استعفای وزیر خارجه لبنان توطئه فرانسوی – آمریکایی

تهران - ایرنا - «ناصیف حتی» وزیر خارجه لبنان دیروز (دوشنبه) بطور رسمی استعفای خود را تقدیم «حسان دیاب» نخستوزیر این کشور کرد و "میشل عون" رئیس‌جمهوری و نخست‌وزیر لبنان هم بلافاصله در همان روز با صدور حکمی ضمن پذیرفتن نامه استعفای حتی، "شربل وهبه" را به‌ عنوان وزیر خارجه جدید این کشور منصوب کردند.

رسانههای لبنان و منطقه در دو روز گذشته حدس و گمانهای مختلفی برای استعفای ناصیف حتی اعلام کردند، ولی زمان زیادی نگذشت که معلوم شد، دست‌های خارجی مداخله‌گر در لبنان عامل استعفای وزیر خارجه این کشور بوده‌اند.

هرچند رسانه‌های متعلق و وابسته به جریان غربگرای «۱۴ مارس» و برخی رسانه‌های منطقه تلاش داشتند با انحراف، دلیل استعفای "حتی" را شخص "جبران باسیل" وزیر خارجه پیشین لبنان که داماد میشل عون نیز هست، معرفی کنند، اما به سرعت معلوم شد که دخالت‌ها و فشارهای دولت‌های آمریکا و فرانسه علت اصلی استعفای ناصیف حتی بوده است.

آمریکا و فرانسه به عنوان دو کشور غربی و همچنین عربستان، تلاش می‌کنند با ایجاد موانع بسیار اقتصادی و سیاسی، دولت حسان دیاب نخست‌وزیر لبنان را ناکارآمد جلوه دهند.

** داستان استعفای وزیر خارجه لبنان

«ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه دوم مرداد ماه در سفری ۳ روزه به لبنان با بسیاری از مقامات این کشور دیدار و گفت وگو و درخواست خود را برای دیدار با مقامات «جنبش حزب الله» نیز اعلام کرد که با دست رد این جنبش مواجه شد.

قبل و در طول سفر لودریان به بیروت رسانه‌های جریان ۱۴ مارس با انتشار اطلاعات اشتباهی در میان لبنانی‌ها شایع کرده بودند که پاریس به سمت بیروت چرخیده و ابتکار عمل و برنامه‌های زیادی برای نجات لبنان از بحران اقتصادی و رفع تحریم‌ها دارد؛ حتی تحرکات مالی لبنان نیز تحت تاثیر این شایعات بود و بانک‌های این کشور گمان می‌کردند فرصتی برای ساماندهی به اوضاع آنها پیش خواهد آمد.

در جریان دیدار لودریان با حسان دیاب نخست‌وزیر لبنان از برخورد تحقیرآمیز و سخنان مداخله‌جویانه وزیر خارجه فرانسه علیه مقاومت و بی‌احترامی او به جنبش حزب الله که ناصیف حتی نیز در آن دیدار حضور داشته، دیاب عصبانی شده و در پاسخ لودریان گفته است: "ما در لبنان از کسی دستور نمی‌گیریم؛ من سعد الحریری نیستم که هرچه امر از خارج آمد، انجام دهم".

پس از برخورد قاطع دیاب در مقابل سخنان غیردیپلماتیک و خارج از عرف وزیر خارجه فرانسه علیه مقاومت لبنان، ناصیف حتی که به داشتن گرایش‌های خارجی بویژه به پاریس مشهور است، از قاطعیت دیاب ناراحت شده و استعفا خود را دیروز اعلام کرد.

مقامات آمریکایی‌ به ویژه سفیر واشنگتن در بیروت و مقامات فرانسوی به بهانه فعالیت حزب‌الله در فرآیندهای سیاسی، لبنان را زیر فشارهای اقتصادی قرار داده‌اند و در یک برنامه‌ریزی هدفمند، وزیران هم‌سو با غرب در کابینه حسان دیاب را به سمت استعفا کشانده تا در نهایت جریان مقاومت را مسئول شرایط لبنان معرفی کنند که استعفای ناصیف حتی نیز در همین راستا ارزیابی شده است .

با روی کار آمدن حسن دیاب به عنوان نخست‌وزیر لبنان از ابتدای بهمن ماه سال گذشته، شرایط خوبی برای حل مشکلات اقتصادی این کشور به وجود آمده و تاکنون برخی از مشکلات لبنان نیز حل شده، هرچند این کشور برای رسیدن به ثبات اقتصادی و سیاسی راه درازی در پیش دارد.

اقدامات دیاب در لبنان و نگاه ملی او به حل مسایل و مشکلات و حمایتش از مقاومت این کشور موجب نگرانی عمیق سه کشور آمریکا، فرانسه و عربستان شده است. سه کشور یاد شده با اقدامات مختلف خود سعی کرده‌اند که در هفت ماه گذشته چوب لای چرخ کابینه لبنان بگذارند و مسیر حرکت آن را منحرف یا کند کنند.

هم اکنون بحران اقتصادی و سقوط ۷۰ درصدی ارزش لیره در برابر دلار، لبنان را با مشکلات عدیده‌ داخلی و خارجی روبه‌رو کرده است به حدی که دلار آمریکا که تا چند ماه پیش با ۱۵۰۰ لیره لبنان معامله می‌شد در روزهای گذشته با ۸۰۰۰ تا ۹۰۰۰ لیره معامله شد. بانک‌های لبنان نیز در مقابل درخواست شهروندان، میزان اندکی از سپرده‌های سپرده‌گذاران را به دلیل بحران مالی به آنها باز می‌گرداند.

فساد در دولت قبلی لبنان موجب اعتراضات شدید مردم این کشور شد و همین امر موجب گردید که دولت سعد الحریری در پنجم آبان ماه سال گذشته استعفا و در دوم بهمن ماه نیز  حسن دیاب که فردی ملی‌گرا و بدون گرایش به جریان‌های سیاسی لبنانی بود، سکان هدایت کابینه این کشور را با اعتماد میشل عون رییس جمهوری و سپس پارلمان به عهده گرفت؛ فردی که توانست دست‌های برخی از عوامل داخلی و خارجی در بحرانی کردن اوضاع اقتصادی لبنان را نمایان کند و در اقدامی که اکثر ناظران منطقه آن را بی‌سابقه خواندند، ارزش نرخ لیره لبنان را که در مقابل ارزهای خارجی به شدت کاهش یافته بود، تا حد زیادی به سطح گذشته بازگرداند.

اقدامات حسن دیاب به ویژه حمایت وی از جریان مقاومت ضدصهیونیستی به مذاق جریان غربگرای ۱۴ مارس خوش نیامده و حامیان آمریکایی- فرانسوی آن مشکلات عدیده‌ای برای نخست‌وزیر و مردم لبنان ایجاد کرده‌اند و این جریان تلاش دارد تا دوباره سعد الحریری را که سرمنشاء بسیاری از مشکلات لبنان است، روی کار آورد.

هم اکنون رژیم صهیونیستی نیز با اعزام شمار زیادی نیرو و تسلیحات نظامی به نزدیکی مرزهای لبنان به دنبال فشار بر مقاومت و دولت بیروت است تا کابینه دیاب با فشارهای همه جانبه حزب الله را خلع سلاح کند، اقدامی که آرزوی صهیونیست‌ها و عوامل داخلی آنها در لبنان است.

  

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha