسبت به گندم و داشتن ۴۰ درصد روغن بسیار باکیفیت و ۵۷ درصد کنجاله برای تعلیف دام یکی از دانههای روغنی با کیفیت و ایده آل در کشور است که توجه به توسعه کشت آن میتواند تحول بزرگی در بخش کشاورزی ایجاد کند.
به اذعان این کارشناسان و فعالان بخش کشاورزی ۱۴ درصد نیاز کشور به روغن در داخل تولید میشود و هنوز برای تامین ۱۰۰ درصدی آن راه درازی در پیش است. بر همین اساس وزارت جهاد کشاورزی برای تامین نیاز کشور به دانههای روغنی اجرای طرح توسعه دانههای روغنی را در پیش گرفته است.
در استان همدان نیز سال زراعی گذشته، چهار هزار و ۲۲۵ هکتار از مزارع کشاورزی به کشت کلزا به عنوان یک محصول راهبردی در بحث امنیت غذایی مردم، اختصاص پیدا کرد و با استفاده از ارقام مناسب برای کشت کلزا در مزارع این استان، در هر هکتار به طور میانگین سه تن محصول برداشت میشد که بدین ترتیب در مجموع بیش از ۱۲ هزار تن کلزا تولید شد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی همدان در این باره می گوید: کار کاشت دانههای روغنی (کلزا) در استان همدان از اواسط شهریور ماه سال گذشته آغاز و تا اوایل مهر ماه در اراضی مستعد در سطح ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار انجام شد.
شهرام پرورش افزود: در این راستا در سال زراعی ۹۹-۹۸ حدود ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار کشت شد اما بر اثر خسارت عوامل قهری (سرمازدگی و تگرگ) سطح قابل برداشت استان به حدود یک هزار و۴۰۰ هکتار کاهش یافت.
وی اظهار داشت: هم اکنون توسعه کشت گیاه دانه روغنی راهبردی کلزا، یک ضرورت به شمار میآید و شناسایی راهکارهای آموزشی ترویجی برای توسعه آن، با توجه به نیاز کشور بسیار مهم است.
پرورش افزود: بستههای حمایتی دولت تدبیر و امید در قالبهای مختلف مانند اعلام به موقع خرید ، قیمت مناسب و پرداخت سریع ، پرداخت تسهیلات سرمایه در گردش، تامین کود شیمیایی و سموم و تامین صد درصدی انواع بذر اصلاح شده کلزا از مواردی است که برای توسعه این کشت مدنظر قرار گرفته است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی همدان نیز با بیان اینکه امسال چهار هزار تن کلزا در این استان تولید خواهد شد گفت: کلاس های ترویجی برای تشویق کشاورزان به کشت این محصول برگزار شده که در این راستا طرح توسعه دانه های روغنی به ویژه کلزا در برنامه سازمانی قرار گرفته که برای سال زراعی آینده تمامی امکانات و سیستم های تشویقی برای افزایش هرچه بیشتر این کشت انجام می شود.
منصور رضوانی جلال اظهار داشت: افزایش قیمت کلزا، اعلام به موقع قیمت کلزا و حمایت بیشتر از کلزاکاران از اقدامات مورد نیاز در راستای افزایش سطح زیرکشت کلزا در استان همدان است.
وی یکی از آیتمهای جهش تولید را افزایش کشت کلزا دانست و افزود: در استان همدان به علت اینکه قیمت کلزا نسبت به کشتهای رقیب کمتر است کشاورزان با وجود اینکه کلاس های ترویجی زیادی هم برگزار شده اما تمایلی به کشت کلزا ندارند در حالیکه باید کشاورزان را متقاعد کنیم به سمت کشت کلزا بروند.
منصور رضوانی جلال بیان کرد: کشاورزان همدانی کشت گشنیز را به دلیل درآمد زایی بیشتر بر کشت کلزا ترجیح می دهند و برای همین موضوع باید کار کارشناسی انجام داد.
وی ادامه داد: بستههای حمایتی دولت تدبیر و امید در قالبهای مختلف مانند اعلام به موقع خرید، قیمت مناسب و پرداخت سریع ، پرداخت تسهیلات بلاعوض ، تامین کود شیمیایی و سموم و تامین صد درصدی انواع بذر اصلاح شده کلزا سبب شد تا کشت دانه روغنی کلزا هر سال با افزایش سطح کشت نسبت به سال پیش در همدان رونق بگیرد، اما امسال به یکباره کاهش یافت.
با توجه به حمایت دولت از کشت این محصول مهم و راهبردی باید با کار کارشناسی و ترغیب ،کشاورزان استان همدان به سمت کشت این محصول سوق داده شوند.
نظر شما