درنشست روز سهشنبه کانون تفکر سلامت اجتماعی دانشگاه یزد با دستور کار بررسی آسیبهای اجتماعی ناشی از کرونا برگزار شد، اکثر شرکت کنندگان در این نشست نسبت به بازگشایی کلاسها و خوابگاههای دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انتقاد و پاسخگویی این دانشگاه در خصوص رویکرد دوگانهای که با توصیههای به شهروندان در خصوص رعایت فاصله گذاری اجتماعی در تضاد است، را خواستار شدند.
دبیر کانون تفکر سلامت اجتماعی دانشگاه یزد گفت: سرگردانی مردم به دلیل تصمیمات متعدد و ناهمخوان از دلایل بازگشت کروناست و برخی از مسئولان هنوز به این جمع بندی نرسیدهاند که وضعیت شیوع کرونا به مرحله خطرناکی رسیده است.
سیدرضا جوادیان افزود: به نظر نمیرسد با توجه به شرایط اقتصادی، محدودیتهای قبلی قابل اعمال باشد و احتمال قرنطینه سازی شهری نیز بعید به نظر میرسد.
وی همچنین اظهار داشت: در نشست کمیته سلامت روان استان، پیش بینی روال آموزش و پرورش با پیش فرض عادی شدن شرایط جامعه برنامهریزی شده که این موضوع بستگی به وضعیت شیوع بیماری کرونا در زمان بازگشایی واحدهای آموزشی دارد،
جوادیان همچنین در خصوص بیانیه کانون در زمینه مهاجرت اتباع خارجی گفت: این بیانیه کامل و منتشر شده و قرار است در جلسه آتی شورای فرهنگ عمومی استان ارائه و چند راهکار عملی آن نیز در این شورا مصوب شود که مبین توجه تصمیم سازان استان به بیانیه این کانون است.
سیدعلیرضا افشانی رئیس پردیس آزادی دانشگاه یزد نیز گفت: با توجه به شرایط جامعه و احتمال شیوع موج دوم کرونا باید آمادگی مواجهه با این موج در جامعه ایجاد میشد، اما رویکرد دانشگاه علوم پزشکی یزد در برخی از شهرها که با بازگشایی دانشگاه همراه بود، زنگ خطری افزایش مجدد تعداد مبتلایان را به صدا درآورد .
عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد نیز گفت: یکی از مسائلی که باید به طور دقیق مشخص شود این است که چقدر افزایش آمارها ناشی از بیتوجهی مردم به رفتارهای بهداشتی است، بخشی از این مشکل و بازگشت به وضعیت اول، به ساختار وزارت بهداشت و درمان بازمیگردد که بیشتر تمرکز این وزارتخانه روی حوزه درمان است.
سیدمحسن موسوی افزود: رویکرد وزارت بهداشت پیشگیرانه نیست و منابع آنها روی بخش درمان متمرکز شده، موفقیت نسبی در کنترل کرونا نیز مرهون همراهی مردم بود که در این زمینه آگاهسازی شهروندان از طریق فضای مجازی موثر بود و البته دولت هم خوب عمل کرد، در مجموع کرونا بهانه خوبی است تا سیستمهای معیوب جامعه شناسایی و اصلاح شود.
عضو هیات علمی گروه حقوق و علوم سیاسی دانشگاه یزد نیز در این نشست گفت: در منطقه آسیا و اقیانوسیه، ایران در زمینه ریشهکنی برخی بیماریها، عملکردی موفق داشته است و از این نظر حوزه بهداشت و درمان کشور در برخی زمینهها در منطقه پیشتاز است.
مجتبی ملک افضلی اردکانی افزود: اعتماد مردم به رسانه به خصوص تلویزیون میتواند بحرانهای اجتماعی را کاهش دهد، در قضیه کرونا نوعی ناهمگونی وجود دارد، برقراری نماز جمعه در برخی شهرهای مختلف، بازگشایی رستورانها و برخی دانشگاهها باعث شده تا مردمی که در ابتدای شیوع کرونا در خصوص مباحث بهداشتی حساسیت زیادی داشتند با سردرگمی مواجه شوند.
وی افزود: در ایران سالی حدود ۲۰ هزار نفر در حوادث رانندگی کشته میشوند و مردم با این پدیده به نوعی کنار آمدهاند، این جهان بینی ماست که تعیین میکند چه چیزی برای ما در اولویت باشد، در مورد کرونا نیز مثل حوادث رانندگی به نظر میرسد که جامعه با این مسئله به نوعی در حال کنار آمدن است، به خاطر اینکه مردم خسته شدهاند.
ملک افضلی تصریح کرد: این که برخی دانشگاههای علوم پزشکی دانشجویان را فراخوان کردهاند، به خاطر خودمختاری است که به این دانشگاهها داده شده، این سیاست وزارت بهداشت برای مردم ایجاد ابهام میکند و رییس دانشگاه علوم پزشکی یزد باید در این زمینه پاسخگو باشد که چرا کلاسها و خوابگاههای دانشجویان بازگشایی شده و امتحانات نیز به صورت حضوری برگزار می شود.
رئیس گروه مردمشناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد نیز گفت: قطع چرخه انتقال مهمترین راهکار برای کنترل شیوع بیماری کرونا اعلام میشود که کماکان باید به عنوان یک احساس مسئولیت اجتماعی دنبال شود.
ملیحه علیمندگاری افزود: در ابتدا به این موضوع توجه زیادی شد، مردم در پیک اول خیلی میترسیدند چون تجربه این پدیده را نداشتند، اما جامعه ما درگیر مسائل و مشکلاتی متعددی است که فشارهای اقتصادی روی این موضوع اثر گذاشته، مردم برای رفع نیازها باید شغل و درآمد داشته باشند، بخش عظیمی از جامعه ما قشر متوسط هستند که گروه هدف حمایتهای دولت در موضوع کرونا نبودند، طبقه متوسط اکثرا در مشاغل خدماتی فعالیت میکنند و حضور آنان در جامعه ضروری است.
