تابستان و داستان تکراری کم‌آبی در روستاهای لرستان

خرم ‎آباد - ایرنا - کاهش نزولات آسمان، برداشت بی‌رویه آب، حفر چاه‌های غیرمجاز و روش‌های سنتی آبیاری، افت سفره‌های زیرزمینی را در لرستان به همراه داشته که علاوه بر ضربه به بخش کشاورزی، صنعت و محیط ‌زیست، مردم روستاها را هم با مشکلات کم‌آبی مواجه کرده است.

سالانه با شروع فصل گرما بحران کم آبی در روستاهای لرستان نمود پیدا می کند، برخی روستاها که با تانکر آبرسانی می شوند دچار مشکلاتی هستند که در گرمترین فصل سال به اوج خود می رسد

از این رو اقدامات مسئولین لرستان برای رفع مشکل کم آبی می تواند دغدغه روستاییان را کم کند. 

رشد روز افزون جمعیت از یک طرف و محدودیت منابع آبی در سال‌های اخیر به دغدغه اصلی در تامین آب تبدیل شده و ضرورت استفاده از روش‌هایی که منجر به پایداری منابع آب و کاهش استفاده بی رویه شود را دوچندان کرده است.

سالانه بیش از ۱۳ میلیارد مترمکعب از روان‌آب‌های جاری در استان لرستان به علت وجود نداشتن حتی یک سد در مسیر این روان آب‌ها از لرستان خارج و روانه خوزستان و سپس دریا می‌شوند.

برداشت بی رویه آب از منابع زیرزمینی سبب بحران و تهدید برای تأمین آب مزارع کشاورزی و حتی آب شرب شهرها و روستاها می گردد و نهایتا منجر به فرونشست خواهد شد.

اکنون ۱۵ سد در استان لرستان با اهداف مختلف برق آبی و تامین آب شرب، صنعت، کشاورزی، کنترل و مهار سیلاب و گردشگری در دست ساخت است.

سدهای رودبار، بختیاری، کزنار، خان آباد، حوضیان و عالی محمود الیگودرز، سدهای آبسرده و شهید بروجردی شهرستان بروجرد، سد کمندان ازنا، سد مروک دورود، سد تاج امیر نورآباد، سدهای ایوشان، مخمل کوه و زیبامحمد خرم آباد و تنگ معشوره جزو سدهای در دست ساخت لرستان هستند.

کم آبی و قطع آب آشامیدنی ۶۳۰ خانوار روستایی پلدختر

یکی از اهالی روستای مورانی شهرستان پلدختر گفت: آب لوله کشی در این روستای ۶۳۰ خانواری  قطع است و این قطعی مکرر به عنوان یک نیاز حیاتی در این گرمای طاقت فرسای منطقه، مردم را با معضل و مشکل جدی مواجه کرده است.

شیر محمد قنبری  افزود: نبود آب، خانواده‌ها و اهالی روستای مورانی را حتی برای تهیه جرعه ای با مشکل مواجه کرده و مجبور به تهیه آب با شرایط سخت در شهر پلدختر و روستاهای اطراف هستند که این خود مستلزم صرف وقت ، هزینه و انرژی زیادی است.

یکی دیگراز اهالی روستای مورانی اظهار داشت: بی آبی در این فصل از سال و در شرایط گرمای هوا و نیاز کولر های آبی در روستا موجب عذاب و در مضیقه قرار گرفتن اهالی شده است.

عبدالکریم خدایی افزود:  نبود یا کمبود مکرر آب آشامیدنی  در این روستا به ویژه در شرایط کرونا برای شستن مداوم دست ها، بهداشت کودکان و حتی ظروف و لوازم خانگی اهالی  را با مشکل اساسی مواجه کرده است.

دهیار مورانی شهرستان پلدختر گفت: آب آشامیدنی این روستا با یک هزار و ۸۴۰ نفر جمعیت و ۶۳۰ خانوار از یک ماه قبل دچار افت شدید فشار شده بود که اکنون قطع شده است.

شیخ کرم احمدی اظهار داشت: قطعی آب آشامیدنی بخش شمالی روستای مورانی در این مدت و افت شدید فشار آب درسایر نقاط روستا  موجب بروز مشکلاتی برای مردم شده است.

آبرسانی با تانکر به ۶۵ روستا در لرستان

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان گفت: ۶۵ روستای لرستان به وسیله تانکر آبرسانی می‌شود که از این تعداد تنها ۴۲ روستا تحت پوشش خدمات شرکت آب و فاضلاب است.

