به گزارش ایرنا، پنجم مرداد سالروز اقامه اولین نماز جمعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی است که ۴۱ سال از این رویداد بزرگ میگذرد و اکنون نگاهی بر گذشته نشان میدهد کمک خودجوش نمازگزاران نماز جمعه در طول هشت سال جنگ تحمیلی، حضور پرشور در کمک به زلزلهزدگان، سیلزدگان و رفتار مومنانه در این روزها که کشور درگیر کرونا است همه نشات گرفته از تقویت وحدت و همدلی به برکت نماز جمعه است.
برپایی نمازجمعه در سالهای پس از انقلاب در واقع از نشانههای اقتدار و عظمت نظام مقدس اسلامی است که از مهمترین ارمغانهای این فریضه عبادی و سیاسی میتوان به تبیین خط مشی سیاسی، تشویق مردم به مشارکت سیاسی و اجتماعی، افزایش انسجام اجتماعی، ارتقا آگاهیهای سیاسی و اجتماعی و اقتصادی اشاره کرد.
نماز جمعه در واقع پایگاهی انقلابی است که در آن به مسائل دینی و دنیوی، امور معاش و معاد پرداخته می شود. در تریبون ها آنچه که خوب و مناسب و همچنین بد و ناپسند است برای مردم بازگو و سفارش میشود و مردم با سلایق و دیدگاههای مختلف نیز در میعادگاه های نماز جمعه حضور یافته و نظرات خود را بیان می کنند و در چنین محفلی آموزنده حضور پرشور جوانان مورد تاکید ائمه جمعه استان سمنان است.
از دیدگاه ائمه جمعه استان سمنان، محبوبیت، مردمی بودن، با سواد بودن و فاضل بودن امامان جمعه نقشی مهم در جذب جوانان با سلیقههای مختلف در نماز جمعه دارد و استان سمنان در این زمینه عملکرد مطلوب داشته است.
پنجم مرداد ۱۳۵۸ اولین نمازجمعه تهران به فرمان امام خمینی (ره) و به امامت مرحوم آیتالله طالقانی (ره) در دانشگاه تهران برگزار شد و متعاقب آن، بنیانگذار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی (ره) بعنوان ولی امر مسلمین، امام جمعه اکثر شهرهای مهم ایران را تعیین کردند.
در زمان حاضر در ۹۰۰ شهر کشور نماز جمعه اقامه میشود.
نماز جمعه پایگاه فرهنگی جامعه
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان گفت: نماز جمعه در واقع نهادی فرهنگی است که برای خدمت به اسلام، ولی فقیه و مردم به دستور امام خمینی(ره) تاسیس شد.
آیت الله سید محمد شاهچراغی در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: از نظر امام خمینی(ره) نماز جمعه چنان ارزشی دارد که می فرمایند اگر انقلاب اسلامی غیر از نماز جمعه هیچ برکتی نداشت برای انقلاب کافی بود.
وی ادامه داد: نماز جمعه در واقع یک پایگاه عبادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، ولایی و پایگاه تعلیم و تربیت است.
وی با بیان اینکه آیت الله سید محمود طالقانی به عنوان اولین امام جمعه از سوی امام راحل(ره) منصوب شد، افزود: اولین نماز جمعه در کشور به وسیله آیت الله طالقانی مجاهد انقلابی و در خط ولایت اقامه شد و در زمان حاضر اقامه نماز جمعه در کشور توسعه یافت و اکنون در ۹۰۰ نقطه کشور نماز جمعه اقامه می شود.
آیت الله شاهچراغی اظهار داشت: نماز جمعه نهاد پربرکتی است که در زمان هشت سال جنگ تحمیلی، جوانان از این نهاد ارزشمند به سمت جهاد در جبهه ها حرکت کردند.
وی بیان کرد: در نمازجمعه آحاد جامعه با سلیقه های مختلف حضور پیدا می کند و در واقع نماز جمعه پایگاه هفتگی تقویت وحدت و همدلی است.
از ظرفیت جوانان در برگزاری نماز جمعه استفاده شود
نماینده ولی فقیه در استان سمنان تصریح کرد: نماز جمعه در سراسر استان با عظمت و شکوه و با حضور پرشور جوانان و نوجوانان برگزار میشود.
وی تاکید کرد: استفاده از نیروی جوان در برگزاری نماز جمعه نقشی مهم در ترغیت و تقویت حضور این قشر در نماز دارد.
امام جمعه سمنان یادآور شد: موذن و مکبر در نمازهای جمعه از قشر جوان باشند چرا که این اقدام نقشی غیر قابل انکار در ترغیب جوانان به حضور پرشور در نماز جمعه دارد.
وی اضافه کرد: امام جمعه باید محبوب مردم، عالم، دانا و فاضل باشد تا بتواند آنان را به حضور پرشور در نمازجمعه دعوت کند.
به گفته نماینده ولی فقیه در استان سمنان در زمان حاضر ۴۰ درصد شرکت کنندگان در نماز جمعه استان را افراد زیر ۴۰ سال تشکیل می دهد که این آمار در استان کم جمعیتی مانند سمنان مطلوب است.
آگاهیبخشی به جامعه ثمره برگزاری نماز جمعه
امام جمعه شاهرود گفت: نماز جمعه جنبه عبادی و سیاسی دارد که از صدر اسلام اقامه میشد و در سالیانی به دلیل حاکمیت طاغوت متوقف شد.
حجتالاسلام والمسلمین عباس امینی در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: برپایی نماز جمعه برکت های زیادی دارد و اقامه نماز جمعه بعد از سالها توقف یادگار امام خمینی(ره) است.
وی ادامه داد: تنویر افکار عمومی درباره مسایل اعتقادی و اخلاقی و تقویت انسجام، وحدت و همدلی جامعه اسلامی از جمله برکت های اقامه نماز جمعه است.
وی با بیان اینکه برگزاری نماز جمعه در جامعه از اهمیت ویژه ای برخوردار است افزود: تقدیم پنج شهید محراب نشان از اهمیت نماز جمعه و تاثیر ائمه جمعه در جامعه و تثبیت انقلاب اسلامی دارد.
امینی تصریح کرد: مهمترین مساله در نماز جمعه حضور گسترده مردم و به طور خاص قشر جوان است.
وی اضافه کرد: مشارکت جوانان در برگزاری نماز جمعه، اجرایی کردن نظرات آنان در برگزاری نماز جمعه و ایجاد میز خدمت در نماز جمعه برای رسیدگی به مشکلات مردم از جمله راهکارهای ترغیب و تقویت حضور در نماز جمعه است.
امام جمعه شاهرود خطیب بودن و مردمی بودن را از ویژگیهای مهم امام جمعه موفق برشمرد و خاطر نشان کرد: ائمه جمعه باید به مسایل جهان اسلام و جامعه شهری آگاه باشد و آن را برای مردم بیان کنند.
وی بیان کرد: نماز جمعه در واقع نماز جمعی است که میتواند بر مسائل اجتماعی نیز تاثیرگذار باشد و با تقویت وحدت و همدلی موجب مشارکت حداکثری مردم در حل مشکلات شود.
امام جمعه شاهرود گفت: کمک به محرومان، زلزلهزدگان، سیلزدگان و افراد آسیب دیده از کرونا، از جمله کارکردهای اجتماعی نماز جمعه است.
نماز جمعه سد راه توطئههای دشمن
امام جمعه آرادان گفت: نماز جمعه نماد همدلی، وحدت، تأمینکننده نیاز جامعه و زمینهساز گفتمان و بصیرتبخشی است که در ۴۱ سال گذشته موجب شکست دسیسهها و توطئههای بدخواهان و دشمنان نظام جمهوری اسلامی ایران شده است.
حجتالاسلام جلیل شریفی نیا در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: نماز جمعه به عنوان فریضه ای عبادی و سیاسی در محضر خداوند نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است و در قرآن کریم تاکید شده ای کسانی که ایمان آورده اید به سوی ندای نماز جمعه بشتابید.
وی یادآور شد: در قرآن کریم هم چنین تاکید شده است به سوی نماز جماعت قدم ها را با متانت بردارید اما برای نماز جمعه می فرماید بشتابید و همین نکته نشان از جایگاه و اهمیت این فریضه عبادی و سیاسی است.
وی ادامه داد: نماز جمعه در واقع عبادت دسته جمعی است که از لحاظ سیاسی نیز مهم است و خداوند نیز می فرماید در هنگام برگزاری نماز جمعه کسب و کار خرید و فروش خود را کنار بگذارید و در نماز جمعه شرکت کنید.
ائمه جمعه مردمی باشند
امام جمعه آرادان تاکید کرد: وظیفه ائمه جمعه تنها به خواندن خطبه و نماز جمعه ختم نمیشود و ائمه جمعه در طول هفته باید ارتباط خود با مردم، جوانان و اقشار مختلف جامعه را تقویت کنند تا آحاد جامعه به حضور در نماز جمعه تشویق شوند.
وی یادآور شد: ائمه جمعه باید در کنار مردم و الگویی برای آنان باشد و به طور نمونه امام جمعه میتواند با ساده زیستی و حضور در بین مردم برای خرید نیازهای خانه، آحاد جامعه را با خود همراه سازند که نقشی مهم در تقویت حضور در نماز جمعه دارد.
شریفی نیا تصریح کرد: استفاده از ظرفیت فضای مجازی برای جذب جوانان و نوجوانان به منظور حضور پرشور در نماز جمعه نقشی مهم دارد و ستاد برگزاری نماز جمعه شهرستان آرادان تلاش میکند از این ظرفیت بهره بگیرد.
وی خاطرنشان کرد: احترام به سلیقههای مختلف جوانان موجب جذب آنان به نماز جمعه میشود.
وی ادامه داد: جوانان بسیجی راه درست را یافته و خودشان به مسجد می آیند ولی باید تلاش شود با احترام و رفتار خوب جوانان دارای سلیقه مختلف را به مسجدها جذب کرد.
امام جمعه شهرستان آرادان ابراز داشت: رفتار خوب در واقع بذر افشانی برای جذب جوانان است و اگر هوشیار نباشیم دشمن پیش دستی خواهد کرد بنابراین از آنجایی که قلب نوجوان مستعد جذب است باید با رفتار درست آنان را جذب کرد.
تقویت وحدت و همدلی از برکات نماز جمعه
امام جمعه مهدیشهر گفت: اهمیت نماز جمعه تا حدی است که خداوند در قرآن کریم در سوره جمعه می فرماید به سوی ذکر خدا بشتابید.
حجتالاسلام محمد بارانی در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: حفظ و تقویت وحدت مسلمانان و آگاهی مردم از مسایل روز جامعه و جهان از جمله کارکردهای اقامه نماز جمعه است.
وی ادامه داد: ائمه جمعه منصوب مقام معظم رهبری هستند و بیانات ایشان را در خطبه ها برای مردم و نمازگزاران بیان میکنند.
وی بیان کرد: دستاورد مهم اقامه نماز جمعه و ایراد سخنان مقام معظم رهبری توسط ائمه جمعه شکلگیری جامعه ولایی است که موجب ناکامی و خنثیشدن دسیسهها و توطئههای دشمن میشود.
بارانی تصریح کرد: امام جمعه موفق با ساده زیستی، کنار مردم بودن و پاسخگوی نیاز مردم بودن و اشراف اطلاعاتی به مسائل روز و آگاهی بخشی به جامعه و جاذبه در سخنرانی میتواند مردم و به طور خاص جوانان و نوجوانان را به حضور بیش از پیش در نماز جمعه ترغیب کند.
وی اضافه کرد: استفاده از نیروی جوان در ستاد برگزاری نماز جمعه، تقویت ارتباط ائمه جمعه با دانشآموزان و دانشجویان از جمله راهکارهای تقویت حضور پرشور جوانان و نوجوانان در نماز جمعه است.
امام جمعه شهرستان مهدیشهر خاطرنشان کرد: مشارکت حداکثری مردم در رزمایش رفتار مومنانه از جمله مصداقهای فعالیت اجتماعی نماز جمعه به عنوان یک فریضه عبادی و سیاسی است.
نماز جمعه میعادگاهی برای تجلی وحدت و همدلی مسلمانان در طول تاریخ اسلام بوده است و این نماز در ایران اسلامی نیز جایگاهی برای هم افزایی و همدلی بیشتر مردم بوده است.
حضور بیشتر جوانان در این میعادگاه، برپایی میزهای خدمت توسط مسوولان و بهره گیری بیشتر از کارکردهای اجتماعی نمازهای جمعه باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
نظر شما