هنرمند مرحوم ناصر هوشمند وزیری موسس موزه خصوصی ایران با نام غارموزه وزیری است که با دستان توانمند او در کوههای لواسانات تهران حفر و برپا شده است. آثار متعدد وزیری از فلز، چوب، سنگ، شیشه، فایبر گلاس و مواد ترکیبی ساخته شده و به کارگیری دقیق از مواد دور ریز و بازیافتی کارش را منحصر به فرد کرد.
سعید شهلاپور از پیشکسوتان هنر مجسمه سازی ایران درباره آشنایی خود با مرحوم هوشمند وزیری گفت: من و ناصر هوشمند وزیری در سال ۴۵ پس از قبولی در کنکور، وارد دانشکده هنرهای زیبا شدیم. در طول تحصیل مرحوم هوشمند وزیری از بچه های زحمتکش و فعال رشته مجسمه سازی بود. بعد از فارغ التحصیل شدن هم در برنامه ها و فستیوال های مختلف شرکت می کرد و آثار مشهورش در پارک جمشیدیه تهران به یادگار ماند.
وی افزود: وزیری به اشیاء دیدگاه داشت و توانست به مرور زمان نگاه شخصی خود در هنر مجسمه سازی را به دست آورد و جزء اولین مجسمه سازان معاصری بود که با سنگ کار میکرد. حتی در سمپوزیوم سوم مجسمهسازی تهران که در برج میلاد برگزار شد به عنوان هنرمند مدعو شرکت کرد و مجسمه سنگی بزرگی را ساخت.
این مجسمه ساز نام آشنا با اشاره به خلق آثار از وسایل دورریختنی توسط وزیری اظهار کرد: با نگاه ویژه خود به اشیا، آثار فاخری را از دورریختنیها آفرید. استفاده از وسایل دورریختی برای خلق اثر هنری در آن دوران به عنوان مباحث آموزشی در دانشگاه هنر تدریس می شد و در کنار وی هنرمندان دیگری؛ مانند پرویز تناولی و ژازه طباطبایی به خوبی متمرکز بودند.
آثار هوشمند وزیری در هنر مجسمه سازی ایران خاص است
عباس مجیدی رئیس انجمن مجسمه سازان ایران درباره سبک کاری مرحوم هوشمندوزیری گفت: استاد وزیری از جمله هنرمندان پیشکسونی بود که تجربه های متفاوتی را با مواد مختلف؛ از جمله سنگ، چوب و انواع فلز به دست آورد و به ندرت اساتیدی را داریم که تا این حد تجربه گرا باشند. به خصوص زمانی که وارد مباحث محیط زیستی و دورریختنی ها می شود کارهای اسقاطی و آثاری با پلاستیک خلق کرده بی نظیر است.
وی افزود: با کمی دقت متوجه می شویم هنرمندان در جریان هنری که آرام آرام به سوی پست مدرنیست پیش میرود از وابستگی مواد آزاد می شوند و از هرچه در طبیعت وجود دارد برای عملی کردن ایده هایشان استفاده می کنند. ویژگی استاد وزیری همین استفاده درست از مواد دورریختنی و پلاستیک است که به نوعی تجربه بسیار عالی برای نسلی که درگیر مسائل مدرن یا کلاسیک بود محسوب می شود.
خلاقیت، نوآوری و ابتکار جزء ویژگی های بارز استاد وزیری است و از این لحاظ جایگاه او در هنر مجسمه سازی ایران خاص است. بدون شک خلا حضور این هنرمند، باتوجه به توانمندی هایی که در عرصه هنر مجسمه سازی، ارائه آثار و به خصوص در بحث آموزش داشتند بسیار محسوس است.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم از همت و پشتکار مرحوم وزیری در اجرای پروژه ها یاد کنیم، شاید کمتر کسی را سراغ داشته باشیم که در این سن تا این حد در کارش جدی باشد. او حتی بیش تر از جوانان تحرک داشته و مدت زمانی را که به اندیشیدن و کار کردن اختصاص میداد آنقدر زیاد بود که در بسیاری مواقع جوانها پیش او کم می آوردند.
رئیس انجمن مجسمه سازان ایران تاکید کرد: امیدوارم این همت و پشتکار درس مهمی باشد برای نسل جدیدی که در این عرصه فعالیت می کنند. یادمان نرود که اندیشه و آثار مرحوم وزیری همچنان باقی است. چقدر خوب است که برای حفظ آثار ایشان موزه یا نمایشگاه های دائمی برپا شود تا هم امکان مطالعه نسل جدید درباره فضای فکری این استاد فقید فراهم شود و هم مخاطب عام بیش از گذشته با آثارش ایشان آشنا شوند.
مجسمههای دستهای آبخوری، شهریار، ستارخان، فردوسی و رستم و سهراب پارک جمشیدیه، آبنما و مجسمههای حیوانات پارک ساعی، ۵۰ مجسمه از فولکلور ایران در قلعه فلک الافلاک، مجسمه میرزا کوچک خان در اهواز و مجسمه بوعلیسینا در ماهشهر از جمله آثار مشهوری است که از ناصر هوشمند وزیری به یادگار مانده است.
استاد ناصر هوشمند وزیری ۶ تیر ۱۳۹۸ به دلیل سکته قلبی در غارموزه وزیری درگذشت و روز ۱۰ تیر بنا بر وصیتش در لواسان به خاک سپرده شد.
نظر شما