حمیدرضا کرموند در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ۲۳ روستای دیگر تحت پوشش خدمات شرکت آب و فاضلاب لرستان نیستند اما بر حسب وظیفه اجتماعی و کمک به هم نوع، آبرسانی به این روستاها انجام میشود.

وی با بیان اینکه ۱۵ تانکر آبرسان طبق برنامه های تعریف شده به مدت سه بار در هفته کار آبرسانی را به ۶۵ روستا در لرستان برعهده دارند ، گفت: استان لرستان دارای ۲ هزار و ۸۵۳ روستا با ۱۶۸ هزار و ۴۲۶ خانوار است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان ادامه داد: با شروع فصل گرما نظارت نیروهای خدمات رسان در روستاها افزایش می یابد و انتظار داریم روستاییان آب شرب کاملا بهداشتی را تنها برای مصارف خانگی استفاده کنند.

کرموند یادآور شد: در برخی روستاها آب شرب برای مصارف کشاورزی استفاده می شود که میزان مصرف آب را افزایش می دهد.

وی اظهار داشت: میزان مصرف آب شرب در شهرها بیشتر از روستا می باشد اما میزان هدررفت آب در روستاها به دلیل عدم کنتور آب به مراتب بیشتر از شهرهای استان است.

وی بیان کرد: روستاییان برای خدمات مطلوب شرکت آب و فاضلاب باید برای خرید انشعاب اقدام کنند.

وی ادامه داد: ۲هزارو ۸۵۳ روستا در لرستان وجود دارد که یکهزارو ۵۳۰ روستا تحت پوشش خدمات آب و فاضلاب می باشند و مابقی روستاها زیر ۱۰خانوار و پراکنده بوده اما خدمات دریافت می کنند.

وی گفت: در شهرهای استان شاید افت فشار آب شرب در مقطعی وجود داشته باشد اما چشمه ها پر آب بوده و هیچگونه مشکلی نداریم اما در برخی روستاهایی که تحت پوشش نیستند با تانکر آبرسانی می شوند.

شناسایی پنج هزار انشعاب غیرمجاز آب در لرستان

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان همچنین گفت: در مناطق روستایی برخی کنتورهای حجمی دستکاری یا تخریب می‎شوند و حدود ۳۰ درصد هررفت آب در روستاها گزارش شده است

کرموند اظهار داشت: در برخی از روستاها سرقت آب رخ می‌دهد که این میزان حدود ۳۰۰ لیتر آب در شبانه‎روز است.

وی اضافه کرد: سال گذشته حدود پنج هزار مورد انشعاب غیرمجاز شناسایی شده که تقریباً ۲ هزار و ۹۰۰ مورد به انشعاب مجاز تبدیل شده است.

کرموند افزود: با انشعابات غیرقانونی برخورد می‌شود و از مردم روستا انتظار داریم در این راستا شرکت آبفا را یاری دهند.

افزایش مصرف آب شرب در لرستان نگران کننده است

کرموند اظهار داشت: افزایش بی رویه مصرف آب در استان نگران کننده شده لذا با توجه به شروع فصل گرما و همچنین شیوع ویروس کرونا به شهروندان و روستاییان توصیه می کنیم در مصرف این نعمت خدادادی صرفه جویی کنند.

وی افزود: کولرهای آبی در شبانه روز ۴۵۰ لیتر آب مصرف می کنند که انتظار می رود مردم نسبت به استفاده صحیح  و جلوگیری از هدر رفت آب اقدام کنند، نشتی کولر و تنظیم نبودن شناور همچنین نشتی از شیلنگ آبرسانی به کولر بر اثر فرسودگی باعث هدر رفت آب می شود.

وی بیان کرد: تعداد مشترکین آب شهری در استان لرستان ۴۱۸ هزار مورد و آب روستایی بیش از ۱۴۰ هزار مورد است.

مصرف آب در لرستان در ۲۰سال گذشته بی سابقه بوده است

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان گفت: از زمان شیوع ویروس کرونا در اسفندماه ۹۸ تاکنون، مردم لرستان ۱۵ میلیون مترمکعب آب شرب مصرف کرده‌اند که در ۲۰ سال گذشته بی‌سابقه بوده است.

کرموند اظهار داشت: از ابتدای امسال تاکنون مصرف آب شرب شهری و روستایی در لرستان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۰ درصد افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه افزایش مصرف ناشی از شیوع ویروس کرونا می‌باشد افزود: با توجه به نزدیک شدن فصل گرما این میزان مصرف بی‌سابقه آب شرب در لرستان یک هشدار بوده و احتمال دارد در تابستان با مشکل کمبود و یا افت فشار مواجه شویم.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان افزود: الگوی مصرف در هر دوره زمانی ۴۵ روزه برای هر خانوار ۲۰ مترمکعب می‌باشد که از مشترکان تقاضا داریم نسبت به تجهیز شیرآلات خود به کاهنده‌های مصرف آب اقدام کنند.

