مدیرعامل آب منطقه‌ای: بیلان منفی آب کرمان ۹۰۲ میلیون مترمکعب شد

کرمان - ایرنا - مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کرمان گفت: ۲۳.۵ میلیارد مترمکعب آب در این استان تولید می‌شود که از این میزان ۱۸ میلیارد مترمکعب تبخیر و مابقی تبدیل به آب سطحی و زیرزمینی می‌شود و بیلان منفی کسری مخزن آب در استان سالانه ۹۰۲ میلیون مترمکعب است.

علی رشیدی روز پنجشنبه در شورای اداری استان کرمان افزود: بیش از ۳۴ هزار حلقه چاه آب، ۲ هزار و ۳۹۱ قنات، یکهزار و ۵۰۰ چشمه و چهار سد بزرگ در حال بهره برداری جیرفت، حاج قاسم سلیمانی بافت، تنگوییه و نساء داریم و ۹۵۰ میلیون مترمکعب ورودی سدها طی امسال بوده است.

وی با بیان اینکه بالاترین افت سفره های آب را در دشت دولت آباد ارزوییه داریم و متوسط تجمعی افت آب در این منطقه ۳۱ متر طی ۱۵ سال بوده است اظهار داشت: کاهش تجمعی آب زیرزمینی در دشت رفسنجان ۲ میلیارد مترمکعب و میزان تبخیر در استان کرمان بسیار بالا است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کرمان گفت: میزان برداشت آب از چاه‌های آب استان کرمان از سال ۱۳۵۰ تا ۹۰، میزان ۶۳۶ میلیون مترمکعب برداشت در سال ۱۳۵۰ به ۵ میلیارد و ۸۰۰ مترمکعب در سال ۹۰ رسیده که نشان می دهد آب های استان در حال تخلیه است.

وی بیان داشت: پیامدهای اضافه برداشت آب ازجمله فشرد شدن و مرگ آبخوان در دشت سیرجان ۲۳ متر و در دشت زرند ۳۸ متر از سال ۶۹ بوده است و دشت زرند احیا نمی شود مگر اینکه بارندگی مطلوبی در سال های آتی داشته باشیم.

رشیدی افزود: نشست زمین از پیامدهای دیگر کم آبی است و شکاف زمین در اثر مرگ آبخوان و آب های زیرزمینی، نابودی کشاورزی و سرنوشت خشکی دشت زنگی آباد دورنمای استان کرمان است.

وی عنوان کرد: ۱۵ شهرستان با ۶۶ درصد جمعیت شهرهای استان در وضعیت بحران آب استان قرار دارند و ۲ شهر در معرض تنش و ۷۰۲ روستا دارای ۲ هزار و ۳۳۶ لیتربرثانیه کمبود آب هستند.

وی ادامه داد: ۱۰ شهرستان و ۱۶۸ روستا مشکل شوری آب، ۱۶ شهر مشکل فلزات سنگین و ۵۹۲ روستا مشکل کیفیت آب را داریم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کرمان گفت: ۹۰۲ میلیون مترمکعب در آبخوان ها بیلان منفی آب داریم و خشک شدن قنوات و کاهش آب دهی چاه ها، شوری و فلزات سنگین و عدم دسترسی ۷۶۰ روستا با جمعیت ۱۶۰ هزار نفر به آب آشامیدنی و آبرسانی سیار به ۸۱۲ روستا از مشکلات آب استان کرمان هستند.

وی تصریح کرد: برنامه سازگاری کم آبی در سطح کشور با حضور ۵ وزیر نیرو، جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و سازمان های حفاظت محیط زیست و برنامه و بودجه و همچنین کمیته سازگاری با کم آبی و شورای حفاظت از منابع آب استان ها تشکیل شده است.

رشیدی افزود: وزارت نیرو و یک مجموعه نمی تواند به تنهایی وضعیت منابع آبی را حفظ کند زیرا وضعیت کشور بحرانی است و تمامی ارکان حکومت و مصرف کنندگان آب باید در کنار هم به ریاست استاندار کرمان برنامه سازگاری با کم آبی را مصوب و آب منطقه ای به عنوان دبیر در این کارگروه فعالیت کند.

وی اضافه کرد: دولت مکلف است که در برابر بحران کم آبی و برگشت تعادل به سفره های آب زیرزمینی و ارتقای بهره برداری اقدامات لازم را انجام دهد که در این زمینه باید ۱۱ میلیارد مترمکعب در سطح کشور صرفه جویی شود که سهم استان کرمان ۱.۸ میلیارد مترمکعب است که به علت گستردگی و خشکسالی و حجم تخلیه باید کاهش یابد که برای کاهش برداشت باید ۲ برنامه پلمپ چاه های غیر مجاز و نصب کنتور حجمی و کنترل برداشت انجام شود.

رشیدی یادآور شد: ۹۸۱ حلقه چاه غیرمجاز در شمال استان و  هشت هزار و ۶۸۶ حلقه در جنوب استان و در مجموع ۹ هزار و ۶۶۷ حلقه چاه غیرمجاز در استان کرمان وجود دارد.

وی افزود: کلیه چاه‌های کشاورزی که پیش از سال ۸۵ حفر شده توسط دولت شناسایی شدند و وزارت نیرو می تواند بر اساس ظرفیت آبی دشت‌ها مجوز صادر کند و پرونده چاه‌هایی که پس از سال ۸۵  حفر شده اند در کمیسیون بررسی می شود و پس از تصویب در شورای عدالت مجبور به پلمپ این چاه ها هستیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان کرمان گفت: مصوب کردیم که ۲۵ درصد پروانه حفر چاه‌ها در دشت ها با توجه مشکلات آب استان تعدیل شود که در این مرحله چاه های مجاز استان کاهش می یابند و سه هزار و ۷۰۰ مورد تعدیل پروانه برای امسال پیش بینی شده است.

وی عنوان کرد: هفت هزار و ۳۳۴ حلقه چاه غیرمجاز از ۹۳ تا ۹۹ در استان کرمان پر شده که در این زمینه ۳۸۴ میلیون مترمکعب آب صرفه جویی شده و ۷۵۸ دستگاه حفاری غیرمجاز توقیف و سه هزار و ۵۸۱ کنتور هوشمند نصب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha