انسان در گذشته برای تامین نیاز آبی خود به کندن چاه روی آورده و روستاها و شهرها را در کنار منابع آب و رودخانه ها بنا و برای نگهداری و ذخیره آب سدها را به وجود آورده است.
در گذشته از سدها با هدف تامین آب آشامیدنی و آبیاری مزارع کشاورزی استفاده می شد اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و رشد جمعیت، نیازها به آب سدها بیشتر شده است.
امروز به دلیل نیاز به انرژی برق آبی و اهداف دیگر توسعه و نقش آب در صنعت، سدها نقش بیشتری را در کشورها پیدا کرده و به نوعی به یکی از مقوله های امنیت ملی تبدیل شده و حفاظت از آن حائز اهمیت است.
توسعه شبکه آبیاری و کشاورزی زمین های پایین دست یکی دیگر از اهداف مهم سد سازی به شمار می رود.
در استانی که پراکندگی زمانی و مکانی بارندگی ها نامناسب است و ریزش های جوی در فصولی صورت می گیرد که شاید نیاز کمتری به آب باشد و یا قسمت بیشتر نزولات در برخی مناطق متمرکز است تنها راه چاره و مقابله با این مساله ایجاد مخازنی برای ذخیره آب باران است که این مهم در استان زنجان که متکی به کشاورزی بوده حائز اهمیت است.
ایجاد مخازن، کار و کسب درآمد ملی به همراه دارد چرا که در زمان حاضر شبکه های آبیاری و تامین آب کشاورزی موجب توسعه، بهبود و رونق اقتصادی می شود.
رقم سنگینی را به پیمانکاران بدهکاریم
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان زنجان گفت: سدهای مراش، بلوبین، مشمپا و تالوار از پروژههای در دست احداث این شرکت در استان است.
اسماعیل افشاری تاکید کرد: طرح آب رسانی از سدهای مراش، تالوار و بلوبین انجام میشود.
وی با بیان اینکه سد مشمپا در حال حاضر نزدیک ۳۷ درصد، پیشرفت فیزیکی دارد، گفت: سد بلوبین ۶۲,۵ درصد، مراش بیش از ۶۵ درصد و تالوار نیز بیش از ۹۹ درصد پیشرفت دارند.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان زنجان گفت: به دلیل کمبود اعتبارات رقم سنگینی برای پیمانکاران بدهکاریم به رغم این مهم و با مشکلات موجود کارگاههای سدسازی در استان زنجان فعال است.
افشاری یادآوری کرد: با این وضعیت اعتباری و قانون بودجه ۹۹ تمهیداتی اندیشیده می شود که با اخذ تسهیلات بانکی و تهاتر بتوانیم چرخه فعالیت سدها را فعال نگهداریم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان گفت: تاکنون برای سد مشمپا یکهزار و ۵۸۰ میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است و در ساخت این سد تاکنون یکهزارو ۲۰۰ میلیارد ریال به پیمانکار بدهکاریم.
افشاری، تکمیل سد مشمپا را نیازمند هفت هزارو ۸۰۰ میلیارد ریال بیان کرد که این رقم در سال های آینده با نرخ تورم در نوسان خواهد بود.
وی ادامه داد: بهره برداری از این سدآب آشامیدنی شهر زنجان، روستاها و صنایع در مسیر را در افق طرح سال ۱۴۲۰ تامین خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان زنجان گفت: ۵۰۰ میلیارد ریال برای ادامه ساخت سد مشمپا تخصیص یافته که از این میزان بیش از ۳۲ میلیون مترمکعب برای آب آشامیدنی و بیش از ۱۷ میلیون مترمکعب نیز مربوط به صنعت است.
مطالعات سد مشمپا در سال ۸۳ آغاز و کلنگ ساخت این سد سال ۸۸ به زمین زده شد و در سال ۹۲ قرارداد آن به مبلغ چهار هزارو ۱۷۰ میلیارد ریال به قرارگاه خاتم الانبیا واگذار شده است.
سد مراش آب آشامیدنی ۱۲۲ روستا را تامین خواهد کرد
افشاری به پروژه سد مراش اشاره کرد و افزود: ۶ و نیم میلیون مترمکعب آب این سد برای شرب و صنعت پیش بینی شده اما تاکنون این میزان با قطعیت اعلام نشده است.
به گفته وی، اعتبار هزینه شده برای سد مراش یکهزار و ۸۸۰ میلیارد ریال بوده که تکمیل این پروژه نیازمند سه هزار و ۲۵۰ میلیارد ریال است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان زنجان گفت: بابت این پروژه ۶۰۰ میلیارد ریال به پیمانکاران بدهکاریم.
افشاری با بیان اینکه سد مراش آب آشامیدنی شهرهای دندی و ماهنشان و ۱۲۲ روستا و صنایع منطقه را تامین خواهد کرد، افزود: چهار میلیون مترمکعب از آب این سد برای شرب و ۲ میلیون مترمکعب نیز برای صنعت تخصیص خواهد یافت.
مطالعات این سد در سال ۸۹ آغاز شده است و این پروژه در ۱۲۵ کیلومتری جنوب غربی زنجان و چهار کیلومتری شهر دندی قرار دارد.
سد بلوبین برای تکمیل نیازمند ۱۹۰۰ میلیارد ریال اعتبار است
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان زنجان به وضعیت سد بلوبین اشاره کرد و گفت: تاکنون یکهزارو ۳۱۰ میلیارد ریال برای احداث این سد هزینه شده که تکمیل آن نیازمند یکهزار و ۹۰۰ میلیارد ریال است.
افشاری اظهار داشت: تاکنون در ساخت این سد برای پیمانکاران ۵۷۰ میلیارد ریال بدهکاری داریم.
به گفته وی، سد بلوبین پس از بهره برداری، آب آشامیدنی شهرهای زرین آباد، حلب و ۹۲ روستای شهرستان ایجرود را تامین خواهد کرد.
مطالعات این سد سال ۷۰ و عملیات اجرایی آن در سال ۸۲ شروع و قرارداد تعیین شده برای ساخت این سد ۵۵۶ میلیارد ریال است.
بر اساس پیش بینی های انجام شده سد بلوبین در سال ۱۴۰۰ به بهره برداری خواهد رسید.
سدتالوار سهم استانهای زنجان، همدان و کردستان
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان زنجان گفت: مجوز احداث سد تالوار در سفر مقام معظم رهبری به استان زنجان داده شده است.
افشاری یادآوری کرد: بخشی از آب این سد برای آب شرب همدان، حقابه های استان زنجان است که باید سهمی هم برای آب آشامیدنی و آب مورد نیاز صنعت شهرستان خدابنده تخصیص یابد که در حال مکاتبه و رایزنی برای اخذ این مجوزها هستیم.
به گفته وی، بخشی از آب سد تالوار نیز برای حقابه های حدود ۲ تا سه هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان کردستان پیش بینی شده است.
نظر شما