۱۲ مرداد ۱۳۹۹، ۱۴:۲۰
کد خبر: 83893526
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

عملیات مرمتی دروازه رودبار توس در مراحل پایانی است

مشهد- ایرنا- مدیر پایگاه میراث فرهنگی توس از اتمام عملیات مرمتی دروازه رودبار و سامان‌دهی مسیر دسترسی به ارگ کهن‌دژ توس تا پایان امسال خبر داد.

اداره کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی روز یکشنبه به نقل از احسان زهره‌وندی گزارش داد: در حال حاضر مهمترین عملیات مرمتی میراث فرهنگی در منطقه توس ادامه مرمت برج و باروی توس در محل دروازه رودبار و همچنین سامان‌دهی مسیر دسترسی جلوخان آرامگاه به ارگ کهن‌دژ توس است.

وی در خصوص پروژه مسیر دسترسی جلوخان آرامگاه فردوسی به ارگ کهن‌دژ تابران توس گفت: با این طرح سامان‌دهی، از جلوخان تا انتهای مسیر، بازدیدی به طول حدود هزار متر و بدون هیچ‌گونه ایجاد تداخل بصری به صورت مسیر پیاده و با فراهم شدن امکانات لازم و خدمات به گردشگران میسر خواهد شد تا با اجرای این طرح، ارگ نیز به یک مقصد گردشگری در محدوده توس تبدیل شود.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی توس گفت: برای ساماندهی محدوده پردیس توس از جلوخان تا دروازه رودبار نیز مشاور مربوطه در حال طراحی است و همه این اقدامات تا پایان سال به نتیجه خواهد رسید.

توس به دلیل آن که شهری در جلگه‌ای مسطح در یک نقطه پرماجرا بوده است نیاز به یک حصار محکم و مطمئن داشت، هر چند که نتوانست از بلاها جان سالم به در برد. لیکن آن چه که از آن باقی مانده با صلابت و استوار دور تا دور شهر را احاطه کرده است که عملیات مرمت و احیای برج و بارو در دولت دوازدهم آغاز شده و در حال اجراست.

شهر تاریخی توس با محوطه ۳۶۰ هکتاری در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
منطقه توس در سده دوم هجری مجموعه‌ ای ‌از آبادیهایی همچون نوغان، سناباد و توس بود که این آخری آبادترین آنها محسوب می شد. امروز همه آن آبادیها درون شهر مشهد قرار دارند. پس از شهادت امام رضا(ع) در خراسان تاریخ‌دانان محل دفن پیکر مطهر و حرم ایشان را 'ارض توس' عنوان کردند.
توس در زمان حمله مغول ویران اما پس از مدتی تجدید عمارت و چند مرتبه مقر فرمانروایان مغول شد. بازسازی عمارت قلعه توس پس از فوت تیمور صورت گرفت. در دوره‌ های بعد نام توس را با نام مشهد یکجا می‌ بردند اما مشهد به تدریج به واسطه اهمیت مذهبی شهر توس را تحت‌ الشعاع خود قرار داد و پایتخت خراسان شناخته شد.
توس تا بهمن ۱۳۹۱ یکی از روستاهای تابع مشهد شناخته می ‌شد اما با تایید شورای عالی معماری و شهرسازی این روستای تاریخی که مقبره حکیم ابوالقاسم فردوسی در جوار آن قرار دارد به عنوان یک محدوده منفصل شهری به شهرداری مشهد واگذار شد. هم اکنون توس زیر نظر شهرداری منطقه دوازدهم مشهد اداره می‌ شود.
خراسان رضوی هزار و ۵۴۰ اثر، بنا، محوطه و تپه تاریخی و میراث معنوی ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران دارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha