این روزها شیوع ویروس کرونا و محدودیتها و تعطیلیهای اجباری که با خود برای بخشهای مختلف به همراه دارد، خسارتهای هنگفتی را متوجه مشاغل مختلف کرده است و حالا که کرونا پس از ۶ ماه همچنان فراگیر شده، مسوولان و کارشناسان بهداشتی از مردم خواستهاند تا از هم فاصله بگیرند، به هم نزدیک نشوند، با هم دست ندهند و ماسک بزنند؛ این یعنی تغییر زندگی به سبک کرونا. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی این مصائب پرداختهاند.
رسانههای اصلاحطلب
کرونا و مدرسه
روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم محمدرضا نیک نژاد می نویسد: به نظر میرسد بیماری همهگیر کووید ۱۹ شرایط عینی و ضروری برای مدرسهمحوری در کشور را فراهم کرده و آموزش و پرورش با دادههای برآمده از ستاد مبارزه با کرونا میتواند سه منطقه سفید و زرد و قرمز را مشخص کرده و اختیار را به مدرسهها بسپارد و بدون دخالت در روشها، پایشِ عملکرد آنها را به عهده گیرد. با این کار هم فشار کمرشکن ۱۴ میلیون دانشآموز از گُرده ناتوان دولت و وزارتخانه برداشته میشود و هم برنامههای مدرسه متناسب با امکانات و تواناییها و نیازهای دانشآموزان و آموزگاران اجرایی میشود. در این میان نباید فراموش کرد که وظیفه اصلی وزارتخانه، فراهمکردن زیرساختهای لازم برای آموزشهای حضوری و مجازی و تهیه نیازمندیهای بهداشتی- پزشکی در مدرسههاست؛ تا از این رهگذر خانوادهها با آسودگی خیال و به دور از نگرانی از این بیماری اجازه حضور فرزندان خویش در کلاسها را بدهند.
کرونا و محرم
روزنامه همدلی در سرمقاله به قلم ولی الله شجاع پوریان مدیر مسوول می آورد: تاکید رئیس جمهوری بر برگزاری عزاداری ایام محرم با رعایت پروتکلهای بهداشتی با واکنشهای متفاوتی از سوی افکار عمومی، کارشناسان و رسانهها مواجه شد. این موضوع از چند جهت حائز اهمیت و تبیین است که به اختصار به آن اشاره میشود: حفظ سلامت خود و جامعه و مراقبت از همنوعان در برابر خطرات جانی و بیماریها بر اساس آموزههای دینی و موازین اسلامی، واجب شرعی است. قواعد فقهی همچون «لاضرر و لاضرار»، «وجوب حفظ نفس» و «حرمت خودکشی و آزار به خود» حکایت از آن دارد که تا چه حدی دین مبین اسلام و مبانی فقهی به حفظ سلامت نفس و جان انسانها پایبند است که فریضه واجبی همچون روزه را نیز در صورت ایجاد ضرر برای جان انسان قابلیت ترک و تعطیلی برای آن متصور است.
خبرگزاری ایسنا در گفت و گو با سید حسن موسوی چلک رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران می نویسد: در حال حاضر شرایط کرونا را تجربه میکنیم و بعد از ۵ ـ ۶ ماه براساس آمارهای رسمی نگرانی از افزایش شیوع این بیماری شدت پیدا کرده است. تقریبا ۷۰ میلیون از جمعیت کشور در مناطق قرمز یا هشدار قرار دارند که این نشان میدهد به رغم آنکه در دورهای شاهد روند کاهشی بودیم، الان تعداد افراد فوتی به بیش از ۲۰۰ نفر در روز رسیده است. در حال حاضر نیز ایام عزاداری محرم را پیش روداریم که چند نکته میتواند در حوزه مسئولیت اجتماعی مورد توجه قرار بگیرد. در این ایام مردم معمولا نذورات زیادی دارند و اگر این نذورات به سمت تهیه اقلام بهداشتی برای افرادی که امکان تامین آن را ندارند یا مراکز درمانی ارائه کننده خدمات حرکت کند، میتواند در راستای انجام مسئولیت اجتماعی باشد.
