«عراقیون»؛ خیز بلند فراکسیون های کوچک   

بغداد – ایرنا –  سرانجام پس از یک ماه رایزنی، جبهه جدید پارلمانی با عنوان «ائتلاف عراقیون» در صدمین سال انقلاب مردمی ۱۹۲۰ عراق روز سه شنبه در بغداد اعلام موجودیت کرد؛ ائتلافی که با دورنما و در پی تحقق هدف های سیاسی متولد شده است.

سید «عمار حکیم» رهبر جریان حکمت ملی توانست با کمک حزب فضیلت اسلامی، جنبش «اراده» (حنان الفتلاوی)، برخی اعضای ائتلاف «النصر» (حیدر العبادی) و شماری از نمایندگان مستقل پارلمان، این جبهه جدید سیاسی را با ۴۱ نماینده تشکیل دهد و امیدوار باشد که دستکم اعضای آن در هفته های آینده به ۶۰ نماینده برسد.

به باور کارشناسان، سید عمار حکیم با تشکیل این جبهه جدید سیاسی توانسته است خود را به عنوان یکی از نیروها و جریان های اثرگذار شیعه پارلمان عراق در کنار سه جریان دیگر شیعه یعنی «الفتح» (هادی العامری)، «سائرون» (مقتدا صدر) و «دولت قانون» (نوری المالکی) قرار دهد.

اکنون دیگر، ائتلاف النصر به رهبری حیدر العبادی نخست وزیر اسبق، به سبب خروج بسیاری از اعضا و پیوستن آنها به سایر فراکسیون ها، از جمله فراکسیون نوظهور عراقیون اثرگذاری خود را به عنوان یک فراکسیون بزرگ در پارلمان عراق از دست داده است.

النصر در انتخابات پارلمانی اردیبهشت ۹۸ با ۴۲ کرسی سومین فراکسیون بزرگ پارلمان عراق بود، اما خروج جنبش «العطاء» از آن و تعدادی از نمایندگان دیگر و پیوستن به ائتلاف فراگیر سازندگی (الفتح + دولت قانون + العطاء) و پیوستن شمار دیگری از نمایندگان این ائتلاف به عراقیون، بیش از پیش از سهمیه فراکسیون العبادی در پارلمان کاسته است.

شنیده ها حاکی است که احتمالا حیدر العبادی متعاقبا به ائتلاف عراقیون خواهد پیوست تا موضع خود را در برابر دیگر فراکسیون های رقیب به ویژه الفتح، سائرون و دولت قانون تقویت کند.  

کارشناسان سیاسی، نفس تشکیل این ائتلاف را با ۴۱ نماینده، پیروزی بزرگی برای سیدعمار حکیم می دانند.

سید عمار حکیم از ۲۰۱۷ (مرداد ۹۶) که سکان رهبری مجلس اعلای اسلامی عراق را تحویل داد و اقدام به تشکیل جریان حکمت ملی کرد، نشان داده، یکی بارزترین رهبران سیاسی تحول گرا در عراق است.

حکیم با حزب نوپای خود یعنی جریان حکمت ملی توانست در انتخابات اردیبشت ماه ۹۸ با کسب ۱۹ کرسی از مجموع ۳۲۹ کرسی، یکی از شگفتی سازان این انتخابات باشد.

حکمت ملی ششمین فراکسیون پارلمان عراق بود و سائرون با ۵۴ کرسی، الفتح با ۴۸ کرسی، النصر با ۴۲ کرسی، حزب دمکرات کردستان با ۲۵ کرسی و دولت قانون با ۲۴ کرسی بالاتر از آن قرار داشتند.

تحولات سیاسی بعدی از جمله تشکیل دو ائتلاف فراگیر «سازندگی» و «اصلاحات» در پارلمان عراق و جدایی جریان حکمت از ائتلاف اصلاحات (سائرون + النصر + حکمت ملی)، سهمیه کرسی های الفتح را از سائرون بالا برد، اما همچنان جریان حکمت را جزو فراکسیون های متوسط پارلمان قرار داده بود.

رخدادهای اواخر ۲۰۱۹ و اعتراضات پنج ماهه (اکتبر ۲۰۱۹ تا فوریه ۲۰۲۰) که منجر به استعفای دولت «عادل عبدالمهدی» و در نهایت روی کار آمدن «مصطفی الکاظمی» به عنوان نخست وزیر شد، جایگاه سیاسی جریان حکمت ملی را تقویت کرد.

