براساس گزارشی که مرکز آمار ایران از نتایج طرح آمارگیری از نیروی کار استان های کشور در فصل بهار سال ۱۳۹۹ منتشر کرده، نرخ بیکاری استان کرمانشاه با یک درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال ۹۸ به ۱۳.۸ درصد رسیده است.
نرخ بیکاری کل کشور نیز ۹.۸ درصد اعلام شده است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمانشاه در این باره گفت: از ۳۱ استان کشور ۲۰ استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش نرخ بیکاری داشته اند از جمله استان کرمانشاه که در مجموع باعث کاهش ۱.۱ درصدی نرخ بیکاری کل کشور شده است.
حبیب الله وفایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: نرخ بیکاری استان کرمانشاه کاهش یک درصدی را تجربه کرده که در میان استان های با نرخ بالای بیکاری بیشترین کاهش بوده است با این وجود نرخ بیکاری در برخی استان ها مانند لرستان با ۴.۷ درصد افزایش، خراسان شمالی با ۴ درصد افزایش، چهارمحال و بختیاری با ۲.۲ درصد افزایش و همدان با ۱.۶ درصد روبرو بوده است.
دور شدن از صدر جدول بیکاری
وفایی گفت: از یک طرف استان کرمانشاه در جایگاه سوم رتبه نرخ بیکاری در بین استان های کشور قرار گرفته و از طرف دیگر فاصله بسیاری میان میزان نرخ بیکاری استان کرمانشاه در مقایسه با استان های رتبه اول و دوم وجود دارد به نحوی که نرخ بیکاری استان لرستان ۲۱ درصد و نرخ بیکاری چهارمحال و بختیاری ۱۹.۱ درصد است.
به گفته او، فاصله میزان شاخص با استان اول معادل ۷.۲ درصد و با استان دوم ۵.۳ درصد است؛ همچنین استان کرمانشاه در میان استان های منطقه نیز بیشترین کاهش در نرخ بیکاری را تجربه کرده است یعنی استان کرمانشاه با قرار گرفتن در یک مسیر نزولی طی سال اخیر در حال فاصله گرفتن معنادار از استان های با نرخ بیکاری بالا و در حال نزدیک شدن به میانگین نرخ بیکاری کشوری می باشد.
روند کاهشی بیکاری در سه سال اخیر
استان ۲ میلیون نفری کرمانشاه در سال ۹۳ نرخ بیکاری ۱۵.۷ و در سال ۹۴ نرخ ۱۷.۶ درصد را تجربه کرد و سال های ۹۵، ۹۶ و ۹۷ این نرخ به ترتیب به ۲۲، ۲۱.۲ و ۱۸.۸ کاهش یافت. در سال ۹۸ هم روند نزولی آن ادامه پیدا کرد و به ۱۵.۷ رسید.
طبق برنامه «سند جامع اشتغال استان کرمانشاه» برای کاهش سه درصدی نرخ بیکاری باید ۵۹ هزار و ۶۰۰ شغل ناخالص معادل ۲۰ هزار و ۸۳۴ شغل خالص در استان ایجاد شود.
طبق این سند، نرخ بیکاری کرمانشاه در سال ۹۸ باید سه درصد، در سال ۹۹، ۲ درصد و در سال ۱۴۰۰ یک درصد کاهش پیدا کند تا به میانگین کشوری برسد. کاهش سه درصدی سال ۹۸ محقق شده اما کرمانشاهی ها منتظر تحقق برنامه ۹۹ و سال آینده هم هستند.
وضعیت مشارکت اقتصادی و نسبت اشتغال
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمانشاه همچنین درباره رتبه استان در مشارکت اقتصادی بهار ۹۹ هم اظهار کرد: نسبت اشتغال در تمامی استان های کشور کاهش یافته و این کاهش در کشور سه درصد و در استان کرمانشاه ۳.۶ درصد بوده اما با این وجود، نسبت اشتغال در استان هنوز بیشتر از کشور است.
به گفته او، نسبت اشتغال در استان در بهار امسال ۳۷.۲ درصد بوده که در قیاس با برخی از استان های منطقه نظیر ایلام و لرستان ۶ درصد بیشتر است.
وفایی گفت: نکته مهمی که در دهه اخیر شاهد آن بوده ایم، افزایش نزدیک به ۱۰ درصدی نرخ مشارکت اقتصادی کرمانشاه است که بیانگر کشش بالای استان برای اجرای طرح های اشتغالزا است؛ هم اکنون نرخ مشارکت اقتصادی در کشور ۴۱ درصد و در استان ۴۳.۱ درصد می باشد که جایگاه مناسبی است.
استان کرمانشاه با ۲ میلیون نفر جمعیت دارای ۳۴ شهر و ۲ هزار و ۵۹۵ روستا است.