کیفر کرونایی
روزنامه ایران در گزارشی نوشت: روز گذشته، حسن روحانی در خصوص برخورد با افرادی که پروتکلهای ستاد ملی کرونا را اجرا نمیکنند، تأکید کرد که در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد یا بیشتر ادارات پروتکلهای بهداشتی را مراعات میکنند. اگر یک فردی هم مراعات نکرد، آن فرد تنبیه و معلوم شود. در آمارهای خود، اعلام کنید، ۱۰ نفر این هفته در تهران، ۱۰۰ نفر در سراسر کشور، به دلیل اینکه مراعات نکردند، از اداره اخراج شدند، آن روز برایشان غیبت زده شد و مسئول اداره توبیخ شد. در تمام موارد، متخلفین باید شناسایی شوند و باید مجازاتها را بیان کنیم و اگر مجازاتهای دیگر هم باید اضافه شود، اضافه کنیم. در این خصـــــــــــوص برخی از جامعهشناسان و حقوقدانان نیز، معتقدند در بیشترکشورهای خارجی هم همه افراد باید در مکانهای عمومی و مشخص شده ماسک بزنند و دهان و بینیشان را بپوشانند؛ و حتی در این زمینه به منظور حفظ جان مردم برای نقضکنندگان قانون، از تذکر تا جریمه نقدی در نظر گرفته شده است. بنابراین در کشور ما هم باید شهروندان در جهت سلامت عمومی و کاهش تلفات جانی خود را ملزم به همراه داشتن ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی در همه اماکن عمومی بدانند. آنها میگویند با توجه به شیوع بیماری کرونا هر چقدر شهروندان در اجرای پروتکلهای بهداشتی، فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده از ماسک کوتاهی و یا بیتوجهی کنند به همان میزان باید منتظر افزایش صدمات جانی و هزینههای مالی بر اثر شیوع و انتقال بیماری کرونا بر جامعه بود. پس برای مقابله با بیماری کرونا لازم است هریک از شهروندان با اجرای قوانین و رعایت الزامات بهداشتی امنیت خود و خانوادهاش را تضمین کند.
کرونا و موزه ها
خبرگزاری ایلنا در گفت و گو با محمدرضا کارگر مدیر کل امور موزههای کشور می نویسد: حدود ۶ ماه است که به دلیل شیوع ویروس کرونا و قرمز شدن وضعیت شهرها و استانهای مختلف با تعطیلی موزهها روبرو هستیم. عدم فعالیت موزهها در روزهایی که به عنوان روزهای پربازدید و پر مسافر محسوب میشوند، خسارتهای هنگفتی را متوجه درآمد موزهها کرده است چرا که هیچ بازدید کنندهای ندارند. بازدیدهای آنلاین میتواند جایگزینی برای عدم امکان بازدید حضوری از موزهها باشد. طی ماههای گذشته سعی کردیم این بخش را فعال و تجاربی را در این خصوص کسب کنیم. ضمن آنکه میتوان این امکان را ایجاد کرد تا بازدید کنندگان برای بازدید آنلاین از موزههای مهم کشور هزینه پرداخت کنند. هرچند هنوز امکان تفکیک بازدیدکنندگان خارجی به صورت آنلاین را نداریم اما بازدیدکنندگان داخلی استقبال خوبی داشتند.
کرونا و بازار لوازم ورزشی
روزنامه ایران در گزارشی می آورد: وزنهها را با دقت ورانداز میکند. اینجا همه جورهاش پیدا میشود، از مدلهای حرفهای و باشگاهی گرفته تا نیمه حرفهای و خانگی. مشتریها هم این روزها بیشتر خانگی هستند، حتی حرفهایها که دیگر انگار باید عطای باشگاه را به لقایش ببخشند و تمرین را به خانه ببرند. اما همین فقره هم خیلی ارزان تمام نمیشود. هرچه حرفهایتر هم باشی، خرجت بیشتر است. وزنه را کیلویی حساب میکنند، هرکیلو ۲۲ هزار تومان. یک جفت وزنه ۱۰ کیلویی بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد. اگر دنبال ۵ کیلویی باشید هم بین ۱۸۰ تا ۲۳۰ هزار تومان است. وزنهها انواع زنانه و مردانه هم دارند. وزنههای زنانه روکش لاستیکی یا ابری دارند و انواع مردانه معمولاً دسته فلزیاند. «خانمها بیشتر وزنههای ۲ کیلویی و ۳ کیلویی میگیرند. الان وزنه ۳ کیلویی کم شده چون بیشتر میخرند. آقایان وزنههای ۱۰ و ۲۰ کیلویی میگیرند. در کل هردو گروه یعنی خانمها و آقایان خرید میکنند و نسبتشان مساوی است چون باشگاهها تعطیل است و مردم در خانه ورزش میکنند. البته بیشتر فروشمان همین وزنه است وگرنه وسایل دیگر را این مدت خیلی کم خریدهاند». این را یکی از فروشندگان راسته لوازم ورزشی فروشان خیابان منیریه میگوید. کرونا کارشان را به نسبت قبل کساد کرده. قبلاً باشگاهها ازشان خرید میکردند که با تعطیلی باشگاهها، بیشتر مشتری خانگی دارند که آن هم البته بهگفته خودشان اوایل شیوع کرونا تعدادشان بیشتر بود و حالا کمتر شدهاند.
