نرخ بیکاری استان کرمانشاه از سال ۱۳۸۸ تا ۹۸ فراز و فرودهای زیادی داشته و از ۱۳.۸ درصد تا ۲۲ درصد در تغییر بوده است.
کرمانشاه سال ۸۸ را در حالی به پایان رساند که نرخ بیکاری آن ۱۳.۸ درصد بود و ۱.۹ درصد با میانگین کشوری فاصله داشت. پس از آن نرخ بیکاری استان سیر صعودی گرفت و نرخ سال ۸۸ دیگر تکرار نشد تا بهار ۱۳۹۹ که بازهم بیکاری کرمانشاه تا ۱۳.۸ پایین آمد اما این بار چهار درصد بیشتر از میانگین کشوری بود.
در سال ۱۳۸۹ نرخ بیکاری کرمانشاه با ۱۴.۵ درصد به کمترین فاصله با میانگین کشوری رسید و تنها یک درصد با آن فاصله داشت اما از سال ۱۳۹۰ جمعیت بیکاران کرمانشاه رو به فزونی گذاشت؛ در این سال نرخ بیکاری کرمانشاه ۱۵.۷ درصد بود اما نرخ متوسط کشوری ۱۲.۳ درصد.
این اختلاف ۳.۴ درصدی در سال ۱۳۹۱ به چهار درصد رسید و با وجود کاهش ۲ دهم درصدی نرخ میانگین کشور، نرخ بیکاری کرمانشاه چهار دهم اضافه شد.
در سال ۱۳۹۲ اختلاف بیشتر شد؛ نرخ بیکاری متوسط کشوری با کاهش ۱.۷ درصدی به ۱۰.۴ درصد رسید اما این نرخ در کرمانشاه از ۱۴.۶ درصد پایین تر نیامد.
یکهتازی در جدول بیکاری
از سال ۱۳۹۳ تا ۹۵ روند افزایشی نرخ بیکاری کرمانشاه شدت گرفت و حسابی از میانگین کشوری جدا شد به طوری از ۱۵.۷ درصد در سال ۹۳ به ۲۲ درصد در سال ۹۵ رسید و ۹.۶ درصد از نرخ متوسط کشوری بیشتر شد.
تعداد بیکاران کرمانشاه در سال ۹۶ اندکی کاهش یافت و به ۱۷۲ هزار نفر رسید اما نرخ بیکاری استان از ۲۱.۲ درصد پایینتر نیامد.
نرخ بیکاری کرمانشاه گرچه در پایان سال ۹۷ به ۱۸.۷ درصد کاهش یافت که نشانگر بهبود ۲.۴ درصدی نسبت به سال ۹۶ بود اما کرمانشاه همچنان در صدر جدول بیکاری کشور قرار داشت. البته کاهش نرخ بیکاری کرمانشاه در شرایطی رخ داد که نرخ بیکاری میانگین کشوری نسبت به سال ١٣٩٦، یک دهم درصد افزایش یافت.
کاهش سه درصدی با سند اشتغال
بیشترین کاهش نرخ بیکاری کرمانشاه در سال ۹۸ اتفاق افتاد؛ سالی که سه درصد از بیکاری کرمانشاه کاسته شد و نرخ بیکاری آن پس از پنج سال دوباره به ۱۵.۷ کاهش یافت.
با این حال کرمانشاه همچنان در جایگاه نخست جدول بیکاری کشور قرار داشت و پس از آن استان های لرستان و چهارمحال و بختیاری با ۱۵.۴ و ۱۵.۳ درصد در رتبه های دوم و سوم قرار گرفتند.
سال ۹۸ اولین گام اجرای برنامه سه ساله «سند جامع اشتغال استان کرمانشاه» بود؛ سالی که قرار بود سه درصد کاهش نرخ بیکاری داشته باشد و همین اتفاق هم افتاد.
طبق این سند، نرخ بیکاری کرمانشاه در سال ۹۸ باید سه درصد، در سال ۹۹، ۲ درصد و در سال ۱۴۰۰ یک درصد کاهش پیدا کند تا به میانگین کشوری برسد.
ادامه کاهش در سال ۹۹
گرچه باتوجه به شیوع ویروس کرونا و تعطیلی بسیاری از کسب و کارها انتظار می رفت نرخ بیکاری در بهار ۹۹ افزایش یابد اما گزارش مرکز آمار حاکیست که نرخ متوسط کشوری با کاهش ۱.۱ درصد به ۹.۸ درصد رسیده است.
البته آنچنان که جواد حسین زاده، رییس مرکز آمار ایران به فارس گفت: کاهش نرخ بیکاری همیشه به معنای بهبود وضعیت بازار کار نیست اگر کاهش نرخ بیکاری همراه با افزایش نرخ مشارکت و نسبت اشتغال باشد، وضعیت بهبود یافته که البته این طور نبوده است.
با این حال گزارش مرکز آمار از کاهش جمعیت بیکاران در بهار ۹۹ نسبت به بهار ۹۸ حکایت دارد؛ در استان کرمانشاه هم این نرخ ۱۳.۸ درصد است و یک درصد کاهش نشان می دهد که نصف هدفگذاری سند جامع اشتغال استان برای امسال است.
فاصله گرفتن از صدر جدول بیکاری
استان کرمانشاه در دهه اخیر همواره جز سه استان بیکار کشور بوده است اما در بهار ۹۹ در رتبه سوم استان های بیکار قرار گرفت و فاصله خود را از استان های اول و دوم زیاد کرد.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمانشاه در این باره گفت: از یک طرف استان کرمانشاه در جایگاه سوم رتبه نرخ بیکاری در بین استان های کشور قرار گرفته و از طرف دیگر فاصله بسیاری میان میزان نرخ بیکاری استان کرمانشاه در مقایسه با استان های رتبه اول و دوم وجود دارد به نحوی که نرخ بیکاری استان لرستان ۲۱ درصد و نرخ بیکاری چهارمحال و بختیاری ۱۹.۱ درصد است.
حبیب الله وفایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: فاصله میزان شاخص با استان اول معادل ۷.۲ درصد و با استان دوم ۵.۳ درصد است؛ همچنین استان کرمانشاه در میان استان های منطقه نیز بیشترین کاهش در نرخ بیکاری را تجربه کرده است یعنی استان کرمانشاه با قرار گرفتن در یک مسیر نزولی طی سال اخیر در حال فاصله گرفتن معنادار از استان های با نرخ بیکاری بالا و در حال نزدیک شدن به میانگین نرخ بیکاری کشوری می باشد.
طبق تعریف مرکز آمار، به افراد ۱۵ ساله و بیشتر که در طول هفته مرجع، طبق تعریف کار، حداقل یک ساعت کار کرده و یا بنا به دلایلی به طور موقت کارشان را ترک کرده اند، شاغل گفته می شود.
استان کرمانشاه با ۲ میلیون نفر جمعیت دارای ۳۴ شهر و ۲ هزار و ۵۹۵ روستا است.