سفر کودکان جیرفتی به پنج هزار سال پیش

جیرفت- ایرنا- در زمانی که کاوش‌های جدید در اطراف کُنارصندل با تمدن پنج هزار ساله در حال انجام است برخی از کودکان جیرفتی به این محل آمدند تا سفری به آن تاریخ داشته باشند و با میراث گذشتگان خود بیشتر آشنا شوند. 

به گزارش ایرنا در مقطعی از گذشته نزدیک جیرفت و در شرایطی که حفاظت ها به دلیل کم توجهی، کمبود اعتبار و امکانات، محدود بود برخی از ساکنان محلی منطقه با تحریک افرادی خارج از منطقه اقدام به حفاری های غیرقانونی کرده و برخی آثار باستانی را تخریب کردند و برخی را به غارت بردند که از نظر باستان‌شناسان ضربات جبران‌ناپذیری به روند تحقیقات و کاوش ها در مورد تاریخ این منطقه بوده است.

می گویند ارتباط معناداری بین آگاهی بخشی و کاهش تخریب ها وجود دارد، یعنی هرچه افراد با اهمیت مراقبت از نمادهای تاریخ و آثار باستانی خود بیشتر آشنا شوند نه تنها آسیبی به آن نمی زنند بلکه خود برای حفاظت از آن پیشقدم می شوند.
در همین راستا و همزمان با هفته پژوهش بازدید کودکان، دانش آموزان و دانشجویان از محوطه‌ باستانی کنارصندل برگزار شده است که در یکی از آنها که روز گذشته(جمعه) جریان داشت کودکان جیرفتی در قالب برگزاری رویداد فرهنگی میراث‌بان به بازدید از این محوطه رفتند که با برنامه‌های متنوعی نیز همراه بود.

آشنایی کودکان با میراث فرهنگی یک فرهنگ سازی ریشه‌ای محسوب می شود که می تواند آنها را به یک میراث بان تبدیل کند.

سفر کودکان جیرفتی به پنج هزار سال پیش

تاریخ وابسته به نوک کلنگ باستان‌شناسان

باستان شناس و رییس اداره ثبت آثار میراث فرهنگی و گردشگری کرمان در این بازدید با بیانی شیوا و واضح برای کودکان گفت: کتاب تاریخ باتوجه به پژوهش های باستان شناسان و در واقع براساس نوک کلنگ باستان شناسی نوشته می‌شود.

نادر علیدادی سلیمانی افزود: ما از طریق نقش و نگارهای روی ظروف و اشیای تاریخی کشف شده در کاوش ها می توانیم بفهمیم که مردم در قدیم چه نوع غذایی مصرف، چرا از دنیا رفتند و چطور زندگی می‌کردند.
وی ادامه داد: همین طور از استخوان های کشف شده می‌توانیم این را بدانیم که گوشت چه حیوانی را برای خوراک خود مصرف می‌کردند و بدانیم که جامعه قدیم با کجا در ارتباط بوده است.

کنار صندل بخشی از سند هویتی ایرانیان

قادر شیروانی باستان شناس و سرپرست پایگاه ملی میراث فرهنگی جنوب کرمان هم گفت: دشت جیرفت یکی از غنی ترین دشت های ایران و خاورمیانه شناخته می شود که دوره های تاریخی مختلفی را در خود جای داده است.
وی افزود: صیانت از آثار تاریخی مهم است و باید به عنوان یک میراث‌بان حافظ و نگهبان میراث گذشتگان باشیم.

شیروانی گفت: به مناسبت هفته پژوهش، پایگاه ملی میراث جیرفت برنامه هایی را در طول این هفته به اجرا خواهد گذاشت.

وی با اشاره به میزبانی از دانشجویان رشته مرمت در اولین روز هفته پژوهش افزود: در اولین روز هفته پژوهش، بازدید دانشجویان رشته مرمت دانشگاه باهنر کرمان برگزار که از نزدیک با بقایای معماری مکشوفه و شیوه های مرمت بناهای خشتی آشنا شدند.

شیروانی خاطرنشان کرد: در هفته پژوهش پایگاه ملی میراث فرهنگی جیرفت، برخی کارگاه های آموزشی رایگان برای دانشجویان در محل پایگاه میراث فرهنگی برگزار می کند که شامل آشنایی دانشجویان با طراحی و ترسیم در باستان شناسی، روش های کاوش و بررسی محوطه های باستانی، سفال و سفالگری در دوره های مختلف باستانی است.

وی افزود: با توجه به انجام کاوش های جدید در کنارصندل، این شرایط فراهم است که به ویژه دانشجویان و دانش آموزان ضمن بازدید از کارگاه های کاوش شده با اصول کاوش، مرمت و همچنین یافته های حاصل از کاوش آشنا شوند.
شیروانی بیان کرد: هویت انسان هایی که در این محیط زندگی می‌کردند سند هویتی ما ایرانیان است.
وی ادامه داد: کنارصندل یکی از مهم ترین محوطه های تاریخی و باستانی است و تپه کنارصندل اولین حوزه شهرنشینی و تمدنی دشت هلیل رود است.

هفته پژوهش از ۲۳ تا ۲۹ آذرماه در حوزه های مختلف در سراسر کشور برگزار می شود.

سفر کودکان جیرفتی به پنج هزار سال پیش

مراقب آثار تاریخی باشید، ما به شما افتخار می‌کنیم

مژگان سنجری مدیر موسسه فرهنگی هنری پدیده سخن و مجری این طرح نیز گفت: رویداد فرهنگی میراث‌بان از جمله برنامه های گردشگری کودک است که با هدف آگاهی بخشی به کودکان در زمینه تاریخ و تمدن در جیرفت برگزار شد.
وی بیان کرد: همزمان با هفته پژوهش برنامه میراث بان را با هماهنگی پروفسور سیدمنصور سیدسجادی رییس تیم کاوش کنارصندل و شیروانی سرپرست پایگاه ملی میراث فرهنگی جنوب کرمان اجرا کردیم.

مدیر موسسه پدیده سخن افزود: طرح گردشگری کودک را از سال ۱۴۰۱ در جیرفت آغاز کردیم و تاکنون برنامه های مختلفی در زمینه تاریخی و باستان‌شناسی برای کودکان انجام شده است.

سنجری اضافه کرد: در برنامه میراث بان که با حضور تیم کاوش‌ تپه کنارصندل برگزار شد یک ایده نو و خلاقانه برای بچه ها اجرایی کردیم و جمله «من یک میراث بان هستم» به عنوان شعار این رویداد انتخاب شده بود.

وی با اشاره‌ به برنامه های اجرا شده در برنامه میراث بان افزود: بچه ها ذهنیت خود را راجع به نوشته های روی کتیبه یا لوح گلی کشف شده بیان کردند که هر کدام از کودکان جمله های ارزشمندی بیان کردند.

سنجری گفت: یکی از کودکان این طور معنی کرد که اینجا نوشته شده باید مراقب آثار تاریخی باشید و ما به شما افتخار می‌کنیم، یکی دیگر گفت روی کتیبه یک رمز است که ما را به یک مسیر می‌برد، دیگری گفت این یک لوح تقدیری بوده که حاکم به یکی از مردمان قدیم داده است.
وی افزود: کودکان سپس نوشته های روی کتیبه را با مدادشمعی روی خشتی که شبیه سازی کرده بودیم نوشتند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha