«رو خانا» روز سه شنبه در پنجمین سالروز امضای توافق هستهای جمهوری اسلامی ایران با گروه ۱+۵ و اتحادیه اروپا به نمایندگی از کشورهای اروپایی در یادداشت توئیتری خود این مطلب را نوشت.
وی افزود: پنج سال پیش در چنین روزی، آمریکا برجام که یک تحول تاریخی است را امضا کرد تا از مسلح شدن ایران به سلاح اتمی و همچنین جنگ فاجعهبار دیگر جلوگیری کند.
این نماینده کنگره آمریکا ادامه داد: تصمیم ترامپ در خروج از توافق ایران، تنها به خاطر مخالفت با رئیس جمهوری اوباما، تمام جهان را به خطر میاندازد. ما باید به این توافق بازگردیم.
وندی شرمن معاون سیاسی وزیر خارجه دولت اوباما و عضو اصلی تیم مذاکراتی آمریکا برای برجام هم در این روز، نوشت: پنج سال پیش در چنین روزی با برنامه جامع اقدام مشترک یعنی توافق هستهای با ایران موافقت کردیم. اما دونالد ترامپ از آن خارج شد. امروز شاهد سانتریفیوژهای بیشتر، مواد غنیشده بیشتر، رفتارهای مخرب بیشتر در خاورمیانه، رنج بیشتر مردم ایران و بازداشت بیشتر شهروندان آمریکا هستیم.
برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پس از ۱۳ سال مذاکرات بینالمللی فشرده، در تاریخ ۲۳ تیرماه ۱۳۹۴ (۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵) تفاهم شد. برجام یک هفته بعد با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد تأیید و به عنوان ضمیمه الف به قطعنامه مذکور پیوست شد.
اما پس از ورود ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از این توافق در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در ۲ مرحله تحریمهای ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
اجرای نامتوازنِ برجام از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای با اعطای فرصتهای ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
ایران بارها اعلام کرده که اگر سایر طرفهای باقیمانده در برجام تصمیم بگیرند تعهدات خود را مطابق با توافق اجرا کنند، گامهای مربوط به کاهش تعهدات برجامی ایران قابل بازگشت خواهد بود.
نظر شما