بیروت پس از هفت روز از انفجار مهیب بندر این شهر به حالت عادی بازنگشته و به رغم تلاش های کادر امدادی تاکنون دهها نفر مفقود هستند و تا این لحظه 190 کشته این حادثه شناسایی شده اند، حادثه ای که بیش از ۵ هزار زخمی داشته و به قول استاندار بیروت نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار خسارت دربر داشته است.
در سه روز گذشته یک مشکل به مشکلات اساسی لبنانی ها اضافه شده و آن حمله طرفداران جریان ۱۴ مارس به برخی وزارتخانه هاو پارلمان این کشور می باشد که به اعتقاد ناظران تحولات لبنان، در راستای منافع غرب و رژیم صهیونیستی و جریان های وابسته به آنها در حال انجام است.
در حالی که لبنانی ها امروز نیاز به آرامش و و اصلاح مشکلات حال و گذشته خود دارند، اما دشمنان این کشور دست بردار نیستند و با تحریک برخی افراد و ایجاد آشوب و بلوا، طرح به شکست کشاندن دولت حسن دیاب را که ازابتدای بهمن ماه سال گذشته روی کار آمده ، در برنامه خود قرار داده اند.
به اعتقاد کارشناسان مسایل منطقه دلیل انفجار مهیب بندر هرچه که باشد در عین حال مستمسکی برای غربی ها، صهیونیست ها، سعودی ها و عوامل داخلی آنها برای اغتشاش و بهره برداری های مورد نظر در لبنان شده است.
نگاهی به دلایل مطرح شده درباره انفجار بندر بیروت
حادثه عصر سه شنبه بندر بیروت ابتدا از یک آتش سوزی و انفجار در انبار نگهداری مواد آتش بازی شروع شد که ماموران آتش نشانی برای مهار آن وارد عمل شدند و در ادامه انفجار مهیبی رخ داد که اعلام شد مربوط به انفجار مخازن نیترات آمونیوم می باشد که ۲۷۵۰ تن در مخازن بندر بیروت ذخیره شده بود.
اولین اعلام عمدی بودن انفجار بندر بیروت به سخنان دونالد ترامپ باز می گردد؛ رئیس جمهوری آمریکا در واکنش به این انفجار در ساعات اولیه گفته بود که "با تعدادی از ژنرالها صحبت کردم و آنها به من گفتند که انفجار بیروت اینگونه به نظر میرسد که ناشی از انفجار یک بمب بوده و این انفجار همچون یک حمله به نظر میرسد".
"مارک اسپر" وزیر دفاع آمریکا نیز درباره انفجار بندر بیروت اعلام کرد که هنوز مشخص نیست انفجار این بندر بیروت "حملهای عمدی بوده یا یک حادثه".
وزیر دفاع آمریکا درباره جنجال ناشی از سخنان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که احتمال داده بود این حادثه ناشی از یک حمله باشد، گفت "در نهایت باید گفت که هنوز نمیدانیم چه اتفاقی افتاده"!.
اما مهم ترین اظهار نظری که هرچند، چند ماه پیش و قبل از انفجار بندر بیروت عنوان شد از سوی "آویو کوخاوی" رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی بود؛ او اعلام کرده بود که "زیرساختها، اهداف راهبردی و اهداف غیرنظامی حساس در سراسر لبنان، مورد حمله قرار خواهد گرفت و در یک کلمه لبنان به عصر حجر برگردانده خواهد شد".
برخی منابع لبنانی نیز در همان روز وقوع حادثه اعلام کردند که ۴ فروند هواپیمای گشت زنی آمریکا در زمان وقوع دو انفجار بیروت در فضای این شهر در حال پرواز و جاسوسی بوده اند.
همچنین در چند کلیپی که در شبکه های اجتماعی منتشر شده یک شی که همچون پهپاد می باشد به یکباره در هنگام آتش سوزی انبار مواد محترقه بیروت به یکی از انبارهای دیگر این بندر اصابت می کند که لحظاتی بعد انفجار عظیم روی می دهد.
برخی منابع لبنانی نیز اعلام کردند که چند تونل زیر زمینی در بندر بیروت وجود داشته که برخی افراد از طریق آن این بندر را بمب گذاری کرده اند؛ موضوعی که پس از ساعاتی ارتش لبنان شایعات منتشر شده پیرامون وجود این تونلهای زیرزمینی را رد کرد.
جریان های مخالف حزب الله و دولت حسان دیاب در این میان تلاش کردند با حمایت رسانه ای سعودی ها ، صهیونیست ها و آمریکایی ها ، توپ را به زمین رقیب بیاندازند؛ بطوری که از ابتدا حزب الله را متهم کردند که در بندر بیروت تسلیحات منفجره و جنگی دپو کرده است و بعد با پاسخ های صریح حزب الله ، از این جریان سازی ناامید
شدند، تلاش کردند این اتفاقات را به اشکال دیگری به حزب الله ربط دهند و در این راه رسانه های سعودی و عمدتا غربی هم آتش تهیه این جریان خبری را به عهده گرفتند.
با این همه هرچه آتش و دود ناشی از جنجال و سروصدای رسانه ای و سیاسی در لبنان بیشتر فروکش می کند، دست های پشت پرده این حادثه نیز نمایان تر می شود و این دیگر قابل لاپوشانی نیست.
وضعیت انتظار
دولت لبنان در واکنش به تحلیل ها و برداشت های رسانه ای و جنجال هایی که طی روزهای گذشته براه انداختند، هرگونه گمانه زنی درباره انفجار بندر بیروت را رد کرد و از رسانه های لبنان خواست فقط بیانیههای دولت این کشور را انتشار دهند.
رئیس جمهوری لبنان نیز گفته است که دلیل حادثه میتواند «سهل انگاری» باشد یا «مداخله خارجی از طریق موشک یا بمب» که در تحقیقات روشن خواهد شد. میشل عون در عین حال همچون اکثر مقامات لبنانی (به غیر از مقامات جریان ۱۴ مارس) تحقیقات بین المللی برای مشخص کردن علت این انفجار را رد کرد.
یک منبع قضایی و یک منبع امنیتی لبنانی نیز با بیان اینکه در روند تحقیقات در خصوص انفجار بندر بیروت، فرضیههای مختلفی از جمله «اقدام تروریستی» بررسی میشود، گفتند که دایره تحقیقات، مسئولان بلندپایه این کشور را نیز شامل میشود.
دولت لبنان در نشست روز دوشنبه خود اعلام کرد که پرونده انفجار بندر بیروت را به شورای دادگستری این کشور ارجاع داد. ارجاع پرونده انفجار بندر بیروت به شورای دادگستری لبنان به پیشنهاد وزیر دادگستری مستعفی این کشور مطرح و این تصمیم با اجماع گرفته شد.
به اعتقاد کارشناسان مسایل منطقه، مشکل اصلی و اساسی امروز لبنان، انفجار بندر بیروت نیست چراکه کار از کار گذشته است و این انفجار به وقوع پیوسته و باید عوامل این انفجار مهیب به سرعت شناسایی و معرفی شوند.
کارشناسان معتقدند امروز لبنان با دو مشکل اساسی "فشل" نمودن نظم و کشاندن دولت به سمت "استعفا و اغتشاشات" روی داده در این کشور بوده که وحدت و امنیت را نشانه گرفته است و جریان های مخالف دولت از انفجار بندر بیروت تنها به عنوان بهانه و ابزار بهره گرفتند و سرانجام هم دولت حسان دیاب وادار به استعفا شد.
تاکنون چهار وزیر کابینه حسن دیاب که شش ماه است کابینه این کشور را تحویل گرفته، استعفا داده اند، وزیرانی که همه وابسته به جریان غربگرای ۱۴ مارس می باشند.
بالاخره فشارهای جریان ۱۴ مارس و خارجی موجب شد تا حسن دیاب نخست وزیر لبنان شب گذشته استعفا دهد و این کشور را در این اوضاع ملتهب با خلاء دیگری مواجه کند، هرچند اعلام شده که دولت کنونی به عنوان «دولت عهده دار امور» باید به کار خود ادامه دهد.
هدف اصلی دشمنان لبنان این بود که دولت حسن دیاب نتواند به فعالیت خود ادامه دهد و انفجار بندر بیروت هم که تحقیقات امنیتی آن به مراحل خوبی رسیده و دست های زیادی در این مساله رو شده بود، به دلیل اعتراضات هدفمند روزهای اخیر طرفداران 14 مارس تغییر مسیر داد و سبب شد تا چهره عوامل و دلایل این انفجار مخفی
بماند و مطرح کردن ارجاع این پرونده به مراجع بین المللی از سوی جریان ۱۴ مارس نیز حرکتی برای رد گم کردن در این ماجرا بود.
به اعتقاد کارشناسان مسایل منطقه، تظاهرات روزهای اخیر بیروت و حمله به چند وزارتخانه و نابودی اسناد و مدارک موجود در آنها بخشی دیگر از توطئه دشمنان مردم لبنان می باشد که برای تحت شعاع قرار دادن انفجار بندر بیروت صورت گرفته است و در عین حال مشخص نشود که مقصر کیست.
بی شک در تحقیقات جاری پاسخ برخی سوالات از جمله اینکه "مواد انبار شده در بندر بیروت، آیا متعلق به تجار آزاد بوده یا متعلق به افراد و شرکت های وابسته به جریانی خاص ؟" مشخص خواهد شد؛ آن هم در جایی که تحقیقات مشخص خواهد کرد منطقه بندر بیروت و اطراف آن قرق گاه و پایگاه اجتماعی کدام جریان است؟
شاید به همین دلیل باشد که تاکیدات مقامات لبنان برای معرفی مجرمان حادثه بندر این شهر افراد و جریان هایی که منافع نامشروع در این بندر داشتند را بیش از بیش نگران کرد، بطوری که برای انحراف پرونده ، خواستار تحقیقات بین المللی شدند و از طریق حامیانشان همچون ترامپ و مکرون بر آتش التهابات لبنان افزودند تا راه فراری از
اتهامات خود بدست آورند.
اکنون با گذشت یک هفته از انفجار بندر بیروت، ابهامات و سوالات درباره علل این حادثه و دست های پنهان در پشت آن همچنان باقی است؛ اینکه قرار بود چه چیزی با این حادثه پنهان تر شود، هنوز مشخص نیست همه چیز موکول به تحقیقات کمیته ای است که دولت لبنان تشکیل داده است.
مردم لبنان باید فارغ از این که انفجار بندر بیروت عمدی بوده یا غیر عمدی به فکر بازسازی بندر و شهر خود باشند، هرچند در صورت عمدی و تروریستی بودن آن، نیروهای مسلح لبنان و دستگاه های امنیتی این کشور نیز باید پاسخ شایسته ای به این اقدام تروریستی بدهند.
حال که دولت لبنان مجبور به استعفا شده و حسن دیاب هدف واداشتنش به استعفا را بازگشت طبقه فاسد به قدرت دانسته است، باید منتظر بود و دید که اوضاع لبنان به کدام سو سیر خواهد کرد؛ اوضاعی که با توجه به شریط این روزهای این کشور، تصویر مناسبی پیش بینی نمی شود.
نظر شما