به گزارش ایرنا، امروزه حفظ محیط زیست با توجه به پیشرفت های اقتصادی، صنعتی و اجتماعی چند دهه گذشته و استفاده بیش از پیش از ظرفیت منابع زیست محیطی که پیامدهای مخربی را در این عرصه برجای گذاشته به عنوان یکی از مهمترین اولویت های انسان ها، سازمان های بین المللی و دولت ها تبدیل شده است.
از طرفی گسترش جوامع انسانی و توسعه شهرنشینی موجب پیدایش پدیده هایی چون تخریب و آلودگی محیط زیست شده که توجه به حفظ محیط زیست باید به شکل یک فرهنگ تبدیل شود که این امر نیازمند توجه بیشتر و جدی تری است.
بی تردید حفاظت از محیط زیست یکی از نگرانی های اساسی جوامع می باشد که با افزایش جمعیت و به دنبال آن افزایش نیازهای اولیه و تخریب و دگرگونی هر چه بیشتر تنوع زیستی و گسترش روز افزون آلودگی ها دوچندان شده است.
از طرفی حفظ و حراست از این منابع طبیعی الهی وظیفه همگان برشمرده می شود اما ایجاد ساز و کارهای لازم و اجرای طرح های کارشناسی در قالب توسعه پایدار از وظایف دولت ها به شمار می رود که خوشبختانه در دولت تدبیر و امید این مهم یکی از اولویت های دولت محسوب شد.
در این راستا در دولت تدبیر و امید به منظور حفظ و حراست از محیط زیست لرستان اقدام قابل توجهی شده است که افزایش گونه های جانوری و غنی شدن پوشش گیاهی و درختی زیستگاه های این استان گواه اهتمام به این ظرفیت خدادادی است.
افزایش تعداد پاسگاه های محیط بانی لرستان در دولت تدبیر وامید
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: تعداد پاسگاه های محیط بانی این استان در دولت تدبیر و امید ۱.۵ برابر شده است.
مهرداد فتحی بیرانوند با بیان اینکه اکنون ۱۷ پاسگاه محیط بانی در لرستان فعال است و چهار پاسگاه نیز به زودی در استان بهره برداری می شود، اظهار داشت: قبل از دولت تدبیر و امید فقط هفت پاشگاه محیط بانی در این استان وجود داشت.
به گفته وی احداث پاسگاه محیط بانی در دولت تدبیر و امید در این استان رکورد بی نظیری داشته است.
فتحی بیرانوند ادامه داد: اکنون چهار پاسگاه محیط بانی در نورآباد، سلسله، بیشه دالان و شول آباد در سطح استان در دست اقدام است که به زودی به ظرفیت حفاظت از تنوع زیستی استان افزوده می شوند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان تاکید کرد: ظرفیت احداث پاسگاه در دولت تدبیر و امید در سطح کشور بی نظیر است چرا که در این مدت ۱۴ پاسگاه در استان احداث شده است.
وی گفت: پاسگاه محیط بانی چهار شاخ نورآباد در ساختمانی ۲ طبقه با مساحتی حدود ۲۰۰ متر مربع و با اعتباری بالغ بر چهار میلیارد ریال نیز به منظور حفاظت و حراست از حیات وحش منطقه و ارتقاء سطح حفاظتی احداث و به بهره برداری می رسد.
به گفته وی مجموع زیربنای ۱۰ پاسگاه محیط بانی موجود در طول ۴۵ سال پیش از شروع به کار دولت تدبیر و امید ۷۹۰ متر مربع بوده که برخی از این مستحدثات نیز بصورت ساختمان های مستعمل واگذار شده برخی از نهاد های دولتی و برخی دیگر با کیفیت پائین و غیر استاندارد بنا شده است .
فتحی بیرانوند ادامه داد: اما از ابتدای دولت تدبیر و امید و در سال ۱۳۹۳ با تدوین یک برنامه عملیاتی جهت برطرف نمودن شکاف های حفاظتی در مناطق تحت مدیریت این اداره کل در سطح استان، احداث ۱۲ پاسگاه محیط بانی در دستور کار قرار گرفت .
وی افزود: طبق برنامه عملیاتی تدوین شده تاکنون ۷ پاسگاه محیط بانی به بهره برداری رسیده و ۲ پاسگاه محیط بانی در حال احداث و چهار پاسگاه محیط بانی در مرحله اخذ مجوزات و تهیه نقشه هستند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: مجموع زیربنای پاسگاه ها ۲ هزار و ۴۵۵ مترمربع می باشد که با قیاس نسبت به ۷۹۰ متر مربع مجموع زیربنای پاسگاه های موجود در طول ۴۵ سال قبل از دولت تدبیر و امید می توان رشد سه برابری در احداث ساختمان های حفاظتی در طول ۶ سال رامشاهده کرد.
وی با اشاره به عنایت دولت تدبیر و امید در حفظ و حراست محیط زیست استان ادامه داد: احداث ساختمان آزمایشگاه و مرکز ملی پایش استان با زیربنای یک هزار و ۴۵۰ متر مربع ، احداث مرکزآمادگی جسمانی محیط بانان با زیربنای ۱۵۰ متر مربع ، احداث سایت آبشخور حیات وحش با وسعت ۶ هزار متر مربع و به ثمر رساندن بسیاری از پروژه های آبرسانی ، برق رسانی و گاز رسانی به مراکز تحت مدیریت این اداره کل و تجهیز ادارات و پاسگاه های محیط بانی از دیگر اقدامات این دولت است.
وی افزود: لرستان در قلب زاگرس واقع شده و نقش مهمی در اکوسیستم این منطقه دارد به نحوی که از مجموع ۶ میلیون هکتار جنگلهای زاگرس ۱.۲ میلیون هکتار آن در این استان قرار دارد.
۱۰۵ محیط بان حراست از محیط زیست لرستان را برعهده دارند
فتحی بیرانوند اظهار داشت: اکنون ۱۰۵ محیط بان در راستای حفظ و حراست تنوع زیستی این استان مشغول خدمت هستند که نسبت به استاندارد و ظرفیت استان این تعداد بسیار محدود است.
وی با بیان اینکه لرستان ۱.۷ درصد مساحت کشور را دارد ولی تاکنون ۲۵ درصد تنوع زیستی کشور در این استان شناسایی شده است، اضافه کرد: بیش از یکهزار و ۷۰۰ گونه گیاهی و ۳۵۸ گونه جانوری و گونه های اندمیک گیاهی و پنج گونه اندمیک جانوری در این استان وجود دارد.
فتحی بیرانوند گفت: برخلاف وجود تنوع زیستی این استان مناطق تحت مدیریت مورد نیاز به ثبت نرسیده در حالی که تنها ۶.۷ درصد مناطق تحت مدیریت استان می باشد که با مناطق شکار و صید ممنوع حدود ۱۶ درصد استان تحت حفاظت قرار گرفته است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: محیط بانان این استان به منظور ایمنی بیشتر در برابر شکارچیان خاطی و سودجو، به جلیقه ضد گلوله تجهیز شدند.
فتحی بیرانوند با اشاره به خطرها و آسیب هایی که از سوی متخلفان و افراد سودجو متوجه محیط بانان شده و مورد تیراندازی قرار می گیرند، تاکید کرد: استفاده ازاین جلیقه های ضد گلوله باعث حفاظت بیشتر از جان حافظان طبیعت در مقابل متخلفان خواهد شد.
افزایش وسعت مناطق شکار و صید ممنوع در لرستان
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان نیز گفت: در راستای حفظ و حراست تنوع زیستی استان وسعت مناطق شکار و صید ممنوع استان افزایش یافت.
نبی الله قائدرحمت بیان کرد: در دولت تدبیر و امید به منظور حفظ و حراست تنوع زیستی استان در راستای افزایش افزایش سطح مناطق حفاظت شده و افزایش وسعت آنها اقدام قابل توجهی در استان انجام شده است.
وی اظهار داشت: به همین منظور افزایش سطح غار ماهی کور از چهار هزار به ۴۰ هکتار انجام شد و همچنین منطقه آزاد سرکن بابا حبیب در کوهدشت به منطقه شکار و صید ممنوع تبدیل شد.
قائدرحت ادامه داد: تالاب خروسان ازنا نیز در دولت تدبیر و امید به منطقه شکار و صید ممنوع تبدیل و مجوز تمام این مناطق در استان تمدید شد.
معاون فنی حفاظت محیط زیستن لرستان اضافه کرد: ۸۶۲ هکتار از اراضی تالاب بیشه دالان بروجرد نیز به محیط زیست واگذار و تفاهمنامه ای نیز در این راستا منعقد شده است.
وی ادامه داد: در راستای افزایش وسعت پناهگاه حیات وحش سمند لرستانی نیز از یک هزار هکتار به چهار هزار هکتار مکاتبه شده و به زودی نتیجه اعلام می شود.
قائدرحمت با بیان اینکه ۲۵درصد تنوع زیستی گیاهی و جانوری کشور در این استان وجود دارد، یادآور شد: با توجه به ظرفیت و پتانسیل عرصه های طبیعی استان، برخورداری از اقلیم چهار فصل و تنوع زیستی در حوزه های گیاهی و جانوری و وجود ذخایر ژنتیکی، ارزشمند گیاهی نظیر جنگلهای بلوط، بنه، ارس و گونه های جانوری نظیر پرندگان شکاری، کبک دری، خرس قهوه ای، پلنگ، کل و بز کوهی، قوچ و میش، ماهیان کور غار و سمندر لرستانی، برنامه ریزی و اقدامات لازم به منظور احیاء زیستگاه ها و زیست بوم های استان در اولویت کاری قرار دارد.
تالابهای لرستان مناطق شکار و صید ممنوع اعلام شد
معاون فنی حفاظت محیط زیست لرستان همچنین گفت: با هدف جلوگیری از تهدیدها و حفاظت از تالاب های استان این مکانها به مناطق حفاظتی و شکار ممنوع ارتقا مییابند.
قائدرحمت افزود: پرونده تالاب های بیشه دالان بروجرد، تنوردر دورود، خروسان و تالاب های پلدختر به منظور ارتقا سطح، تکمیل و به سازمان حفاظت محیط زیست ارسال شده است.
وی اظهار داشت: در صورت تایید این پرونده ها در شورای عالی محیط زیست تالاب ها به عنوان مناطق حفاظت شده ارتقا سطح خواهند یافت.
قائدرحمت ادامه داد: اکنون وضعیت تالاب های استان به دلیل بارندگی های سال های اخیر مطلوب بوده و بر اساس قانون مصوب تالاب ها که در سال ۹۶ ابلاغ شد هرگونه تغییر کاربری در این مناطق ممنوع است.
معاون فنی حفاظت محیط زیست لرستان تصریح کرد: سال گذشته به منظور حفظ و حراست از تالاب های استان ۲ پاسگاه محیط بانی بیشه دالان و تالاب های پلدختر راه اندازی شدند.
قائد رحمت افزود: پاسگاه محیط بانی دیگر تالاب های استان نیز جانمایی شده و در صورت تامین اعتبار به زودی احداث و بهره برداری می شوند.
نظر شما