رییس شورای شهر مشهد اقدامات نوسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی را تشریح کرد

مشهد- ایرنا- رییس شورای اسلامی شهر مشهد به منظور آگاهی عمومی، اقدامات صورت گرفته در اجرای طرح نوسازی بافت پیرامون حرم مطهر حضرت امام رضا (ع) را تشریح کرد.

شورای اسلامی شهر مشهد روز چهارشنبه به نقل از محمدرضا حیدری در قالب نامه‌ رسمی خطاب به حجت‌الاسلام نصرالله پژمانفر نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی، گزارش داد: با عنایت به نظرات جنابعالی در خصوص طرح نوسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی، به نظر می‌رسد مدیریت شهری در دوره پنجم نتوانسته وضعیت گذشته و تغییر رویکرد خود را به خوبی اطلاع رسانی نماید. لذا جهت شفافیت توضیحاتی ارائه می‌شود.

وی در این نامه به پیشینه طرح نوسازی اشاره و بیان کرد: تهیه طرح نوسازی و بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی با اخذ نظر مقام معظم رهبری در سال ۱۳۷۱ آغاز و در سال ۱۳۷۸ در کمیسیون ماده پنج قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران تصویب و بازنگریِ طرح تفصیلی نیز در سال ۱۳۸۷ تصویب شد، این طرح توسط وزارت راه و شهرسازی (شرکت عمران و بهسازی شهری ایران سابق و شرکت بازآفرینی شهری ایران فعلی) تهیه شده بود.
رییس شورای شهر مشهد افزود: طبق توافقات انجام شده از سال ۱۳۸۷ اجرای نیمی از طرح بر عهده شرکت بازآفرینی شهری ایران وابسته به وزارت راه و شهرسازی و نیم دیگر برعهده شهرداری مشهد قرار گرفت، درسال ۱۳۹۶، شورای عالی شهرسازی ومعماری طرح راهبردی را برای بافت پیرامون حرم مطهر تصویب و بدون تصویب و جایگزینی طرحِ تفصیلیِ جدید توسط همان افرادی که روزی تصویب این طرح را "بیانگر هویت ملی و مذهبی ایران" می دانستند، طرح تفصیلی جاری را لغو کرد.
وی ادامه داد: دوره پنجم شورای اسلامی در آغاز کار خود، با انبوهی از مسائل و مشکلات در بافت پیرامون حرم مطهر رضوی مواجه بود که طولانی شدن فرآیند تهیه و اجرای طرح از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۹۶ با ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی از آن جمله بود، وجود ناامنی در فضاهای شهری و معابر رها شده در طرح بدلیل عدم اجرای فضاهای شهری مناسب و کارگاه‌های ساختمانی و کم توجهی به هویت بافت تاریخی از دیگر مشکلات بود.
حیدری در ادامه این نامه نوشت: شیوه کار سبب فروش املاک و کوچ اجباری بسیاری از مجاوران شده بود و بلاتکلیفی بسیاری از پروژه های سرمایه گذاری به دلیل اختلافات با شهرداری و عدم شفافیت حقوق مکتسبه آنان از دیگر مشکلات این طرح بود.
وی به تشریح اقدامات و رویکرد شورای پنجم شهر مشهد به عنوان مدیریت جدید این کلانشهر اشاره کرد و افزود: اصلاح رویه سابق با هدف حفظ و ارتقای میراث معنوی و هویت تاریخی شهر مشهد با تهیه طرح و آغاز عملیات مرمت و بازسازی بازار فرش، بازار سرشور، سرای عزیزالله اف، خرید خانه پریشانی از جمله این اقدامات است.

رییس شورای شهر مشهد ادامه داد: تغییر رویکرد اصلی از تعریف پروژه های بزرگ مقیاس به پاسخگویی به املاک ریزدانه در راستای تکریم و ماندگاری مجاورین در محدوده بافت پیرامون حرم مطهر رضوی، برنامه ریزی برای جلب مشارکت ساکنین در نوسازی و بهسازی بافت با تشکیل دفاتر تسهیلگری (۹ محله) و استقرار گروه های تسهیلگر برای حفظ مالکین قدیمی، توجه جدی به اجرای زیرساختهای منطقه و کسب ۱۴/۸ درصد پیشرفت فیزیکی در اجرای فضاهای عمومی طرح طی ۲/۵ سال و افزایش فضای سبز منطقه معادل کل دوره اجرای طرح و تسریع در اجرای معابر عمومی و ره باغ ها به منظور تسهیل تشرف زائران به حرم مطهر رضوی از دیگر اقدامات این دوره مدیریت شهری است.

وی گفت: تعامل و پشتیبانی از حقوق مردم و سرمایه گذارانی که نسبت به سرمایه گذاری مشروع اقدام و ضمن توسعه و آبادانی، موجبات کارآفرینی شده بودند و تعیین تکلیف حدود ۲۶ پروژه مرتبط در این بافت از دیگر اقدامات است.
حیدری افزود: آنچه باقی مانده یا در خواست های خارج از اختیارات شهرداری و شورای اسلامی شهر مشهد بوده یا طرف مقابل به دلایل شخصی تمایلی به پیگیری و حل و فصل موضوعات نداشته است.
وی ادامه داد: رعایت حقوق مکتسبه مالکین و سرمایه گذاران و الزام وزارت راه و شهرسازی به رعایت قانون در فرآیند تهیه و تصویب طرح‌های تفصیلی در اجرای طرح نوسازی و بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی ضروری است.

رییس شورای شهر مشهد در ادامه خطاب به نماینده مردم این شهر در مجلس شورای اسلامی، خواستار استفاده از از ابزارهای قانونی و نظارتی لازم  برای هدایت نهادهای ذیربط از جمله شورای عالی شهرسازی و معماری و تمکین آنان به فرآیندهای قانونی تهیه طرح های تفصیلی، به رسمیت شناختن قوانین موضوعه و اختیارات مدیریت استانی و محلی و بازگشت روند اصلاح و بازنگری طرح تفصیلی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی بر مدار قانون و منطق شد.

طرح بهسازی و نوسازی بافت پیرامون حرم مطهر حضرت امام رضا (ع) در خرداد ماه سال ۱۳۷۴ در کمیسیون ماده پنج قانون شهرداری به تصویب رسید و در سال ۱۳۷۷ مورد بازنگری قرار گرفت و فروردین سال ۷۸ الگوی طرح به تصویب کمیسیون ماده پنج رسید اما این طرح تاکنون چندین بار دستخوش تغییر شد.
طبق مصوبه ۱۹ تیر ماه سال ۹۶ شورای عالی معماری و شهرسازی به منظور جلوگیری از تداوم اقدامات مخالف با حفاظت از حیثیت مکان و ارزش‌های ملموس و ناملموس بافت تاریخی - فرهنگی پیرامون حرم مطهر رضوی، از آن تاریخ طرح نوسازی و بهسازی حرم مطهر رضوی مصوب سال ۱۳۸۷ لغو و اجرای آن متوقف شد.
با این حال آبان ماه پارسال استاندار خراسان رضوی اعلام کرد که نقشه راه بازسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی مورد توافق وزارت راه و شهرسازی و شهرداری مشهد قرار گرفته‌ است، قرار بود وزارت راه و شهرسازی و شهرداری مشهد به صورت مشترک تا پایان سال ۹۸ نسبت به تهیه طرح تفصیلی جدید با در نظر گرفتن مبانی شهرسازی و دغدغه های موجود در بافت پیرامون حرم مطهر رضوی اقدام و آن را در شورای عالی شهرسازی و معماری به تصویب برسانند اما شورای عالی شهرسازی خود به صورت مستقیم به این موضوع ورود کرد.

این اقدام اعتراض شهردار و اعضای شورای اسلامی شهر مشهد را در پی داشت به طوری که همچنان پس از گذشت بیش از ۲۰ سال از تصویب اولین طرح، هنوز طرح نهایی برای نوسازی این بافت وجود ندارد و سرمایه‌گذاران و ساکنان آن در بلاتکلیفی هستند، کشمکش بر سر واگذاری و تفویض اختیارات در خصوص بازنگری طرح به استان نیز ادامه دارد. 

مشهد به عنوان دومین کلانشهر بزرگ ایران ۳۲۸ کیلومترمربع مساحت دارد. این کلانشهر سه و نیم میلیون نفری دارای ۱۳ منطقه و ۴۴ ناحیه شهرداری با حدود ۱۵ هزار کارمند است.

شهرداری مشهد علاوه بر مدیریت و نظارت عالی بر شهرداران مناطق ۱۳ گانه این شهر هشت معاونت شامل حمل و نقل و ترافیک، خدمات شهری، فرهنگی و اجتماعی، فنی و عمرانی، شهرسازی و معماری، برنامه‌ریزی و توسعه، مالی و اداری، معاونت اقتصادی به اضافه تشکیلات مشاور و رییس حوزه شهردار را به عنوان زیرمجموعه خود دارد.

سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری مشهد زیرمجموعه معاونت برنامه‌ریزی و توسعه شهرداری این شهر است. معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری مشهد نیز حوزه‌های 'گروه نظارت بر حمل و نقل، شرکت بهره‌برداری قطار شهری، شرکت قطار شهری، سازمان حمل و نقل و بار درون شهری، سازمان حمل و نقل و ترافیک و سازمان اتوبوسرانی' این شهر را مدیریت می‌کند.

معاونت امور اقتصادی شهرداری مشهد هم ناظر بر عملکرد و مسوول مدیریت حوزه 'سازمان زمین و مسکن، مدیریت سرمایه‌گذاری و مشارکتها، مدیریت بازاریابی و بهره‌برداری، مدیریت اداری مالی و پشتیبانی و مدیریت املاک' در چارچوب چارت سازمانی شهرداری مشهد است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha