در روند تحولات دفاع مقدس در سالهای پایانی جنگ، رژیم بعث حاکم بر عراق پس از آنکه در شکست مقاومت رزمندگان اسلام ناکام ماند، سعی کرد از یک طرف با کشاندن جنگ به حوزه غیر نظامیان از طریق تشدید موشکباران شهرها و بمباران شیمیایی شهرهای ایران (نظیر سردشت) در مقاومت و ایستادگی مردم و رزمندگان ایران، اخلال ایجاد کند و از طرف دیگر با حمله به نفتکشها و بینالمللی کردن جنگ پای قدرتهای بیگانه را به خلیج فارس باز کند که حمله ناو امریکایی وینسنس به هواپیمای مسافربری ایران محصول این سیاستهای جنایتکارانه و مداخله جویانه بود.
ماجرا از این قرار بود که هواپیمای مسافربری ایرانی در ۱۲ تیر ۱۳۶۷ خورشیدی از فرودگاه بندرعباس به امید پروازی امن عازم دبی شد اما ۷ دقیقه پس از پرواز ناو آمریکایی وینسنس با اینکه مجهز به رادارهای پیشرفته بود، هواپیمای مسافربری ایرانی را هدف قرار داد و همه مسافران هواپیما را که ۶۶ کودک هم در میان آنها بود به شهادت رساند، تنها به این دلیل که هواپیمایشان «به اشتباه» به عنوان جنگنده شناسایی شده بود. پس از سقوط این هواپیما، هیچکدام از کشتیهای آمریکایی حاضر در منطقه اقدامی برای جستجوی بازماندگان و نجات یافتگان احتمالی انجام نداند و جعبۀ سیاه هواپیما هم هرگز پیدا نشد. قاسم شیخی که در برج مراقبت فرودگاه بندر عباس آخرین مکالمه را با کاپیتان رضائیان خلبان ایرباس ایرانی انجام داده است در این باره میگوید: در ارتفاع ۱۴ هزار پایی حتی با چشمان غیرمسلح هم میتوان هواپیمای مسافربری را از هواپیمای جنگی تشخیص داد، علاوه بر آن در سیستم هواپیماهای مسافربری کدهایی نصب شده که با دیدن آن روی رادار مشخص میشود که این هواپیما مسافربری است. بنابراین کدهای راداری انواع هواپیماهای مسافربری در حافظه سیستم رادار ناو آمریکایی موجود است و خدمه ناو وینسنس به راحتی میتوانستند، هویت هواپیمای ایرباس ایرانی را تشخیص دهند. نیروی دریایی آمریکا بعداً در تحقیقات خود اذعان کرد که هواپیمای ایرانی در همان راه هواییِ تجاریِ تایید شده در حال پرواز بوده و خود را نیز در فرکانسهای کنترل ترافیک هوایی به عنوان یک هواپیمای غیرنظامی معرفی کرده است؛ اما دولت آمریکا نه تنها مسوولیت حمله به هواپیمای مسافربری را نپذیرفت، بلکه به "ویلیام راجرز " فرمانده ناو وینسنس که باید به عنوان جنایتکار جنگی محاکمه میشد، مدال شجاعت داد. بدین ترتیب هدف قرار دادن هواپیمای مسافربری ایران در خلیج فارس با ناو متجاوز امریکایی را باید یکی از دردناکترین فجایع انسانی دوران معاصر دانست.
نکته جالب توجه در این حادثه سیاستهای دوگانه شورای امنیت سازمان ملل و رسانههای غربی است. پنج ماه بعد از حمله به ایرباس ایرانی هواپیمای پان آمریکن بر فراز شهر لاکربی اسکاتلند منفجر شد گر چه ابعاد مختلف این ۲ حادثه متفاوتند، اما شورای امنیت در موضعی دوگانه از دولت لیبی خواست تا متهمان این حمله تروریستی را به آمریکا و انگلیس تحویل دهد و غرامت این حادثه را هم بپردازد اما در خصوص حمله ناو جنگی آمریکایی به هواپیمای مسافربری ایرانی، شورای امنیت فقط ابراز تاسف کرد.
اعلام روز هدف گرفته شدن هواپیمای مسافربری ایران که به شهادت بیش از ۲۹۰ انسان بی گناه انجامید به عنوان روز افشای حقوق بشر امریکا زمینهای را فراهم آورد تا پرونده جنایات ضد انسانی رژیم امریکا همواره باز مانده و فرصتی باشد تا اقدامات امریکا در کشتار انسانهای بیگناه در کشورهای مختلف، مانند افغانستان، عراق، یمن، سوریه و حتی رفتار وحشتناک آنها با شهروندان سیاهپوست و اعتراضات تبعیض نژادی امریکا به گوش جهانیان برسد و نامگذاری چنین روزی به طور مشخص موجب تمرکز بیشتر جهانیان روی حقوق بشر آمریکایی می شود. بدین گونه به پیشنهاد شورای فرهنگ عمومی و تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی ۱۲ تیر سالروز حمله ددمنشانه آمریکا به هواپیمای مسافربری ایران به عنوان روز «افشای حقوق بشر آمریکایی» در تقویم رسمی کشور ثبت شد.
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی گفت: نامگذاری ۱۲ تیر به عنوان روز افشای حقوق بشر آمریکایی اقدام بسیار پسندیده ای است این به معنای رها کردن این موضوع در سایر روزهای سال نیست و اطلاع رسانی به جوانان در تمام طول سال در این مورد ضروری است اما باید در این روز با ارایه برنامه های مختلف از طرف صدا و سیما، دانشگاهیان و... افشاگری شده و ماهیت واقعی غرب برای ذوق زدگان غرب تشریح شود در واقع ۱۲ تیر روز ملی کنار زدن پرده ها و نشان دادن چهره واقعی غرب در پشت شعارهایی که مطرح می کند، است.
دلخراشترین اقدامات ضدبشری آمریکا علیه ایران
آمریکاییها جنایت و حمایت از تروریسم را در هر زمانی که فرصتی یافتهاند، علیه ایران صورت دادهاند که شاید ناگوارترین و دلخراشترین آن حادثه هفتم تیر و بمبگذاری در حزب جمهوری اسلامی است که در این فاجعه ۷۲ تن و در صدر آنها آیتالله بهشتی به شهادت رسیدند. از دیگر اقدامات ضدبشری آمریکا در مقابله با مردم ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی می توان به شهادت ۱۷ هزار انسان بیگناه در اقدامات تروریستی توسط گروهک منافقین تحت حمایت آمریکا، شهادت بیش از ۲۰۰ هزار تن و مجروحیت بیش از ۷۰۰ هزار تن در جنگ تحمیلی، شهادت بیش از ۱۳هزار تَن و مجروحیت بیش از ۱۰۰ هزار تن در اثر سلاحهای شیمیایی، شهادت بیش از ۴ هزار تن از ماموران نیروی انتظامی و مرزی در راه مبارزه با مواد مخدر و همچنین تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی اشاره کرد.
آمریکا در صدر گروه ناقضان حقوق بشر
دولت آمریکا همچنین حقوق دیگر کشورها را نیز همواره نقض کرده است، برای نمونه بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی، جنایتهای این کشور در جنگ ویتنام و راهاندازی جنگ در عراق و افغانستان و حمایت گروهکهای تروریستی از جمله داعش از دیگر جنایت های این کشور مدعی حقوق بشر هستند. همچنین دخالتهای دولت آمریکا در امور داخلی فلسطین و حمایت از رژیم صهیونیستی نیز یکی دیگر از تناقضات آشکار آنها در حقوق بشر به شمار میرود.
نصرت الله لطفی قائم مقام شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی با تاکید بر دروغین و پوشالی بودن حقوق بشر نزد دولت های گوناگون آمریکا گفت: آنها در صدر گروه ناقضان حقوق بشر قرار دارند و از عاملان اصلی جنایت جنگی ضدبشری در کشورهای مختلف به شمار می روند. سردمداران این کشور در حالی ادعای آزادی و آزادگی را دارند که با حمایت همهجانبه از رژیم صهیونیستی، قائل به آزادی عمل فلسطینیان در انتخاب سرنوشت خویش نیستند.
علاوه بر این دولتمردان آمریکا نهتنها حقوق بشر را در دیگر کشورها نقض میکند، بلکه در داخل کشور خود نیز حقوق اساسی مردم را به رسمیت نمیشناسد؛ که نقض گستردۀ حقوق سیاهپوستان توسط پلیس و نظام قضایی آمریکا، نقض حقوق زندانیان (بهویژه زندانیان زن و نوجوان) و شکنجۀ آنها، نقض حقوق بومیان، نقض حریم خصوصی افراد، وضعیت کودکان کار و مهاجر، خشونت خانوادگی علیه کودکان، فشار بر فعالان مدنی و اجتماعی و نقض آزادی بیان و مطبوعات، تنها بخش کوچکی از مصادیق نقض حقوق بشر در جامعه آمریکا است در تازه ترین جنایت در آمریکا، جورج فلوید شهروند رنگین پوست آمریکایی در ۲۵ می ۲۰۲۰ در مینیا پولیس به طرز وحشیانه ای توسط پلیس آمریکا در برابر انظار عموم کشته شد در این ماجراء نقض حقوق یک انسان به ساده ترین شکل ممکن آشکار است.
این در حالی است که بر اساس ماده ۶ میثاق حقوق مدنی و سیاسی و نظریات عمومی شماره های ۶ ، ۱۴ و ۳۶ کمیته حقوق بشر، حق حیات نخستین حق انسان و مبنای دیگر حقوق بشری است، همه افراد و دولت ها نسبت به حفظ این حق دارای تعهد هستند و نقض حق حیات نقض آشکار حقوق بشر و حقوق بین الملل به طور خاص است. در این قضیه نقض حق حیات از طریق قتل غیر قانونی یک انسان آشکار است اما با وجود تمام این جنایت ها این کشور با ابزار قرار دادن حقوق بشر در جهان همواره این موضوع مهم را دستاویزی برای دخالت در امور دیگر کشورها قرار داده است در حالی که آمریکا نه تنها صلاحیت اظهارنظر درخصوص حقوق بشر را ندارد بلکه خود مهمترین نقضکننده این حق انسانی در جهان بوده است و باید به افکار عمومی جهان در این زمینه پاسخگو باشد.
نظر شما