علی محمدی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: از مجموع ۱۶ دشت آبی موجود در استان بوشهر چهار دشت ممنوعه بحرانی، هشت دشت ممنوعه و چهار دشت دیگر نیزبه دلیل ساحلی و لب شور بودن فاقد پتانسیل هستند.
وی بیان کرد: براین اساس در عمل همه محدودههای مطالعاتی و دشتهای استان بوشهر فاقد آبهای زیر زمینی هستند و از نظر نگاه مدیریت مصرف منابع آبی آبهای زیر زمینی استان شرایط خوبی ندارد.
محمدی اضافه کرد: هرچند در سال آبی جاری میزان بارش متوسط کل استان ۳۷۳میلی متراست این درحالی است که میزان بارش در همین مدت در سال آبی گذشته ۳۴۰ میلی مترثبت شده اما این میزان بارش هم نمیتواند سفرههای زیرزمینی را تقویت کند.
وی ادامه داد: این میزان بارش در مقایسه با آماربلند مدت استان که ۲۵۶ میلی متر است نسبت به سال گذشته ۹ درصد و نسبت به میانگین بلند مدت ۴۶ درصد افزایش بارش برای استان ثبت شده است.
محمدی اضافه کرد: باتوجه به بارشهای ۲ سال گذشته نباید متصور شد وضع منابع آبی استان در حال بهبود است چرا که برداشت از منابع زیر زمینی به حدی بوده که باید سالها بارش داشته باشیم تا این منابع بهبود یابند.
وی ادامه داد: با وجود محدودیت سفرههای زیرزمینی اما برداشتهای زیادی در این بخش صورت میگیرد به نحوی که امروز آبهای زیرزمینی استان با ۳۲ میلیون مترمکعب کسری مخزن آب روبرواست.
وی ادامه داد: برخی از دشتهای استان از جمله دشت بوشیگان، دهرود،خون، دشت گورو تنگ ارم که در گذشته بعنوان قطب کشاورزی و طبیعتی بکر بود امروز به دلیل برداشت بی رویه باعث شده خیلی از چاهها خشک شوند و مردم آن مناطق را ترک کنند.
وی ادامه داد: در این شرایط ارائه الگوی کشت مناسب برای حفظ منابع آبهای زیرزمینی و کشاورزی متناسب با شرایط منطقه ضروری است.
محمدی اضافه کرد: بوشهر نخستین استانی است که طرح سازگاری با کم آبی را تدوین کرده و اجرای آن نیاز به همت و مشارکت اجتماعی دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان بوشهر گفت: در راستای حفظ منابع آبی استان با حمایت بانک کشاورزی در زمینه پرداخت تسهیلات برای تامین مالی، ۸۰۰ کنتور حجمی هوشمند در این استان نصب میشود.
محمدی افزود: بر همین اساس و در راستای دستورالعمل اجرای بند ح ماده ۳۵ قانون برنامه ششم توسعه و همچنین تفاهم نامه همکاری شرکت مدیریت منابع آب ایران و بانک کشاورزی، این شرکت در نظر دارد تا فرآیند نصب کنتورهای حجمی هوشمند بر روی چاه های آب در استان بوشهر را سرعت دهد.
وی بیان کرد: : جامعه هدف و عمده بهره برداران منابع آب زیرزمینی، کشاورزان استان هستند برهمین اساس ضروری است تا با پرداخت تسهیلات مناسب، کمترین فشار برای خرید و نصب کنتور را تحمل کنند.
محمدی گفت: اگرچه استان بوشهر همواره یکی از استانهای پیشرو در مدیریت منابع آب بوده، اما خشکسالیهای ۲ دهه گذشته، برداشتهای بی رویه از منابع آب و اصلاح نیافتن الگوی کشت در استان باعث افت شدید سطح آبهای زیر زمینی شده است.
وی افزود: این روند موجب بروز مشکلاتی چون فرونشست و آسیب پذیری بخش کشاورزی و صنعت در استان شده و ادامه آن میتواند در آیندهای نه چندان دور موجب بروز چالش هایی در تامین آب استراتژیک استان نیز شود.
محمدی اظهار کرد: با افزایش آگاهی نسبت به منابع در دسترس و مدیریت مصرف بهینه آن، میتوان از بروز آسیب به منابع آب جلوگیری کرد که یکی از روش های این مهم، نصب کنتورهای حجمی هوشمند است.
وی هدف از نصب کنتورهای حجمی را مدیریت بهتر آبهای زیر زمینی، جلوگیری از افت آبهای زیرزمینی و احیای دشتها عنوان کرد.
نظر شما