شرق استان سمنان به ویژه شاهرود، پس از قم و گیلان یکی از کانون های اصلی و پرخطر شیوع کرونا در اسفند ۹۹ بود. همسایگی و ارتباط این منطقه با استان گلستان و نیز قرارگیری در مسیر اصلی تهران-مشهد از جمله عواملی بود که خیلی زود کرونا را مهمان ناخوانده مردم این منطقه کرد اما با تلاش بخش درمان و همت گروه های جهادی و مردمی پس از سه ماه به یکی از مناطق کم خطر کشور تبدیل شد.
این ۲ شهرستان از سوم خرداد با اعلام رییس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود در وضعیت سفید قرار گرفتند.
گستردگی محدوده زیرپوشش این دانشگاه برای مدت ها لکه بزرگ سفیدی را بر روی نقشه کشور ماندگار کرده بود. اما این مقاومت ۵۰ روز بیشتر دوام نداشت و از روز دوشنبه هفته جاری دوباره با خروج این منطقه از وضعیت سفید در حالت زرد قرار گرفت. وضعیتی که به گفته مسوولان دانشگاه علوم پزشکی خیلی زود می تواند به شرایط قرمز نزدیک شود.
با وجود بازگشایی مراکز اقتصادی و آغاز به کار صنوف اما به نظر می رسد عادی انگاری پاشنه آشیل اصلی این مقاومت باشد. در حالی که این پیروزی با تلاش شبانه روزی و از خودگذشتگی نیروهای بخش درمان و گروه های جهادی به دست آمد، بسیاری از مردم اعلام وضعیت سفید را به معنای دفع کامل خطر تلقی کردند و قرنطینه خانگی زود هنگام جای خود را به تجمع و مهمانی های خانوادگی و دوستانه و برگزاری آیین های عروسی و سوگواری داد. فاصله گذاری اجتماعی در مکان های عمومی نیز آن چنان که باید رعایت نشد و به تدریج بسیاری از شهروندان استفاده از ماسک را به فراموشی سپردند.
در هفته های گذشته مسوولان دانشگاه علوم پزشکی شاهرود نسبت به این شرایط ابراز نگرانی کردند که گزارشی از این نگرانی ۲۲ خرداد در خبرگزاری ایرنا نیز منتشر شد. تیر ماه نیز معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود بارها در گفت و گو با ایرنا عادی شدن خطر ویروس کرونا در شاهرود را نگران کننده خواند و نسبت به احتمال تغییر این وضعیت و افزایش موارد مثبت سرپایی و بستری هشدار داد.
احسان بینش با بیان اینکه تعریف وضعیت سفید از نظر ابتلا به کرونا موضوعی ناپایدار است، تأکید کرد تا زمانی که مناطق اطراف از نظر آلودگی در وضعیت قرمز قرار دارند در صورت رعایت نکردن نکات بهداشتی احتمال تغییر به وضعیت قرمز وجود دارد.
به این ترتیب رییس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود هم روز دوشنبه اعلام کرد سطح خطر در محدوده زیرپوشش این دانشگاه افزایش و بر روی نقشه از رنگ سفید به زرد تغییر یافت. به گفته وی تا روز یکشنبه تعداد مبتلایان قطعی به ویروس در شرق استان سمنان افزایش محسوسی یافت.
فرماندار شاهرود نیز در گفت و گو با ایرنا، با اشاره به افزایش ابتلا به ویروس کووید-۱۹ در این شهرستان اظهار داشت: با آغاز موج دوم شیوع کرونا، این ویروس دوباره با قدرت و شرایط متفاوت ظهور و وضعیت شهرستان ها و استان های همسایه را پرخطر کرده است.
نادر فخری گفت: در روزهای نخست شیوع ویروس ، مردم شاهرود همیاری و همکاری گسترده ای داشتند که همین عامل هم موجب شد تا سریع تر از نقاط دیگر کشور این ویروس کنترل شود.
وی افزود : همیاری به حدی بود که برخی مواقع به صورت خودجوش اقداماتی برای مقابله با شیوع ویروس انجام می دادند که در دستورالعمل های آن زمان هنوز نیامده بود.
معاون استاندار سمنان عادی انگاشتن شیوع ویروس کرونا در ۲هفته گذشته را یکی از اصلی ترین دلایل تغییر وضعیت این منطقه خواند و گفت : برگزاری عروسی و آیین های عزا با حضور گسترده مردم افزایش یافته بود.
فخری از برخورد قانونی با برگزار کنندگان این آیین ها خبرداد و گفت : رعایت بهداشت و سلامت مردم از مهم ترین برنامه های دولت است.
وی از مردم خواست باردیگر اجرای دستورالعمل های ابلاغی وزارت بهداشت را جدی تر از قبل به مرحله اجرا در بیاورند تا شرایط خوب ۵۰ روز گذشته بر منطقه حاکم شود.
رضا چمن رییس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود هم با اشاره به وضعیت پرخطر شهرستان همسایه شاهرود و میامی در استان های گلستان و خراسان شمالی و رضوی گفت : چنانچه اصول مبارزه با ویروس کرونا رعایت نشود احتمال بازگشت به شرایط قرمز کرونایی بسیار محتمل است.
وی گفت : کارکنان بهداشت و درمان این دانشگاه در چهارماه گذشته با دقت و تلاش بسیار برای رفاه حال مردم آسایش و رفاه را از خود سلب کرده اند.
چمن با بیان این که بهترین راه مبارزه با ویروس کرونا استفاده از ماسک و رعایت فاصله گذاری است ، افزود : مردم با رعایت این ۲ نکته ساده قادر به حفظ سلامتی خود می باشند.
به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تا روز سه شنبه ۲۴۵ هزار و ۶۸۸ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و شمار جانباختگان کشور نیز به ۱۱ هزار و ۹۳۱ نفر رسید.
نظر شما