رنج از آثار منفی کرونا در حوزه فرهنگ و هنر همچنان پایدار است

تهران - ایرنا - معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، برخورد فرهنگی با بیماری کرونا را مهم دانست و گفت: ایران با تکیه بر غنای فرهنگی، توانسته اقدامات بسزایی برای کنترل کرونا انجام دهد؛ هرچند هنوز از آثار منفی و پایدار آن رنج می‌بریم.

به گزارش روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، کنفرانس وزاری فرهنگ کشورهای عضو آیسسکو (سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی وابسته به سازمان کنفرانس اسلامی) با موضوع «پایداری اقدامات فرهنگی» در مواجهه با بحران‌ها (کووید 19) به صورت مجازی و با حضور وزاری فرهنگ و نمایندگان آنها از 50 کشور عضو و همچنین روسا یا نمایندگان 22 سازمان بین‌المللی با هدف بررسی آینده فرهنگ و همچنین ارتباط با صنعت توریسم و ورزش در دوران بحران برگزار شد.

محسن جوادی در این نشست با تشکر از جامعه جهانی پزشکان، پرستاران و کادر پزشکی برای مقابله با این بیماری همه‎گیر گفت: آنها با فدا کردن زندگی، سلامتی و شادی‌شان برای مصون ماندن جهانی از این همه‌گیری تاوان سنگینی پرداخت کردند.

وی ادامه داد: در میان ما کشورهایی هستند که نیاز مبرم به مهارت، حمایت مالی، فنی و زیرساختی دارند. دراین شرایط اسفبار، آیسیسکو با تکیه بر اصول همبستگی و اتحاد نقش محوری در تقویت همکاری و مشارکت اعضایش دارد. 

جوادی با اشاره به برخی از این اقدامات فرهنگی موثر در کنترل این پاندمی، گفت: همه رهبران مذهبی علی‌الخصوص رهبر معظم انقلاب، صراحتا بیان کردند که مردم باید دستورالعمل‌های پزشکی را رعایت کنند و در صورت سرپیچی، گناه محسوب می‌شود. به همین دلیل برای مصون‌سازی مردم از این ویروس، اجتماعات مذهبی مثل نمازجمعه ممنوع شد.

وی با اشاره به استفاده ایرانیان از ظرفیت‎های دنیای مجازی در برگزاری مراسم‏‎های مذهبی گفت: از آنجا که مراسم مذهبی جز لاینفک از هویت فرهنگی ایرانیان است، این مراسم با استفاده از ظرفیت اینترنت برگزار شد که شکل جدیدی از عبادت آنلاین محسوب می‎شد، مثل زیارت اماکن مذهبی و حتی مراسم خاکسپاری آنلاین.

معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: ضرورت حفظ فعالیت‌های فرهنگی تحت هر شرایطی، منجر به تغییر در شکل و محتوای آنها می‎شود. برای نمونه در این ایام فیلم و نمایش به جای سالن سینما و تئاتر بصورت آنلاین پخش شد. تورهای آنلاین نمایشگاه‌های فرهنگی، بازدید مجازی از آثار تاریخی در موزه‎ها و برگزاری آنلاین کنسرت‏ها انجام شد.

جوادی با اشاره به گسترش استفاده از ابزار الکترونیک در دیدارها و ملاقات‎های شخصی و خانوادگی گفت: ملاقات با اقوام و دوستان در این روزها دشوار شده است ولی افراد سعی کرده‎اند تا گزینه‎های آنلاین را جایگزین ملاقات‌ها و اجتماعات حضوری کنند. البته استفاده از این ابزار نوعی نگرانی به همراه دارد زیرا عادی‌سازی ارتباطات مجازی می‎تواند تهدیدی بر روابط حضوری در آینده باشد که باید توسط روانشناسان و جامعه‌شناسان بررسی شود. 

وی همچنین با تشکر از دستاوردهای آیسسکو برای ارتباطات میان کشورها پیشنهاد داد: تاسیس «موسسه آنلاین اخلاق پزشکی» می‎تواند اقدام مناسبی برای تصمیم‌گیری در شرایط بحرانی مثل اولویت‌بندی تخصیص منابع به پزشکان و همچنین به افراد در زمینه اجتناب از رفتارهای سطحی ناشی از بیماری‌هایی مثل کرونا باشد. 

معاون امور فرهنگی ادامه داد: در ایام این بیماری همه‌گیر، مصرف اینترنت بویژه در میان نوجوانان و کودکان افزایش داشت. در نتیجه تولید سرگرمی‌های جذاب و مناسب در قالب سریال‌های تلویزیونی، فیلم‌های سینمایی و محتوای پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی ضرورت دارد. 

محسن جوادی در پایان با اشاره به آمادگی ایران برای همکاری با اعضای سازمان درخصوص مقابله با همه‌گیری در زمینه‎های مختلف به ویژه حوزه فرهنگی خاطرنشان کرد: همه‌گیری ویروس کرونا یک نقطه تاریخی است و پیشنهاد می کنم آثار هنری در قالب فعالیت مشترک به منظور روایت شیوه مواجهه کشورهای اسلامی این همه گیری تولید شود.

بر اساس این گزارش، در این کنفرانس مجازی سخنرانی‎هایی با موضوعات چالش‌های فرهنگی به هنگام بحران‎ها (کووید 19)، آیندۀ فرهنگ پس از ویروس کرونا، مسیرهای جدید برای گردشگری فرهنگی و پروژۀ راهبردی‌-فرهنگی دیجیتال آیسسکو توسط وزرای فرهنگ برخی کشورها از جمله مصر، ازبکستان، مراکش، عمان، عربستان و... ایراد شد.

در این سخنرانی‎ها بر استقرار پلتفرم ارائه خدمات فرهنگی در فضای مجازی، دیجیتالی‌کردن فرآیندها و فعالیت‎های فرهنگی از جمله موزه‎گردی مجازی، گردشگری مجازی، برگزاری کنسرت‌های آنلاین، دسترسی برابر کشورها به فناوری‌های جدید برای جلوگیری از ایجاد شکاف دیجیتالی تاکید شد. 

همچنین در جلسه کنفرانس مجازی وزاری فرهنگ کشورهای عضو آیسسکو فیلم کوتاهی با عتنوان «پورتال آیسسکو برای میراث جهانی اسلام» پخش شد. در این فیلم تاکید شد که 80 درصد میراث فرهنگی در جهان اسلام در معرض خطر قرار دارد.  

به گزارش ایرنا، آیسسکو (ISESCO ) یا  Islamic Educational Scientific and Cultural Organization یک سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی وابسته به سازمان کنفرانس اسلامی است که در مه ۱۹۷۹ تأسیس شد. مقر آن در در رباط در مراکش قرار دارد و ۵۷ کشور اسلامی از جمله ایران عضو این سازمان هستند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha