به گزارش ایرنا، بر پایه گزارش رسانه های عراق، ترکیه وساطت خود را برای آشتی بین «محمد الحلبوسی» رییس پارلمان و رهبر فراکسیون ائتلاف «اتحاد قوا» با «خمیس الخنجر» رهبر تشکل موسوم به «ائتلاف مناطق آزاد شده از داعش» را آغاز کرده است.
تلویزیون «النجباء» عراق در گزارشی در این باره اعلام کرد که ترکیه به منظور جمع کردن رهبران سیاسی اهل سنت زیر یک ائتلاف سیاسی، از اکنون خود را برای انتخابات زودهنگام پارلمانی آتی عراق آماده کرده است.
طبق گزارش این رسانه، ترکیه وساطت ها را برای آشتی بین این دو رهبر سیاسی که به تازگی اختلافات آنها موجب تضعیف موضع اهل سنت و تشتت در گروه های سیاسی سنی ها شده، آغاز کرده است.
خمیس الخنجر و الحلبوسی در آستانه تشکیل دولت مصطفی الکاظمی، بر سر توزیع وزارتخانه های سهمیه اهل سنت دچار اختلاف شدند.
الخنجر در این راستا، ۱۷ آوریل ۲۰۲۰ (۲۹ فروردین ۹۹) با جدایی از ائتلاف اتحاد قوا، تشکیل یک ائتلاف جدید با عنوان ائتلاف مناطق آزاد شده از داعش متشکل از ۲۵ عضو پارلمان را اعلام کرد.
متعاقب آن الحلبوسی به شدت علیه تشکیل این ائتلاف جدید الخنجر موضع گرفت و شکل گیری آن را تنها برای کسب پست های دولتی دانست.
طبق این گزارش ها، «اسامه النجیفی» رییس اسبق پارلمان و رهبر «ائتلاف نجات و توسعه» عراق به عنوان چهره نزدیک به آنکارا، از این تلاش های ترکیه برای آشتی بین دو قطب از رهبران سیاسی اهل سنت حمایت کرده است.
این درحالی است که برخی از شخصیت ها و رهبران سیاسی اهل سنت با این دخالت های ترکیه در امور سیاسی و داخلی عراق از جمله جبهه بندی های سیاسی اهل سنت به شدت مخالفت کرده اند.
«اقبال صیدلانی» وزیر اسبق آموزش و پرورش و از شخصیت های برجسته سیاسی اهل سنت در توئیتی به طور تلویحی از دخالت های ترکیه برای تشکل یک ائتلاف سیاسی همسو با خود در میان جریان های سیاسی سنی عراق مخالفت کرده است.
این شخصیت سیاسی از استان نینوا (موصل) نوشت: نمایندگان استان های آزاد شده از اشغال داعش، از هرگونه توافق یا جبهه بندی در داخل یا خارج از عراق جانبداری نمی کنند.
وی با بیان اینکه از وجود توافق بین خمیس الخنجر و الحلبوسی و وجود یک برگه تفاهم بین آنها شگفت زده شده است، گفت: تاکید می کنیم که تصمیم های ما مبتنی بر اراده ملی و الهام گرفته از مشارکت با دیگر بافت های ملت عراق است.
در حالی درباره نقش فزاینده سیاسی ترکیه در امور داخلی عراق و تشکل های سیاسی اهل سنت سخن گفته می شود که هنوز نقش و جایگاه عربستان سعودی در سایه سیاست عراق برای عادی سازی روابط با این کشور، مبهم باقی مانده است.
در عراق این نگرانی وجود دارد که اختلافات منطقه ای ترکیه و عربستان سعودی بر اوضاع سیاسی و داخلی این کشور منعکس شده و این امر سبب تنش بین دو محور سیاسی سنی – یکی وابسته به آنکارا و دیگری مرتبط با ریاض – شود.
نظر شما