کرونا و گردشگری
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی نوشت: فعالیتهای مرتبط با بازار گردشگری و صنایع دستی یکی از مهمترین حوزههایی بود که با شیوع ویروس کووید-۱۹ در کشور خسارت کلانی را متحمل شد. در بخش گردشگری استان آذربایجان شرقی به دنبال این بحران حدود ۳۰ هزار نفر از فعالان حوزه گردشگری و صنایع دستی که بهطور مستقیم در این بازارها فعالیت میکردند آسیب مالی قابل توجهی را تجربه کردند که این امر در اثر توقف فعالیت آنها رخ داد. از همین رو آمارهای مربوط به فعالان بازار گردشگری در این استان خبر از رکود کامل حوزه گردشگری این استان میدهد. با توجه به اینکه سلامت گردشگران از ارکان مهم صنعت گردشگری محسوب میشود به همین دلیل رونق دوباره این صنعت و بازگشت مجدد آن به روال اولیه فعالیتها از نظر کارشناسان این حوزه حداقل ۵ سال زمان نیاز خواهد داشت. دولت نیز در این بحران به منظور حمایت از فعالان بازار گردشگری حدود ۳ هزار و۸۰۰ میلیارد تومان تسهیلات برای فعالان این حوزه در نظر گرفته که قرار است به صاحبان کسب و کارهایی که تعدیل نیرو نداشتهاند به ازای هر پرسنل ۱۶ میلیون تومان پرداخت شود.
رسانههای اصولگرا
کرونا و قلیان
پایگاه خبرآنلاین در گزارشی می نویسد: اصولا مهمترین روش شیوع کرونا، رسیدن مخاط یا قطرات آب دهان و بینی حاوی ویروس از سوی فرد بیمار یا ناقل به مجاری تنفسی فرد سالم است. بعضی گزارشهای علمی حاکی از این است که در همهگیری این ویروس خطرناک، حتی صحبت کردن و در فاصله ۶ متری یک فرد سالم قرار گرفتن هم احتمال شیوع ویروس را بالا میبرد، چه برسد به آن که فرد بیمار در فاصله کمتر از یک متر، با فرد سالم صحبت کند یا از وسایل مشترک دخانی از جمله قلیان استفاده کند. محفل قلیانکشی که برخی افراد بعدازظهرهای خود را در آن میگذرانند، یکی از آلودهترین مکانهای قابل تصور برای همهگیری ویروس کروناست، زیرا نی قلیانی که دست به دست میشود و هر لحظه در اختیار کسی از جمع قرار میگیرد که معلوم نیست سالم است یا ناقل بیعلامت کروناست، مهمترین وسیله آلودهکننده همه آن جمع و حتی کل افراد حاضر در یک فضای سربسته مانند قهوهخانه تلقی میشود. قلیانهای عمومی که هر نیم ساعت در اختیار فرد یا گروهی از افراد قرار میگیرد، در هر روز، بارها بدون آنکه به درستی شسته یا ضدعفونی شوند، دست به دست میشود و کافی است در این چرخه طولانی، یکی از افرادی که به هر دلیلی به این وسیله دستزده یا به خاطر فرودادن دود دخانیات، از نی آن، پک زده است، دچار ویروس کووید ۱۹ باشد، در این صورت تمام افرادی که در شبانه روز وارد آن قهوهخانه میشوند، به طور یقین، در معرض آلودگی ویروسی قرار خواهند گرفت. از این رو میتوان قهوهخانهها و قلیانها را از آلودهترین مکانها و وسایل به خصوص در تهران که متاسفانه عادت قهوهخانه نشینی و قلیانکشی در بین برخی افراد حتی در روزگار کرونایی باب شده است، برشمرد.
کرونا و ماه محرم
روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت: یکی از تلاشهای مهم دشمن در ماههای گذشته و پس از شیوع ویروس کرونا، ایجاد تقابل میان دیانت و علم پزشکی بود. با نزدیک شدن به هر سالگرد مذهبی و دینی نیز شبکههای بیگانه تلاش مضاعفی برای گسترش این تقابل صورت دادند. حالا با نزدیک شدن به ایام عزاداری محرم، حرف و حدیثهای فراوانی پیرامون نحوه برگزاری این مراسم صورت پذیرفته است. جمعه گذشته اما بیانات رهبر حکیم انقلاب درباره برگزاری مراسم عزاداری طبق نظرات ستاد ملی مقابله با کرونا به این حرف و حدیثها پایان داد. بعد از سخنان رهبر انقلاب، جامعه مداحان و شاعران آیینی کشور، این نظرات را فصلالخطاب خوانده و تاکید کردند درباره برگزاری جلسات عزاداری محرم و لزوم تبعیت از دستورات ستاد ملی مقابله با کرونا آمادهاند. تعدادی از مداحان، شاعران و چهرههای شاخص متولی در امور هیأتها و برگزاری مراسم عزاداری اهلبیت، در این باره بیانیه هم دادهاند. غلامرضا سازگار، منصور ارضی، علی انسانی، ولیالله کلامیزنجانی، حسین سازور، محمدرضا طاهری، سعید حدادیان و صادق آهنگران از امضاکنندگان این بیانیه هستند.
کرونا و مدافعان سلامت
خبرگزاری فارس در گزارشی می آورد: در روزهایی که همه ما تلاش میکنیم از بقیه فاصله بگیریم و حتی از افراد مشکوک به کرونا دوری کنیم، اما در این میان کسانی هم هستند که نه تنها از بیماران مبتلا به کرونا فرار نمیکنند بلکه با عشق و علاقه آنها را به آغوش میکشند! فرشتگانی که ویروس کرونا نه تنها میان آنها و بیماران نتوانسته فاصله بیاندازد بلکه دلهایشان را به هم نزدیکتر کرده است. برای آنها هر چقدر هم کرونا مُسری باشد، محبت و مهربانیاشان نسبت به بیماران مسریتر است. در این روزهای سخت کرونایی که کادر درمان همچنان با ایثار و فداکاری جانشان را در کف دست گرفتهاند و برای سلامتی مردم تلاش می کنند به سراغ آنهایی رفتیم که کمتر دیده شده اند؛ زنان و مردانی که نقش یک مادر برای نوزاد را ایفا میکنند و بیشترین برخورد بالینی با بیماران مبتلا به کرونا را دارند.
کرونا و دست فروشان مترو
خبرگزاری دانشجو در گزارشی نوشت: چند وقتی این زمزمه را میشنوم که تعداد دستفروشان در مترو در این روزهای کرونایی بیشتر شده و یک ساعت نشستن در مترو، حساب کار را دستت میآورد که حرف بیراهی نیست و پیشتر اگر تنها در یک سفر با مترو نهایتا سه تا چهار دستفروش را میدیدی آنهم با اجناس محدود، اما به مراتب به تعدادشان اضافه شد و گویا این تفکر که دستفروشی ایرادی ندارد کمکم تبدیل شده به شغل شرافتمندانه. هرچند که ایرادی بر شرافتمندی کار و تلاش برای امرار معاش نیست، اما با وجود اینکه در روزهای عادی حضور دستفروشان در مترو ولو با تعداد زیاد، مسئلهای عادی بود و مردم به حضور و فروششان عادت کرده بودند و حتی از آنها حمایت میشد که اجازه دهید زندگیشان را بچرخانند با این روزهای کرونایی، اما اوضاع کمی فرق میکند و دیگر حضور دستفروشان آنهم در این تعداد سرسامآور مسئلهای عادی نیست.
نظر شما