جریان حکمت ملی در جریان رایزنی ها توانست نامزد مورد نظر خود را بر فراکسیون های بزرگ شیعه تحمیل کند و مصطفی الکاظمی را بر مسند نخست وزیری بنشاند.

این تحول سبب شد که جریان حکمت ملی سکان یکی از پولسازترین و مهم ترین وزارتخانه های دولت یعنی نفت را به دست آورد.

فراکسیون های بزرگ رقیب، این تحول را برنتابیدند و سر ناسازگاری را با دولت جدید آغاز کرده و جریان حکمت به سبب اینکه خود را در برابر دولت الکاظمی مسوول می دانست، تلاش های سیاسی برای حفاظت از این دولت را آغاز کرد که حاصل آن ایجاد ائتلاف پارلمانی عراقیون است.

فراکسیون های کوچک شیعه که از شرایط موجود خود در روند اجرایی و سیاسی چندان خرسند نبودند با رویکرد سید عمار حکیم همراه شدند و به این ائتلاف جدید پیوستند به این امید که بتوانند در انتخابات زودهنگام آتی، سهم و شانس بیشتری از کرسی های پارلمان داشته باشند به ویژه اینکه احتمال می رود نخست وزیر فعلی یکی از سران فهرست انتخاباتی عراقیون در آینده باشد.   

حکیم به عنوان بنیانگذار این جبهه جدید سیاسی، رهبری آن را نیز برعهده گرفته است.

اعضای ائتلاف عراقیون در زمان حاضر، نمی خواهند، تاسیس این ائتلاف جدید سیاسی – پارلمانی را به انتخابات زودهنگام آتی پیوند دهند  و معتقدند که اصل تشکیل این ائتلاف برای حمایت از نظام حاکمیت در عراق است.

عضو ائتلاف عراقیون در پارلمان عراق در این باره به خبرنگار ایرنا گفت که این ائتلاف برای حمایت و پشتیبانی از نظام سیاسی و حاکمیت ملی در عراق شکل گرفته و نه دولت.

«حسن الخلاطی» معتقد است که نظام سیاسی عراق در برهه اخیر دچار سستی و ضعف و گاهی هرج و مرج در برخی استان ها شده و تشکیل این ائتلاف پارلمانی برای حمایت از حکومت و حفظ نهادهای حاکمیت ایجاد شده است.

به گفته وی، این ائتلاف در صورت مشاهده رویکرد مثبت از دولت، از آن حمایت می کند اما در برابر کوتاهی و ناکارآمدی دولت نیز سکوت نخواهد کرد.

«حسن فدعم» دیگر عضو این ائتلاف جدید نیز گفته است که ائتلاف عراقیون آخرین امید عراق برای اصلاح رویکردها و حمایت از نهادهای حاکمیتی از جمله قوای مجریه و مقننه و اصلاح خط مشی ها است.

این دو نماینده پیش بینی کرده اند که در طول یک هفته آینده شمار اعضای عراقیون از ۵۰ نفر تجاوز کند.

«حنان الفتلاوی» رهبر جنبش اراده و از اعضای ائتلاف عراقیون نیز در گفت که تلاش می شود که این جبهه جدید متفاوت از دیگر ائتلاف های پارلمانی باشد.

وی ادامه داد که فرصت باقی مانده تا برگزاری انتخابات زودهنگام، مدت زمان کوتاهی است اما تلاش می شود تا آغاز انتخابات، این رویکردها اصلاح شود.

الفتلاوی تاکید کرده که این ائتلاف یک طرح منظم برای تصویب قوانینی که می بایست در پارلمان به تصویب برسد، در اختیار دارد و در عین حال به مسوولیت های پارلمانی خود برای نظارت بر کار و عملکرد دولت عمل خواهد کرد.

بسیاری بر این باورند که سید عمار حکیم، زودتر از دیگر جریان ها، خود را برای انتخابات آینده آماده کرده و می کوشد، دوره دولت الکاظمی را با وجود همه چالش های پیش رو، با موفقیت بگذراند.

سید عمار حکیم به خوبی می داند، موفقیت دولت الکاظمی، در حکم موفقیت کارنامه سیاسی اوست و این امر، جایگاه این روحانی جوان را در انتخابات آینده و کسب آراء بیشتر تقویت خواهد کرد.

حال پرسش این است که جریان های رقیب عراقی در برابر این خیزبلند سیاسی سید عمار حکیم چه خط مشی و رویکردی را در پیش خواهند گرفت، به نظر می رسد روزها و هفته های آینده در برگیرنده تحولات تازه سیاسی در عراق باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha