سی و یکم خرداد ماه سالروز عروج شهید مصطفی چمران مجاهد و سردار بزرگ علم و دانش ،معرفت ، عرفان و زهد است .
عباس خامه یار رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در لبنان به همین مناسبت ضمن گرامیداشت یاد و نام آن شهید بزرگ گفت : او حقیقتا فریاد محرومان، اشک یتیمان و الگوی زاهدان و عارفان و متقیان بود و به گرد وخاک کفشهای فقیران جنوب لبنان مباهات میکرد ،عرفان، تواضع و فروتنی ، انسانیت، اخلاص ، صبر و شکیبایی ، عالم و انقلابی بودن ویژگی های والای شهید چمران و زبانزد مردم لبنان است.
وی افزود: شهید چمران معتقد بود که گوهر فرهنگ، علم و دانش میدانی برای مبارزه با دشمن است ، آن شهید ستارهای درخشان در آسمان مقاومت آن روز لبنان و نقطة امید وعده پیروزی الهی بهشمار میرفت . او مسئول اول تشکیلات سازمانی و نظامی جنبش محرومان بود ، از پایگاه آموزشی یمونه، جنتا و عینالبنه گرفته تا خطوط تماس یا الطیبه، بلندیهای ربثلاثین، شلعبون و مسعود و قنطره و جای، جای جغرافیای لبنان بر مبارزات و جهاد خستگی ناپذیر او گواهی میدهند. مدرسه فنی جبل عامل در شهر صور در جنوب لبنان و در کنار اردوگاههای فلسطینی که دانشآموزان یتیم شیعه در آن درس میخواندند و بعدها مردان بزرگ مقاومت شدند نیز بر این امر گواهی میدهند.
رایزن فرهنگی ایران در لبنان اظهار داشت : برای شهید چمران قدس و فلسطین مسئله اول بود و با اینکه در آمریکا زندگی خوبی داشت و از همه امکانات برخوردار بود، ولی به قول خود او همه لذات را سه طلاقه کرد و به جنوب لبنان رفت تا در میان محرومان و مستضعفان زندگی و با فقر و محرومیت آنها آغشته شده و قلب خود را برای دردها و غمهای این دلشکستگان باز کند.
به گفته خامه یار شهید چمران در باره هشت سال کار ، تلاش و مجاهدت کارزار خود در لبنان ،سرزمین اباذر غفاری می گوید : این تجربه زنده من در لبنان بود. روزگار، به من درسهای فراوانی داد، وارد معرکههای حیات شدم، معرکههایی سخت و خطرناک؛ جایی که شرف و ایمان و اراده آدمی به محک آزمایش در میآید و چه آزمایشهای سختی؛ چه درگیریهای وحشتناکی؛ راستی که دنیا صحنه پیکار و امتحان است و راستی که کماند آنان که از این آزمایش حیاتی پیروز به در میآیند.
وی افزود : شهید چمران با اندوه ربودن امام موسی صدر و خستگی زائدالوصف و تلاش برای آزادی او و بعد از ۲۳ سال هجرت و تبعید و آوارگی به منظور دفاع از انقلاب اسلامی با ۹۲ شخصیت لبنانی با گرایشهای گوناگون سیاسی، دینی و مذهبی جهت تبریک پیروزی انقلاب اسلامی به امام امت، به ایران بازگشت و به جهادش در عرصههای دیگر ادامه داد.
خامه یار اضافه کرد شهید چمران فراتر از زمان ، مکان ، جغرافیا، ملیت و قومیت بود. او تاریخ تولدش را نه در سال ۱۹۳۲ میلادی (۱۳۱۱ شمسی) بلکه در سال ۱۹۷۰ (۱۳۴۹) که لبنان و به تعبیر او سرزمین أباذر غفاری را برگزید، میدانست و معتقد بود فقر و بیچیزی بزرگ ترین ثروتی بود که خداوند به او ارزانی داشته و به دعوت امام موسی صدر در کنار مستضعفان در سخترین و دشوارترین شرایط پس از طی آموزشهای چند ساله در مصر، بهمدت ۸ سال در لبنان زیست.
وی اظهار داشت: شهید چمران می گفت من از جبل عامل، سرزمین مقدس شیعیان آمدهام و نماینده محرومان و مستضعفین جنوب لبنان هستم که همه روزه در زیر آتش توپخانه سنگین و بمبهای هواپیماهای اسرائیل میسوزند، از منطقهای آمدهام که بیش از نیمی از آن به کلی نابود شده است. از شهرهایی که حتی یک دیوار سالم آن به جای نمانده است، روستاهایی که همه اهالی آن گریختهاند، مناطقی که زیر سیطره سیاه اسرائیل و سعد حداد، عامل اسرائیل فرو رفته است، ناحیهای که بیش از ۳۰۰ هزار نفر از مردم آن آواره شدهاند و خانه و کاشانه خود را رها کرده و در سرزمینهای دور، در کنار مدرسهها و مسجدها و کوچهها در زندگی ذلتباری به سر می بردند. من آمدهام که فریاد ضجهآلود شیعیان لبنان را در زیر آسمان بلند ایران طنینانداز کنم . من آمدهام تا وجدان خفته انسانهای متعهد و مسئول را بیدار کنم . من آمدهام که از دردها و محرومیتها، ظلمها، نالههای نیمهشب، آههای سحر بگویم و اشک یتیمان، ضجه دردمندان، آه بیوهزنان، سوز دلسوختگان را بازگو کنم.
خامه یار افزود : شهید چمران می گفت آمدهام که جان خود را فدا کنم تا رسالت مقدس اسلام پیروز شود و این ظلمت کفر و جهل و فساد برای همیشه ریشهکن شود. من ضجه درد آلود معذبین و زنجیریانم که در شکنجهگاههای ستمگران و استثمارگران در طول تاریخ نابود شدهاند و امروز و پس از گذشت نیم قرن - شاهد شکوهمندی و شکوفایی درخت تنومند مقاومت و ثمردهی بیسابقه آن در تاریخ مبارزات ضد استعماری منطقه هستیم ، ثمرهای که دشمن صهیونیستی را برای نخستین بار به خاک ذلت کشاند و بازدارندگی را در دفاع از ملت لبنان و امت اسلام بر دشمن تحمیل کرد و این ثمره تلاش های او و همرزمانش در گذشته و یاران امروزش است.
شهید مصطفی چمران در سال ۱۳۱۱ در خیابان پانزده خرداد بازار آهنگرها، سرپولک تهران متولد شد و تحصیلات خود را در مدرسه «انتصاریه»، نزدیک پامنار تهران، آغاز کرد و در «دارالفنون» و «البرز» دوران متوسطه را گذراند. در دانشکده فنی دانشگاه تهران ادامه تحصیل داد و در سال ۱۳۳۶ در رشته الکترومکانیک فارغ التحصیل شد و یکسال به تدریس در دانشکده فنی پرداخت.
وی در همه دوران تحصیل شاگرد اول بود. در سال ۱۳۳۷ با استفاده از بورس تحصیلی شاگردان ممتاز به امریکا اعزام شد و پس از تحقیقات علمی در جمع معروفترین دانشمندان جهان در دانشگاه کالیفرنیا و معتبرترین دانشگاه امریکا – برکلی - با ممتازترین درجه علمی موفق به اخذ دکترای الکترونیک و فیزیک پلاسما شد.
در آمریکا، با همکاری بعضی از دوستانش، برای اولین بار انجمن اسلامی دانشجویان آمریکا را پایهریزی کرد و از مؤسسان انجمن دانشجویان ایرانی در کالیفرنیا و از فعالان انجمن دانشجویان ایرانی در آمریکا به شمار میرفت که به دلیل این فعالیتها، بورس تحصیلی شاگرد ممتازی وی از سوی رژیم شاه قطع میشود.
دکتر چمران با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، بعد از ۲۳ سال هجرت، به ایران باز میگردد و با فرمان امام خمینی (ره) فرماندهی کل قوا را به دست گرفته و پس از موفقیت هایی وزیر دفاع می شود. سپس به عنوان نماینده مردم به مجلس راه یافت و پس از آن به عنوان نماینده رهبر انقلاب اسلامی در شورای عالی دفاع منصوب شد و سی و یکم خرداد ماه سال ۱۳۶۰ در مسیر دهلاویه - سوسنگرد بر اثر اصابت ترکش خمپاره به شهادت رسید.
نظر شما