وی تصریح کرد: بدون شک مردم جان خود را دوست دارند اما برای تامین نیازهای خانواده نیز مجبور به حضور بیشتر در جامعه و فعالیت برای کسب درآمد هستند زیرا قرنطینه طولانی درآمد خانوادههای زیادی را با مشکل مواجه کرد.
محمد ترکاشوند سرپرست معاونت آموزشی و پژوهشی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد نیز گفت: موضوع مقابله با کرونا در ابتدا دولتی دیده شد و انتظارات بر این بود که دولت باید آنرا مدیریت کند، در حالی که در کل دنیا شیوع کرونا روند افزایشی داشت در ایران این روند کاهشی شد، اما در شرایط موجود شاید جامعه به این نتیجه رسیده که نمیشود همه کارها را تعطیل کرد، مدیریت مقابله با کرونا هم اکنون بیشتر به مردم منتقل شده که در این شرایط باید بیشتر به اقشار آسیب پذیر کمک شود.
رییس خبرگزاری جمهوی اسلامی استان یزد نیز گفت: تعطیلات هفتههای گذشته و سفر شهروندانی که چند ماه تجربه خانهنشینی را پشت سرگذاشته بودند، در افزایشی شدن روند ابتلا به کرونا تاثیرگذار بوده است.
کاظم شاملو افزود: تراکم بیش از حد جمعیت در مناطق ییلاقی استان و کم توجهی به رعایت پروتکل های بهداشتی و رعایت فاصله گذاری اجتماعی باعث شده تا میزان بستری مبتلایان در یک هفته اخیر در استان یزد افزایش یابد، بر اساس اعلام دانشگاه علوم پزشکی یزد حدود ۶۰ درصد شهروندان نسبت به رعایت موارد بهداشتی زمان حضور در اجتماعی و سطح شهر کم توجهی می کنند.
شکوه نیک نظر از کنشگران اجتماعی استان یزد نیز گفت: برخی عادات اجتماعی باعث تشدید شیوع بیماری شده، نحوه جابجایی و ارتباطات نیازمند تغییر است، خیلی از کارها را از طریق ارتباطات مجازی میتوان انجام داد تا ترددها به حداقل ممکن کاهش یابد، این بیماری روی تغییر عادات مذهبی و غذایی ما خیلی اثرگذار بوده است.
فهیمه دهقانی استادیار دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه یزد نیز اظهار داشت: اتفاقاتی که در کشور در زمینه اقتصادی میافتد، بر رفتار مردم اثرگذاشته و در نتیجه شهروندان نسبت به رعایت اصل بهداشتی بیتفاوت میشوند، وقتی مردم احساس کنند که کنترلی روی وقایع اطراف خود ندارند، احساس مسئولیت آنان در قبال خود و جامعه کاهش پیدا می کند.
نسرین بابائیان از اعضاء هیأت علمی دانشگاه یزد نیز یادآور شد: بعضا خودمراقبتی در جامعه ما به نوعی خودخواهی تعبیر و این مسئله باعث میشود، افراد با خودآگاهی برای مراقبت از خود و دیگران قدمی برندارند، برخی گروهها مانند کودکان و نوجوانان نمیدانند با شرایط کرونا چطور اوقات فراغت را برنامهریزی کنند، از دید مددکاری اجتماعی گروههای جهادی که برای ضدعفونی اقدام میکردند، کجا رفتهاند، باید از این ظرفیت و رسانهها برای خود مراقبتی استفاده کنیم، به خصوص از تشکلهایی مانند همیاران پلیس در زمینه همیاران سلامت برای ترویج این فرهنگ استفاده شود.
عباس عسکری رییس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد نیز گفت: نوعی تقدیرگرایی در برخی گروههای اجتماعی وجود دارد که ممکن است باعث شود که به امور بهداشتی کمتر بها دهند.
معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی پردیس آزادی دانشگاه یزد نیز با انتقاد از مقصر انگاری مردم در موضوع کرونا اظهار داشت: جامعه نخبگان باید به طور کامل از مردم دفاع کنند زیرا یکی از مشکلات امروز جامعه ما وجود این انگاره است که دولت به مردم کم توجه است.
علی روحانی افزود: جامعه ما به شدت با بحران فرسایش سرمایه اجتماعی روبروست که تهدید این موضوع برای جامعه ما جدیتر از کرونا است، نگاه بخش پزشکی نیز در کشور متمرکز بر درمان است، راس جامعه ما در این موضوع پزشکان هستند در حالی که در زمان شیوع ویروسهایی مانند کوئید ۱۹ از متخصصان اپیدمیولوژی بیشتر کمک میگیرند اما رویکرد ما بیشتر درمان محور است.
وی تصریح کرد: نظام تصمیم گیر و سیاست گذار ما در حوزه سلامت پزشکان هستند که این موضوع تهدیدی برای سلامت است چون سوگیری رویکردها به سمت درمان است نه پیشگیری، جامعه نیازمند نگاه کلانتری است و تصمیمات دولت در این زمینه روی رفتارهای مردم اثر میگذارد بنا بر این باید در این زمینه تجدید نظر شود.
دراین نشست دعوت ازیک متخصص اپیدمیولوژی و همچنین مسئولان دانشگاه علوم پزشکی برای پاسخگویی در خصوص برخی تصمیمات کرونایی این دانشگاه مورد تاکید قرار گرفت.
نظر شما