آب به خاک رسید؛ بهینه و منطقی مصرف شود

کرمانشاه- ایرنا- بعد از چندین سال تلاش و سرمایه‌گذاری کلان بر روی پروژه بزرگ انتقال آب از رودخانه سیروان به مناطق گرمسیری استان کرمانشاه و بخشی از استان ایلام امروز پنجشنبه ۲۳ مرداد این پروژه با حضور وزیر جهاد کشاورزی و در ارتباط مستقیم با رییس جمهوری به بهره‌برداری رسید.

به گزارش خبرنگار ایرنا؛ غرب کرمانشاه که منطقه‌ای گرمسیری با دشت‌های وسیعی است یکی از مناطق مستعد و با ظرفیت برای کشاورزی به شمار می‌رود که در سال‌های اخیر به دلیل خشکسالی و کاهش بارش با مشکلات کم ‌آبی فراوانی روبرو بود و کشاورزان این منطقه توان کشت در زمین‌های خود را نداشتند.

بخش زیادی از محصولات صیفی، سبزی و باغی استان کرمانشاه و استان‌های همجوار از همین دشت های غرب استان کرمانشاه تامین و روانه بازار می شود و حتی بخشی از آن نیز به عراق صادر می گردد.

 تامین آب مورد نیاز برای کشاورزی و باغداری در این منطقه از ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید در اولویت قرار گرفت و با آغاز عملیات اجرایی ساخت سد داریان بر روی رودخانه بزرگ سیروان بارقه ای امید در میان کشاورزان غرب کرمانشاه ایجاد گردید و شمارش معکوس برای تحول بخش کشاورزی و باغداری در این منطقه زده شد.

خاک حاصلخیز در دشت ذهاب تشنه آب بود و کشاورزان در نبود و کمبود آب قدرت مانور زیادی برای کشت محصول نداشتند اما به پشتوانه حمایت های دولت امروز آب به خاک رسید و باید از این آب و خاک حاصلخیز بیشترین استفاده را برای تولید محصولات کشاورزی کرد.

امروز دولت تدبیر و امید یکی از دغدغه های مردم زلزله زده سرپل ذهاب را برطرف کرد؛ شهری که آبان ۹۶ دچار خشم طبیعت شد و زلزله ای ۷.۳ریشتری خسارات جانی و مالی فراوانی به این شهرستان وارد کرد.

بیکاری و از دست رفتن کسب و کار و شغل از نتایج بد زلزله سه سال پیش در این شهر غربی استان کرمانشاه بود اما دولت این مردم در در بازسازی تنها نگذاشت و امروز در کنار بازسازی واحدهای مسکونی و تجاری به فکر کسب و کار و معیشت آنها نیز هست.

به واسطه دشت های حاصلخیز، کشاورزی می تواند بخشی از بیکاری و از دست رفتن شغل مردم سرپل ذهاب را جبران کند و امروز دولت برای توسعه و تقویت بخش کشاورزی آب مورد نیاز کشاورزان را نیز تامین کرده و زمینه ها برای شروع یک کشاورزی مدرن فراهم شده است.  

وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد با پیشنهاد و پیگیری مستمر رییس جمهوری و با عنایت و موافقت مقام معظم رهبری، عملیات اجرایی طرح توسعه آب و خاک کشور در مناطق غرب و شمال غرب کشور در سطح ۲۲۷ هزار هکتار از اراضی مستعد توسعه کشاورزی استان های مرزی کشور، با اعتباری معادل هشت میلیارد دلار در سال ۱۳۹۴ توسط وزارتخانه های نیرو و جهاد کشاورزی آغاز شد.

«کاظم خاوازی» افزود: با تلاش همکاران ما در جهاد کشاورزی استان ها و کشاورزان، تا پایان سال گذشته ۵۴ هزار هکتار از اراضی این طرح تحت کشت و بهره برداری قرار گرفته و امروز ۲۳ هزار هکتار دیگر در استان های کرمانشاه و ایلام به بهره برداری خواهد رسید که ۲۱ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی آن مربوط به استان کرمانشاه و هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی دیگر مربوط به استان ایلام است.

وی اضافه کرد: با اجرای ۲۳ هزار هکتار طرح، ۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی دیم به اراضی آبی تبدیل شده که به طور متوسط ۳.۵ تا ۴ برابر افزایش عملکرد را در پی دارد و علاوه بر آن، کشاورزان می توانند دو تا سه کشت انجام دهند که منجر به افزایش درآمد کشاورزان خواهد شد.

وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: با بهره برداری از ۲۳ هزار هکتار توسعه منابع آب و خاک نواحی مرزی، ۹۲۰۰ نفر به اشتغال ایجاد خواهد شد که در بخش کشاورزی برای این طرح ۵۰۸ میلیارد تومان سرمایه گذاری شده است و ۳۰۰ هزار تن افزایش عملکرد خواهیم داشت.

وزارتخانه های نیرو و جهاد کشاورزی برای تامین آب مورد نیاز بخش کشاورزی در مناطق گرمسیری استان کرمانشاه سرمایه گذاری های کلانی انجام داده اند و این آب با مشقت و سختی های فراوانی وارد مدار بهره‌برداری شده است که می طلبد به صورت منطقه و بهینه مورد استفاده قرار گیرد.

در مسیر اجرای این طرح مزارع وسیع ذرت مشاهده می شد که به گفته کشاورزان و کارشناسان کشاورزی، این محصول نیازمند آب فراوان است و از این رو برای استفاده درست از این اب باید الگوی کشت صحیح متناسب با شرایط منطقه باید تدوین و اجرایی شود.

نکته ای که وزیر نیرو در سخنرانی خود به آن اشاره کرد و گفت: باید الگوهای صحیح کشت و روش های نوین آبیاری استفاده کنیم که در صورت رعایت این ۲ مقوله در تامین امنیت غذایی دغدغه ای نخواهیم داشت.

 جلوگیری از هدر رفت آب و استفاده صحیح ، منطقه و بهینه از آن در راستای توسعه بخش کشاورزی منطقه غرب کرمانشاه نکته‌ای مهم و اساسی است که باید مد نظر وزارت جهاد کشاورزی قرار گیرد که این مهم می‌تواند با آموزش بهره برداران و ارایه الگوی کشت به آنها میسر شود.

وزیر جهاد کشاورزی هم در پاسخ به این سوال خبرنگار ایرنا برای ارایه الگوی کشت گفت که الگوی کشت متناسب با هر منطقه تدوین شده و در اختیار مناطق مختلف کشور قرار خواهد گرفت.

از آنجایی که بیشتر کشاورزان و بهره برداران از سطح دانش علمی و فنی پایینی برخوردار هستند از این رو می طلبد برای استفاده بهینه از منابع اب و خاک آموزش های علمی و کاربردی لازم به آنها داده شود تا از ظرفیت های موجود آب و خاک نهایت استفاده را برای تامین امنیت غذایی کشور ببریم.

یکی از دغدغه های اصلی مسوولان وزارت نیرو استفاده صحیح از منابع آبی است که باتوجه به کاهش بارش ها و استمرار خشکسالی‌ها در بخش هایی از کشور دغدغه بجا و منطقی است و می طلبد وزارت جهاد کشاورزی نیز از منابع آبی موجود حداکثر استفاده را ببرد.

اکنون به واسطه سرمایه گذاری ها و حمایت های دولت زمینه برای کشاورزی در استان کرمانشاه فراهم شده و برای ایجاد تحول در این بخش نیاز به برنامه ریزی صحیح و اصولی است.

یکی از مزیت های غرب کرمانشاه علاوه بر داشتن دشت های حاصلخیز، وجود ۲ مرز رسمی پرویزخان و خسروی در شهرستان قصرشیرین است که می توان مازاد تولیدات بخش کشاورزی  را از طریق این مرزها به خارج از کشور صادر کرد و به افزایش سطح درآمد کشاورزان کمک کرد.

طرح بزرگ سامانه گرمسیری به عنوان بزرگترین طرح عمرانی کشور با ۱۵۰ هزار میلیارد ریال اعتبار در دست اجرا است که آب رودخانه سیروان در استان کردستان را از طریق تونل نوسود از منطقه ازگله خارج و زمین های منطقه را تا دهلران و مهران در استان ایلام آبیاری می کند.

با اجرای طرح سامانه گرمسیری حدود ۹۰۰ میلیون متر مکعب آب در اختیار استان های کرمانشاه و ایلام قرار می گیرد که در این طرح ۵۰ هزار هکتار از زمین های دیم شهرستان های سرپل ذهاب، گیلانغرب و قصرشیرین به آبی تبدیل می شود ضمن اینکه از این میزان، ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب نیز سهم بخش صنعت است.                                                                          

استان کرمانشاه ۲.۵ میلیون هکتار وسعت دارد که از این میزان ۹۴۰ هزار هکتار زمین زراعی است که سالانه بیش از چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع محصولات زراعی، باغی و دامی در آن تولید می شود.

داشتن ۱۱ اقلیم آب و هوایی، بارش های ۲ برابری نسبت به میانگین کشوری، چهار فصل بودن و تولید بیش از ۹۸ درصد محصولات زراعی و باغی در استان از جمله ظرفیت ها و پتانسیل های بخش کشاورزی کرمانشاه است.

استان کرمانشاه با ۲ میلیون نفر جمعیت در ۱۴ شهرستان، ۳۴ شهر، ۸۶ دهستان و ۲ هزار و ۵۹۵ آبادی دارد و ۲.۴ درصد جمعیت کشور در این استان ساکن هستند که از این تعداد ۷۵ درصد در نقاط شهری و ۲۵ درصد در نقاط روستایی زندگی می کنند.
گزارش از فرزاد نویدی