بارندگی‌های اخیر بحران سفره‌های آب زیرزمینی مشهد را کم نکرد

مشهد- ایرنا-مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مشهد گفت: تصور عموم مردم این است که با توجه به بارندگی‌های خوب مشکل تامین آب در مشهد و استان خراسان رضوی حل شده است در حالی که ۸۰ درصد منابع تامین آب استان از طریق منابع زیرزمینی تامین می‌شود و بارندگی‌های یک و دو ساله چیزی از بحران سفره‌های آب زیرزمینی مشهد کم نکرده است.

حسین اسماعیلیان روز یکشنبه در نشست خبری هفته صرفه‌جویی و مصرف بهینه آب در مشهد افزود: امسال به رغم کاهش مسافران و زائران میزان مصرف آب در مشهد نه تنها کاهش نداشته بلکه افزایش نیز داشته و مهم‌ترین علت آن بیماری کرونا و کاربرد بی رویه آب در بخش شست و شو بوده است.
وی ادامه داد: بررسی‌ها نشان داده است که در خرداد ماه امسال مصرف آب در مشهد ۱۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته با وجود کاهش مسافران و زائران افزایش داشته است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد با اشاره طرح یکپارچه سازی خدمات شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی گفت: از مجموع ۳۵۳ روستا در شهرستان مشهد که خدمات رسانی آنها به شرکت آبفای مشهد واگذار شده، تاکنون ۲۲۲ روستا تحویل‌گیری شده است.
اسماعیلیان افزود: شرکت آب و فاضلاب مشهد آماده تحویل گیری روستاهای باقی مانده و ارائه مسوولیت قانونی خود است و از متولیان توزیع آب در این روستاها شامل دهیاریها، بخشداریها و شوراهای اسلامی در این زمینه تقاضای همکاری دارد.

وی اضافه کرد: به دنبال اقدامات انجام شده با هدف رفع مشکلات در ۷۹ روستا در اطراف مشهد که شرایط بحرانی دارند تاکنون اقدامات مختلقی نظیر حفر ۲۲ حلقه چاه، اجرای ۸۰ کیلومتر خطوط انتقال و توزیع شبکه، احداث ۲۰ باب مخزن با ظرفیت پنج هزار و ۵۰۰ متر مکعب و بهسازی ۴۰ حلقه چاه در حال اجراست. 

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد از اجرای پروژه های مختلف آب و فاضلاب در کلانشهر مشهد با سرمایه‌گذاری پنج هزار میلیارد ریال طی سال جاری خبر داد.

اسماعیلیان افزود: طرح انتقال آب از سد دوستی به سد طرق و پروژه "حضرت نبی اکرم" در پهنه مرتبط به اطراف حرم مطهر،  احداث ۱۱۰ هزار متر مکعب مخزن و اجرای خطوط انتقال فاضلاب در مناطق مشکل‌دار مشهد مانند شهید باهنر و منطقه ثامن  از جمله این طرحهای در حال اجراست.

وی ادامه داد: سال گذشته با وجود چالشهای مالی و اقتصادی و کمبود اعتبارات اقدامات مختلفی در راستای پایداری تامین آب مشهد و کاهش وابستگی به منابع سطحی با سرمایه‌گذاری سه هزار میلیارد ریال انجام شده است که منجر به افزایش ظرفیت تامین آب مشهد به میزان هزار و ۴۰۰ لیتر بر ثانیه شده است.

برداشت آب از منابع آب تجدیدپذیر خراسان رضوی دو برابر حداکثر مجاز است

مدیرعامل شرکت آب‌منطقه ای خراسان رضوی نیز طی سخنانی گفت: برابر استاندارهای جهانی باید ۴۰ تا ۷۵ درصد از منابع آب تجدید پذیر برداشت شود که این میزان در خراسان رضوی از ۱۰۰ درصد بیشتر شده است و طی سالهای گذشته تا ۱۶۰ درصد نیز رسید که در سالهای اخیر با اقدامات انجام شده به ۱۲۵ درصد کاهش یافت.

محمد علایی افزود:سالانه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب از منابع آب زیرزمینی در خراسان رضوی برداشت می‌شود و سطح افت آبهای زیرزمینی در این استان به یک متر رسیده است و تاکنون ۳۰ میلیارد متر مکعب آب از آبخوانها را نابود کرده‌ایم.

او ادامه داد: با اقدامات انجام شده سال گذشته ۴۶۳ میلیون متر مکعب آب کمتر از منابع زیر زمینی در خراسان رضوی برداشت شده است که ۴۰۱ میلیون متر مکعب از آنها را کشاورزان کمتر برداشته‌اند و ۶۲ میلیون متر هم از طریق انسداد بیش از دو هزار چاه آب صورت گرفته است.

مدیرعامل شرکت آب‌منطقه ای خراسان رضوی گفت:  ما در سرزمین خشک و کم آبی واقع شده‌ایم و بارش‌های خوب در دو سال متوالی نشانه ترسالی نیست بلکه از تغییرات آب و هوایی و گرم شدن زمین حکایت دارد لذا باید خود را برای روزهای سخت آماده کنیم. 

علایی افزود: کاهش بارندگی، افزایش تعریق و تبخیر آب و اضافه برداشت از منابع آبهای زیرزمینی از چالشهای  حوزه آب در خراسان رضوی به شمار می‌رود.
وی اضافه کرد: در استان خراسان رضوی به دلیل پایین بودن میانگین بارندگی سالانه به میزان ۲۲۰ میلیمتر، افزایش تبخیر ۸۰ درصدی آب، منابع تجدید پذیر آبی که خیلی کمتر از میانگین کشوری و جهانی است و از سوی دیگر برداشت زیاد آب از منابع زیرزمینی با کمبود آب مواجه هستیم.

مدیرعامل شرکت آب‌منطقه ای خراسان رضوی تهیه و اجرای طرح سازگاری با کم آبی در خراسان رضوی، عملیاتی شدن مدیریت مشارکتی در حوزه آب با حضور کشاورزان، مردم و مسوولان و نصب کنتور بر روی همه چاههای کشاورزی و رصد و کنترل چاههای آب با  نصب کارت آب را از اقدامات منحصر به فرد شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی برشمرد.
نشست خبری مدیران حوزه آب و فاضلاب استان خراسان رضوی همزمان با آغاز هفته صرفه جویی و مصرف بهینه آب امروز به میزبانی شرکت آب و فاضلاب مشهد برگزار شد.
یکم تا هفتم تیرماه هفته صرفه‌جویی مصرف آب در کشور نام‌گذاری شده است.

اخبار مرتبط

  • مشهد، شهر حساس به آب

    مشهد، شهر حساس به آب

    مشهد- ایرنا- "مشهد شهر حساس به آب" نسخه وزارت نیرو برای شهر تشنه مشهد است که در سال ۱۳۹۷به…

  • خطه خورشید در حسرت آب

    خطه خورشید در حسرت آب

    مشهد- ایرنا- خشكسالی و كم آبی حدود 20 سال است كه بر سرزمین خورشید سایه افكنده و وضعیت دشتهای…

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha