حوزه قرآن و عترت زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وظیفه سیاستگذاریهای کلان در عرصه نمایشگاهی، جشنوارهای، توانمندسازی هنرمندان، تعمیق و گسترش فرهنگ و اسرار اقامه نماز، توسعه فعالیتهای تبلیغی و ترویجی قرآنی و حمایت از طرح ها، آثار و محصولات فرهنگی، هنری و رسانههای قرآن و عترت را بر عهده دارد.
چندی پیش یکی از مهمترین رویدادهای این حوزه در کشور برگزار شد؛ انتخابات اتحادیه کشوری تشکلهای قرآن و عترت که فعالیت چهار هزار موسسه قرآنی را در کشور سامان داد.
این رویداد پس از یک دهه فعالیت قرآنی، فعالیت موسسات را بهصورت یکپارچه در آورد. حضور پرشور موسسات قرآنی فارس در این رویداد، افقی جدید را پیش روی این موسسات گشود و در آینده نیز سببساز تحولات قرآنی خواهد شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، درخصوص این رویداد، با بیان اینکه دو نفر از نمایندگان فارس باعنوان عضو هیئت مدیره اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور برگزیده شدهاند، عنوان کرد: با برگزاری این انتخابات، عملاً دو اتحادیه مؤسسات قرآنی کشور با یکدیگر ادغام شده و در کشور تنها یک اتحادیه تشکلهای قرآنی فعالیت خواهد کرد؛ البته اتحادیههای مدغم تشکلهای قرآنی در استانها که طی سالهای گذشته تشکیل شده بودند، همچنان پا برجاست و به فعالیت خود ادامه میدهند و باید از این موضوع به منزله رویدادی مهم در عرصه قرآنی یاد کرد.
صابر سهرابی با اشاره به اینکه وزارت ارشاد در حوزه قرآنی و دینی تنها مرجعی است که بهصورت رسمی موسسات فرهنگی و هنری حوزه قرآن و عترت را دربر میگیرد، اظهار کرد: طی دو سال گذشته فعالیتهای قرآنی در سومین حرم اهل بیت (ع) فزونی یافته و جشنوارههای متعددی باهدف گسترش فرهنگ قرآنی برگزار شده است.
اعطای ۲۰ میلیارد ریال تسهیلات به موسسات فرهنگی و قرآنی فارس
سهرابی اظهار کرد: در این مدت، با وجود تمامی تنگناها، از نظر مالی اتفاقهای بسیار خوبی برای فعالان این حوزه رقم خورد که از جمله آن باید به تخصیص ۲۰ میلیارد ریال تسهیلات بلاعوض به موسسات فرهنگی و قرآنی فارس اشاره کرد.
وی با بیان اینکه گسترش فرهنگ دینی و قرآنی از وظایف ذاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، بیان کرد: در فارس و شیراز در این زمینه گامهای مستحکمی برداشته شده است و همچنان نیاز است فعالیتها در حوزههای دینی پررنگتر شود و هنرمندان با زبان هنر جلوههای ارادت به ساحت دینی و مذهبی را ادا کنند.
دبیر شورای فرهنگ عمومی فارس با اشاره به اینکه گروه قرآن و عترت این اداره کل ۲۱ برنامه متنوع در طول دو سال اجرا کرده است، از فعالیتهایی همچون برپایی نمایشگاههای هنرهای تجسمی، مسابقات، جشنوارهها و یا برنامههای مناسبتی همچون مشق شب قدر، دهه کرامت و دهه امامت و ولایت یاد کرد و افزود: در ماههای محرم، صفر، رجب، شعبان و رمضان و دو دهه کرامت و امامت و ولایت، همچنین هفته دفاع مقدس و ایام رحلت امام خمینی و پانزدهم خرداد نیز رویدادهای مناسبتی رقم خورده است.
وی همچنین از برگزاری دورههای سبک زندگی ایرانیاسلامی، مشاوره قرآنی در زمینه سبک زندگی، دورههای آشنایی با مفاهیم قرآن و معارف اهلبیت(ع)، برگزاری محفلهای قرآنی در سراسر استان فارس، گردهماییهای فعالان قرآنی و قاریان، دورههای آشنایی با معارف و احکام نماز، دورههای کتابت قرآن و کتب دینی و مذهبی یاد کرد.
به گفته سهرابی این عملکرد محدود به کلانشهر شیراز نیست و ادارات فرهنگ و ارشاد در شهرستانهای فارس در این زمینه به فراخور حال برنامههایی را اجرایی و عملیاتی کردهاند.
وی از گردهمایی فعالان قرآنی و قاریان و نخستین همایش علمی دولت قرآن در سال گذشته، با عنوان دو رویداد بااهمیت در سطح ملی یاد کرد که به میزبانی فارس برگزار شد.
رشد شاخصهای قرآنی فارس در دولت تدبیر و امید
سهرابی با بیان اینکه مجوز موسسات قرآنی در سال ۱۳۹۲ از ۷۳ موسسه بود به ۸۶ موسسه در خردادماه سال جاری رسیده است، از رشد ۱۸درصدی این حوز در استان فارس طی دولت تدبیر و امید یاد کرد و عنوان داشت: این رشد نشاندهنده تشویق اهالی قرآن به فعالیت است و منجر به ارتقای شاخصهای رشد فرهنگی در هر استان و شهرستان خواهد شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس بیان کرد: تعداد قاریان و حافظان قرآن کریم در سال ۱۳۹۲ از ۷۵۰ نفر به ۶هزار نفر در سال جاری رسیده است که رشدی ۲۴۳درصدی را نشان میدهد و حاصل راهاندازی موسسات قرآنی و ارائه بودجه است.
وی اظهار داشت: فعالیتهای حوزه قرآن و عترت در سالهای گذشته پراکنده نبود، بلکه بهصورتی منسجم انجام شد و سعی کردیم بیشتر در راستای حمایت از تولید آثار قرآنی گام برداریم، امسال نیز با توجه به وضعیت خاصی که شیوع کرونا سببساز آن شد، فعالیتها در فضای مجازی با استقبال بسیار خوبی همراه شد.
سهرابی از راهاندازی قرارگاه قرآنی مجازی سخن گفت و بیان داشت: این قرارگاه با همکاری دیگر دستگاههای فرهنگی در حال فعالیت است و در ۶ ماه گذشته دستکم در هر ماه سه برنامه برگزار کرده است.
فعالیت پویای پیروان ادیان توحیدی فارس
دبیر شورای فرهنگ عمومی فارس در ادامه به فعالیتهای ادیان توحیدی در استان فارس نیز اشاره کرد و بیان داشت: با آنکه حضور پیروان ادیان توحیدی در استان فارس بهاندازه استانهایی همچون یزد و اصفهان و تهران نیست، در فارس بسیار پویا در زمینههای فرهنگی و هنری گام برمیدارند.
سهرابی با بیان اینکه طی دو سال گذشته چندین نشست هماندیشی با حضور فعالان عرصه فرهنگی ادیان توحیدی برگزار شده است، افزود: روند برگزاری برنامهها و جشنوارههای گوناگون آنان همواره تسهیل شده است؛ افزون بر این، نمایندگان ادیان با حفظ ارتباط موثر با این اداره کل علاوه بر مطالبات، مشکلات خود را نیز عنوان میکنند و تا جایی که در حوزه اختیارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده، به این مسائل رسیدگی شده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس ادامه داد: برگزاری مسابقات فرهنگی ورزشی، برپایی مراسم دعا و نیایش و نشست تخصصی با موضوع کرامت انسانی در ادیان توحیدی با تاکید بر آموزههای رضوی در زمره برنامههای اجراشده ادیان الهی طی دو سال گذشته بوده و این در حالی است که تمامی آیینها و جشنوارههای هنری و فرهنگی نیز بهصورت ماهانه برگزار میشود.
وی با بیان اینکه پشتیبانی مادی و معنوی از شهروندان ادیان توحیدی همواره در دستور کار بوده است، عنوان داشت: حضور پررنگ پیروان ادیان الهی در برنامههای دهه فجر، هفته دفاع هفته مقدس، هفته دولت و روز قدس ستودنی است.
به گفته سهرابی صدور بیش از ۳۰ مجوز در حوزههای مختلف فرهنگی و هنری و نیز چاپ نشریه از دیگر اقداماتی است که در حوزه ادیان الهی در فارس صورت گرفته است.