عضو هیات علمی گروه طب کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: استفاده از ماسک در شرایطی که به دلیل برخی ضرورتها، محدودیتها برداشته شده، اهمیت دو چندان در کنترل ویروس کرونا دارد و البته باید به این موضوع توجه کرد که ماسکهای مختلف روشهای مصرف متنوع دارند و عموم مردم نیز نیاز به ماسک ان.۹۵ ندارند و از طرفی عدم آشنایی به شیوه صحیح استفاده از ماسک نیز میتواند خطرناک باشد.
دکتر فاطمه احمدی با بیان اینکه برای پیشگیری از ابتلا به تمام بیماریهای عفونی، رعایت بهداشت، و شست و شوی دست با آب و صابون و مواد شوینده یا آغشته کردن آن به مواد پایه الکلی بخصوص در مواقعی که آلودگی قابل رویت باشد ضروری است، افزود: همچنین رعایت فاصله اجتماعی یک تا ۲ متر و حضور نیافتن در محیطهای پر ازدحام و استفاه از ماسک از جمله توصیههای پیشگیرانه است که با کاهش حساسیت مردم به رعایت این موارد بار دیگر شاهد افزایش بیماری کرونا بین اقشار مختلف جامعه هستیم.
وی با بیان اینکه در جامعه سه نوع ماسک مورد استفاده قرار میگیرد که ماسکهای پارچه ای، جراحی و فیلتر دار از آن جمله هستند ادامه داد: ماسک های پارچه ای اغلب در منازل تهیه میشود و افراد بدون بیماری زمینهای میتوانند از این ماسکها استفاده کنند اما در دوخت آنها باید توجه کرد که حتما سه لایه باشد و لایه بیرونی از جنس شبیه به پلاستیک برای عدم ورود ذرات آلوده به درون ماسک در نظر گرفته شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: لایه درونی در این ماسکها باید جاذب آب باشد و لایه وسط از پارچه نمدی باشد که به صورت یک فیلتر عمل کند علاوه براین باید ماسک تمام سطح صورت را تا روی بینی و زیر چانه در برگیرد.
وی افزود: قبل از گذاشتن ماسک روی صورت، دستها باید شسته شوند و از طریق بندها یا کش، ماسک روی صورت خوابانده شود بنابراین دست زدن به وسط ماسک غیر بهداشتی است و باعث انتقال ویروس از کف دستان به سطح ماسک میشود.
احمدی ادامه داد: برخی از افراد ماسک خود را درون پلاستیک قرار داده و به آن الکل میزنند تا ضدعفونی شود این در حالی است که ماسک پارچه ای فقط با شست و شو تمیز میشود و ماسک جراحی و فیلتر دار نیز به هیچ وجه با این روش ها ضدعفونی نمیشود بلکه باید پس از اتمام زمان مصرف، ماسک به شکل بهداشتی دور انداخته شود.
وی با بیان اینکه استفاده از ماسکهای جراحی سه لایه نیز برای افراد بالای ۶۰ سال و افراد دارای فاکتورهای خطر و کارکنان بیمارستانی ضرورت دارد گفت: علاوه براین برای افراد مبتلا به دیابت، پرفشاری خون، مصرف کنندههای داروهای کورتون و بیماران دیالیزی مصرف این ماسکها ضروری است. ماسکهای جراحی هر ۲ ساعت باید تعویض شوند و اگر ماسک آلودگی ویژه داشت یا مرطوب شد باید تعویض گردد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: ماسک جراحی و فیلتردار قابلیت شست و شو ندارد و با شست و شو کیفیت آن کاسته میشود و ماسکهای فیلتر دار یا ان.۹۵ دارای سوپاپ و بدو ن سوپاپ نیز که تا ۹۵ درصد ذرات معلق در هوا را فیلتر میکنند باید روی صورت خوابیده باشند و استفاده نادرست از این ماسکها میتواند سلامت فرد را به خطر بیاندازد زیرا در صورتی که به خوبی روی صورت ننشیند کارایی لازم را نخواهد داشت.
وی ادامه داد: افراد معمولی نیاز به استفاده از این ماسکها ندارند و تحمل این ماسکها به دلیل شرایط ویژه در دوخت آن برای همه آسان نیست، علاوه بر آن قراردادن دستمال کاغذی در درون ماسک مشکلات تنفسی ایجاد میکند و فرد احساس راحتی نمیکند بنابراین تصور اینکه با دستمال کاغذی نفوذ بیماری سختتر میشود تصور نادرستی است.
دکتر احمدی با بیان اینکه مدت ماندگاری ویروس کرونا بر روی لباس و محیط متفاوت است، گفت: این ویروس در دمای هوای ۷۰ درجه مدت پنج دقیقه ماندگاری دارد و در محیط سرد مثل یخچال تا ۲ هفته، بر روی پارچه تا ۲ روز، در روی شیشه تا چهار روز و در روی استیل و پلاستیک تا یک هفته ماندگاری دارد بنابراین سهل گرفتن این بیماری کار نادرستی است.
عدم پاسخگویی به افراد فاقد ماسک
مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: مجموعههای اداری، تجاری و اماکن عمومی در مشهد و استان خراسان رضوی باید از پاسخگویی به افراد فاقد ماسک خودداری کنند.
علی اصغر حسنی افزود: ماسک برای همه افراد زیرپوشش این دانشگاه در تمامی مکانهای مسقف با هدف پیشگیری از انتقال بیماری اجباری شده است و با مجموعههایی که به موارد ابلاغی در این زمینه توجه نکنند طبق قانون برخورد میشود.
وی از مهر و موم ۴۱۰ مکان که صاحبان آنها در این زمینه تخلف کردهاند خبر داد و گفت: مسوولیت نظارت بر برگزاری مجالس شادی و ترحیم در مکانهای شخصی همچون منازل و خانه باغها با پلیس اماکن است و نظارتهای دانشگاه در مکانهایی همچون هتلها، تالارها، رستورانها، مساجد، حسینیهها و تکایاست.
حسنی افزود: کاهش ۷۵ درصدی همکاری شهروندان در رعایت دستورالعملهای بهداشتی، افزایش بیماران و فوتیهای ناشی از کرونا را در مشهد و خراسان رضوی به دنبال داشته است.
وی با بیان این که برپایی مراسم عروسی و ترحیم در مشهد همچنان ممنوع است ادامه داد: افراد مشکوک و ناقل تا زمان مشخص شدن جواب نمونهها از حضور در اجتماعات خودداری کنند زیرا مواردی گزارش شده است که یک فرد مبتلا با حضور در اینگونه مجالس افراد بسیاری را بیمار کردهاست.
کاهش احساس خطر مردم از واگیری کرونا نگران کننده است
رییس ستاد قرارگاه مبارزه با کرونا در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در مشهد گفت: با کاهش محدودیتها احساس خطر مردم از واگیری بیماری کرونا به ۲۰ درصد رسیده که بسیار نگران کننده است.
سردار نصرالله فتحیان افزود: تا قبل از خرداد ماه معدل رعایت عمومی اصول بهداشتی برای کاهش ابتلا به بیماری واگیر کرونا بسیار خوب و مورد قبول بود اما با رهاسازیها و کاهش محدودیتها میزان احساس خطر عمومی از این بیماری از ۹۰ درصد به حدود ۲۰ درصد کاهش یافت.
وی ادامه داد: بیماری کرونا همه حکومتها، تمدنها، نظام سلامت، اقتصاد، اجتماع و همه جوانب زندگی را در محک آزمایش گذاشته و در این مدت اتفاقات عجیبی افتاده که کشور اسلامی ایران در مقایسه نسبی با سایر کشورها از وضعیت مناسبتری برخوردار است.
رییس ستاد قرارگاه مبارزه با کرونا در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: رفتار مردم تا یک ماه پیش خیلی بهتر بود اما در یک ماه اخیر میزان همکاریها کمتر شده که در این زمینه مردم مقصر نیستند.
وی افزود: در سه ماه اول معدل همکاری همگانی بسیار بالا بود، بیش از ۸۵ درصد مردم اصول بهداشتی در زمینه پیشگیری از کرونا را رعایت میکردند و بسیاری از ملزومات از جمله ماسک را گروههای مردم نهاد تهیه کردند.
سردار فتحیان ادامه داد: در مبارزه با ویروس منحوس کرونا در پنج شاخص عمده توفیقات بزرگی داشتیم که مهمترین آن قدرت رهبری و فرماندهی است و قابل مقایسه با هیچ جای دنیا نیست، رهبر معظم انقلاب با تدابیر خردمندانه متکی به توصیه های کارشناسی پزشکی، دستور تعطیلی زیارتگاهها و حرمها را صادر کردند و در این زمینه به قدری مقید هستند که چهار ماه است نوههای خود را ندیدهاند.
وی گفت: دومین نقطه قدرت ایران اسلامی در این زمینه، بکارگیری و مشارکت قدرت مردمی است، مردم ایران بسیار با هوش و انضباط پذیر هستند و بسیار خوب عمل کردند و نمونه بارز آن شرکت نکردن عموم مردم ایران در مراسم سیزده بدر است.
رییس ستاد قرارگاه مبارزه با کرونا در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: سومین نقطه قوت، قدرت نظام سلامت است که با تمام امکانات زیرمجموعه یکپارچه و منسجم در مبارزه با این بیماری وارد عمل شد و کارنامه درخشانی در این زمینه خلق کرد و شاخص چهارم، مشارکت تمام قد نیروهای مسلح است که با تمام امکانات پزشکی بهداشتی و درمانی و پژوهشی پشت سر نظام سلامت قرار گرفتند بطوریکه تا پایان اردیبهشت ماه ۳۶ هزار تخت نقاهتگاهی ایجاد کردیم، که از این تعداد ۲۵ هزار تخت سهم نیروهای مسلح و ۱۱ هزار تخت سهم بخش خصوصی بوده است.
وی ادامه داد: از تختهای بیمارستانهای نیروهای مسلح نیز ۷۰ درصد در اختیار بیماران کرونایی قرار گرفت و ۶۰ هزار عدد از ۱۰۰ هزار ماسک ان.۹۵ نیاز روزانه توسط نیروهای مسلح و بقیه توسط شرکتهای دانش بینان تامین شد. مساجد و نیروهای مردمی نیز تامین بخشی از ملزومات پزشکی را بر عهده گرفتند.
فتحیان گفت: شاخص پنجم، بسیج بود که با کمک ۵۰۰ هزار بسیجی ۷۲ میلیون ایرانی غربالگری شدند، بسیج نسخه شفابخش همه مشکلات است، بیش از هزار تیم ۳۶ نفره جهادی راهاندازی شد که امورات بیماران کرونایی را انجام داد و علاوه بر آنها به میدان آمدن قدرت رسانهها بویژه رسانه ملی از دیگر شاخصههای توفیق بود و امروز میانگین دانش مردم ایران نسبت به دنیا بسیار بالاتر است.
توصیه به استفاده از ماسک
کارکرد اصلی ماسک جلوگیری از پخش و انتقال قطرههای تنفسی حاوی ویروس است و به همین دلیل استفاده از آن به عموم مردم توصیه میشود.
استفاده از ماسک در مقابله با بیماری کرونا باید به شیوه صحیح انجام شود تا بتواند مانع انتقال بیماری در بین افراد شود، استفاده از ماسک میتواند در قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا موثر باشد، اما تمام افراد باید حین استفاده از ماسک، برخی نکات را رعایت کنند.
عدم استفاده از ماسکهای پاره یا سوراخ، پوشاندن دهان و بینی توسط ماسک، استفاده نکردن از ماسکی که کش آن شل شده است، لمس نکردن هیچیک از قسمتهای ماسک به جز کشهای کناری آن هنگام استفاده، برنداشتن و پایین نکشیدن ماسک هنگام صحبت با دیگران، قرار ندادن ماسک استفاده شده در محل تماس یا عبور سایرین و تعویض به موقع ماسکهای استفاده شده از جمله این نکات هستند.
باید توجه داشت که استفاده از ماسک همواره باید همراه با رعایت سایر نکات بهداشتی از جمله شست و شوی دست و پاکیزگی وسایل شخصی و رعایت فاصله مناسب باشد.
حدود ۸۰ درصد جمعیت خراسان رضوی زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار دارند و بقیه جمعیت این استان در ۱۷ شهرستان، زیرپوشش خدمات بهداشت و درمان دانشگاههای علوم پزشکی سبزوار، گناباد، تربتحیدریه، تربتجام و نیشابور هستند.
براساس آخرین آمار رسمی، تاکنون ۲۴۳ هزار و ۵۱ نفر در ایران به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۱۶۰ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۱۱ هزار و ۷۳۱ نفر رسیده است.
همچنین تاکنون ۲۰۴ هزار و ۸۳ نفر از مبتلایان به کرونا در ایران بهبود یافتهاند.
نظر شما