کرموند همچنین به مصرف بیش از حد آب توسط مشترکان برای شست و شوی اتومبیل اشاره کرد و گفت: برای شستن هر خودرو ۶۰۰ لیتر آب شرب مصرف می‌شود که در صورت بسته بندی کردن این میزان در بطری‌های آب معدنی، بیش از هشت میلیون ریال درآمد کسب می‌شود.

وی میزان مصرف آب شرب در سال گذشته را ۸۴ میلیون مترمکعب عنوان کرد و افزود: شرکت آب و فاضلاب لرستان با تاکید بر استفاده از شیرآلات و تجهیزات کاهنده مصرف آب در ادارات این استان سعی در کاهش مصرف و استفاده بهینه آب شرب دارد.

طرح هوشمندسازی چاه‌ها که با هدف اعمال مدیریت بهینه بر برداشت‌های بخش کشاورزی از منابع آب زیرزمینی از سال ۱۳۹۰ در دستورکار وزارت نیرو قرار گرفت اکنون و به دلیل افزایش قیمت تجهیزات ناشی از افزایش قیمت ارز با چالش‌های جدی مواجه شده و تداوم این امر زنگ خطری برای سفره‌های زیرزمینی آب خواهد بود.

طرح هوشمندسازی کنتور آب اراضی کشاورزی روستاهای لرستان در دستور کار است

مدیر دفتر حفاظت از منابع آب شرکت آب منطقه ای لرستان نیز گفت: طرح هوشمندسازی کنتور آب اراضی کشاورزی روستاهای لرستان از سه سال پیش به منظور جلوگیری از برداشت‌های بی رویه آب آغاز شد.

صمد طهماسبی افزود:  در سال ۹۷ شهرستان کوهدشت پایلوت این طرح قرار گرفت و تعداد ۵۰ کنتور هوشمند در این شهرستان نصب شد.

وی ادامه داد: یک طرح پیشنهادی را به سازمان جهاد کشاورزی ارایه کرده ایم که با پرداخت تسهیلات به کشاورزان اقدامات هوشمند سازی کنتور انجام شود که امیدواریم کشاورزان لرستانی از این طرح استقبال کنند.

وی گفت: هوشمندسازی هر کنتور برای کشاورزان بین ۱۱ تا ۱۵ میلیون تومان هزینه دارد که با دریافت تسهیلات کم بهره می توانند مصرف آب را بهینه کنند.

وجود ۱۰ هزار دهنه چشمه آب در لرستان

مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای لرستان گفت: در گذشته ۶ هزار و ۴۵۰ دهنه چشمه در لرستان وجود داشت اما براساس سرشماری پنج ساله این تعداد به ۱۰هزار دهنه چشمه رسیده است.

مظفر زیودار ادامه داد: تا پایان امسال تعداد نهایی چشمه های موجود در استان بررسی و بروز می شود.

نصب ۱۹۰ کنتور هوشمند در چاه‌های کشاورزی لرستان

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان نیز گفت: امسال ۱۹۰ کنتور هوشمند در چاه‌های کشاورزی استان به منظور جلوگیری از برداشت‌های بی رویه آب نصب می‌شود.

داریوش حسن نژاد افزود: اکنون  ۹۵۵ حلقه چاه آب غیر مجاز در استان وجود دارد که طبق برنامه تا پایان امسال ۷۰ حلقه چاه غیر مجاز مسدود شود.

وی افزود: از این تعداد چاه غیر مجاز ۱۷۶ حلقه فرم یک هستند که قبل از سال ۸۵ حفر شده و به عنوان چاه غیر مجاز شناسایی شده است که مجوزدار کردن این چاه ها در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان بیان کرد: برخی از چاه‌ها غیر مجاز شناسایی شده در فاصله کمتر از ۵۰۰ متری رودخانه‌های اصلی قراردارد و به عنوان چاه حریمی بوده به طوری که چاه به صورت دستی به عمق کمتر از ۵۰ متر حفر شده است.

وی با اشاره به اینکه طی سه ماهه نخست امسال ۹ حلقه چاه آب غیر مجاز در لرستان مسدود شد گفت: سال گذشته ۳۳ حلقه چاه آب غیر مجاز در استان مسدود شد و تعیین تکلیف چاه ها در دستور شرکت کار قرار دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha