کاظم جلالی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در مسکو در پنجمین سالگرد توافق هسته ای موسوم به برجام اظهار داشت: اقدامات دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا غیرعقلانی، شتابزده و غیرکارشناسی است، این واقعیت را خود آمریکایی ها و دوستان دیروز ترامپ نیز پذیرفته اند.
وی در تایید اظهارات خود گفت: جان بولتن که چهره ای افراطی در آمریکاست، پیشتر و در کسوت مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ اعلام کرده بود که روز خروج آمریکا از برجام را بهترین روز زندگی خود می داند اما امروز او هم در موضوعات مختلف دونالد ترامپ را زیر سوال می برد.
جلالی ادامه داد: امروز دمکراتها و خیلی از جمهوری خواهان آمریکا به صراحت اعلام می کنند که پس از ترامپ چالش جدی واشنگتن بازگرداندن وجهه و اعتبار از دست رفته دولت آمریکا در عرصه جهانی است چرا که به طور مثال آمریکایی ها در عرصه جهانی توان پاسخگویی حقوقی به دلیل خروج خود از توافق بین المللی برجام را ندارد که با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد همراه بود.
وی گفت: ترامپ در حالی از این توافق خارج شد که آمریکایی ها یکی از ارکان اصلی به ثمر رسیدن توافق چند جانبه بین المللی برجام بودند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه با بیان اینکه دشمنی و اقدامات ضد ایرانی ترامپ همچنان ادامه دارد چرا که مقامات واشنگتن تلاش می کنند برجام را به شکل کلی نابود کنند، اظهار داشت: در مقابل شاهد تلاش اندک اعضای اروپایی این توافق و حداکثری روسیه و چین در مقابل آمریکا هستیم.
وی گفت: تازه ترین تلاش آمریکایی ها علیه برجام به فشار بر آژانس برمی گردد و دیدیم که آژانس پرونده آرشیوی نتانیاهو را باز کرد مساله ای که تاریخ آن به پیش از توافق برجام باز می گشت چرا که آمریکایی ها تلاش داشتند قطعنامه علیه ایران صادر کنند اما چین و روسیه به آن رای منفی دادند.
به اعتقاد جلالی، شکست سیاست های ضد ایرانی آمریکا را می توان در جلسه اخیر شورای امنیت سازمان ملل متحد مشاهده کرد چرا که فصل مشترک تمام مقامات حاضر در این نشست نقادی از سیاست های یک جانبه آمریکا و خروج این کشور از توافق بین المللی برجام بود حتی برخی از کشورها آمریکا را تشویق به بازگشت به این توافق کردند.
وی در خصوص دستاوردهای ایران از برجام نیز گفت: طبیعتا ایران به دنبال رسیدن به چند سرفصل در برجام بوده است ما در بعد اقتصادی به دنبال رفع تحریم ها و کسب منافع اقتصادی از این توافق بودیم اما با توجه به اقدامات ضد ایرانی آمریکا و جنگ اقتصادی که این کشور علیه ما از بدو حضور ترامپ به راه انداخت عملا انتفاع از حقوق اقتصادی این توافق ممکن نشد.
جلالی ادامه داد: امروز تنها بعد سیاسی برجام باقی مانده است که شامل قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد می شود و براساس آن باید تحریم های تسلیحاتی ایران بزودی برداشته شود.
وی افزود: آمریکایی ها همچنان به اقدامات ضد ایرانی خود ادامه می دهند و در حال بستر سازی برای برداشتن گام هایی ضد ایران هستند و برخی از گام حداکثری و حداقلی در این باره سخن می گویند.
سفیر ایران در روسیه ادامه داد: گام حداکثری آمریکا تلاش برای تمدید نامحدود تحریم هاست و گام حد وسط که برخی از آن سخن می گویند تلاش مقامات واشنگتن برای تمدید تحریم ها برای مدتی محدود است.
جلال گفت: خوشبختانه روسیه و چین مواضع روشن و شفافی در این خصوص دارند و نماینده روسیه در سازمان ملل متحد و شورای امنیت ضمن محکوم کردن آمریکا و غیرمنطقی خواندن درخواست آمریکا برای تمدید تحریم های تسلیحاتی کشورمان در کنایه ای به طرف آمریکایی، رفتار این کشور علیه ایران را به رفتار پلیس آمریکا با سیاه پوستان این کشور مقایسه کرد که خشم مردم آمریکا را در هفته های گذشته درپی داشته است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه ابراز امیدواری کرد: استحکام مواضع طرف روس همچنان ادامه یابد چرا که صحبت از حقانیت ایران است.
وی گفت: اقدامات جمهوری اسلامی ایران در توافق هسته ای کاملا عقلانی، صلح جویانه و در چارچوب حل و فصل مسالمت آمیز مسائل بود اما آمریکایی ها همچنان به اقدامات ضد ایرانی خود ادامه می دهند.
صلح و ثبات در افغانستان اولویت ماست
سفیر ایران در روسیه در ادامه در واکنش به درخواست مسکو برای مشارکت تهران در مذاکرات گروه چهار شامل کشورهای چین، پاکستان، روسیه و آمریکا برای حل و فصل بحران در افغانستان اظهار داشت: افغانستان کشوری دوست، برادر و همسایه برای ماست که در حوزه تمدنی هم قرار داریم بنابراین برقراری صلح و امنیت در افغانستان برای جمهوری اسلامی ایران در اولویت است اگرچه برای بسیاری از کشورها اینچنین نیست اما امنیت تهران و کابل به یکدیگر گره خورده است.
وی ادامه داد: چرا که ادامه ناامنی ها در افغانستان باعث می شود که مرزهای دو کشور به تدریج ناامن شود حال آنکه اگر دولت مرکزی کنترل کامل بر این کشور داشته باشد، می تواند مانع ارسال مواد مخدر به ایران شود، وضعیتی که باعث شده است ما هرسال علاوه بر هزینه های مادی، شهدایی را در راه مقابله با مواد مخدر داشته باشیم.
جلالی گفت: ایران پس از بحران اخیر ریاست جمهوری در افغانستان که در یک روز دونفر سوگند ریاست جمهوری یادکردند نقش سازنده ایفا کرد تا فضای افغانستان را به سوی همگرایی پیش ببرد از این رو ما از ابتکاراتی که در سازمان ملل متحد و توسط دبیرکل این سازمان برای ایجاد امنیت در افغانستان مطرح می شود، استقبال می کنیم.
تحرکی در روابط اقتصادی آغاز شده است
سفیر ایران در ادامه در خصوص تازه ترین تحولات در روابط ایران و روسیه اعلام کرد: روابط ما رو به رشد و پیشرفت است و در ابعاد سیاسی، دفاعی و امنیتی روز به روز در حال پیشرفت هستیم که نمونه اخیر آن سفر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به عنوان نخستین مقام خارجی پساکرونا در روسیه بود.
وی افزود: ظریف در حالی به عنوان اولین مقام خارجی وارد روسیه شد که هنوز کرونا در این کشور پایان نیافته است خوشبختانه وزیر امور خارجه کشورمان مذاکرات خوبی نیز با طرف روسی داشت.
جلالی این خبر را هم داد که در بخش اقتصادی نیز تحرکاتی با توجه به تفاهمنامه ها و توافق های پیشین ایجاد شده است و مسیرهایی برای گسترش روابط وجود دارد.
سفیر ایران در روسیه اظهار داشت: اخیرا با دبیر طرف روسی کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و روسیه به صورت مشروح موانع و چالش های پیش روی گسترش تراز تجاری دو کشور را بررسی و بر عزم خود برای پیگیری پروژه های مشترک تاکید کردیم.
وی اضافه کرد: با این وجود نمی توان گفت که در حوزه روابط اقتصادی در شرایط رضایت بخشی قرار داریم چرا که روابط اقتصادی ما به اندازه مناسبات سیاسی و امنیتی پیشرفت نداشته است اما تمام تلاش خود را برای ایجاد تحرکی در این خصوص به کار گرفته ایم تا حداقل توافقات صورت گرفته نهایی شود.
سفیر ایران خاطر نشان کرد: با این وجود تمامی کارشناسان معتقدند که امروز روابط ایران و روسیه در بسیاری از ابعاد همگرایانه است خصوصا در مقابله با تروریسم بین المللی دو کشور نه تنها مواضع مشترک دارند بلکه دست به اقدامات مشترک هم زده اند که همکاری تهران و مسکو در سوریه نمونه موفق آن است که اعتماد میان دو طرف را بیش از پیش افزایش داد.
نظر شما