واکنش ترامپ به شکست روز گذشته در شورای امنیت

نیویورک- ایرنا- رئیس جمهوری آمریکا در واکنش به شکست روز گذشته آمریکا در شورای امنیت که نتوانست ممنوعیت تسلیحاتی ایران را تمدید کند، گفت ایران می‌خواهد در انتخابات بسیار بد ببازم.

دونالد ترامپ عصر شنبه در نشست خبری روزانه خود درباره شیوع کرونا در آمریکا در پاسخ به سوالی درباره شکست روز جمعه آمریکا در شورای امنیت، این ادعا را مطرح کرد و افزود: ما رای شورای امنیت را می‌دانستیم. برای اسنپ بک اقدام خواهیم کرد و شما در هفته آینده شاهد آن خواهید بود.

ترامپ که در هجدهم اردیبهشت ۱۳۹۷ به طور یکجانبه به مشارکت آمریکا در برجام خاتمه داد، سیاست موسوم به فشار حداکثری را بر مردم ایران تحمیل کرد تا به زعم خود بتواند درباره نقایص توافقی که همواره آن را فاجعه بار نامیده است، با ایران به توافقی جدید دست یابد.

با گذشت نزدیک به سه سال از تروریسم اقتصادی، آمریکایی‌ها در مقاطع مختلف سعی کردند با تحریک افکار عمومی و اینکه حق کامل برای پیشبرد اهداف ضد ایرانی خود در سازمان ملل را دارا هستند، راه را برای تصویب قطعنامه‌ای هموار کنند که خرید و فروش تسلیحات متعارف ایران را نشانه گرفته است.

به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ که متعاقب برجام به تصویب شورای امنیت رسید، ممنوعیت تسلیحاتی ایران پس از ۱۳ سال در ۲۷ مهرماه امسال به پایان می‌رسد. از این رو، آمریکایی‌ها ابتدا قطعنامه بسیار سختگیرانه‌ای متشکل از ۱۵ بند مقدماتی و ۳۵ بند عملیاتی ارائه دادند.

با مشخص شدن مخالفت جدی کشورها با این قطعنامه که به نوعی اعلام جنگ با ایران محسوب می‌شد، آمریکایی‌ها روز سه‌شنبه قطعنامه خود را اصلاح کردند و به ۲ بند مقدماتی و ۲ بند عملیاتی محدود ساختند.

با این حال اکثریت قریب به اتفاق اعضای شورای امنیت با این مساله مخالف بودند چرا که این کار به معنای شلیک تیر آخر به برجام می‌دانند.  از این رو در رای‌گیری به قطعنامه پیشنهادی آمریکا که از ساعت ۵.۳۰ عصر پنج‌شنبه به مدت ۲۴ ساعت آغاز شد، روسیه و چین به صراحت با آن مخالفت کردند، ۱۱ عضو دیگر به آن رای ممتنع دادند و تنها آمریکا و جمهوری دومینیکن که تحت فشار شدید آمریکا قرار دارد و قرار است مایک پمپئو وزیر خارجه ترامپ هم به زودی به آنجا سفر کند، به این قطعنامه رای مثبت دادند. 

به این ترتیب، قطعنامه آمریکا کاملا شکست خورد اما دولت ترامپ مدعی است می‌توانند از مکانیسم اسنپ استفاده کنند و تمام تحریم‌های پیشین شورای امنیت علیه ایران را احیا کنند. این ادعا هم در رای روز گذشته شورای امنیت و هم در اظهارات متعدد مقامات عضو برجام، رد شده است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا پیشنهاد ولادیمیر پوتین برای برگزاری نشست سران پنج عضو دائم شورای امنیت به همراه ایران و آلمان را خواهید پذیرفت، اظهار کرد: فکر می‌کنم احتمالا نه.

رئیس جمهوری آمریکا ادامه داد: فکر می‌کنم ما تا پس از انتخابات منتظر بمانیم. ایران می‌خواهد من بسیار بد در انتخابات ببازم.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز گذشته پیشنهادی ارائه داد که سران اعضای دائم شورای امنیت به همراه ایران و آلمان در نشستی مجازی درباره صلح در خلیج فارس با هم تبادل نظر کنند تا به این ترتیب جلوی انشقاق در شورای امنیت متعاقب حرکت خلاف قانون و مقررات دولت ترامپ برای به حرکت درآوردن مکانیسم اسنپ بک را بگیرند.

در صورت تداوم حرکت ترامپ برای فعال کردن مکانیسم اسنپ بک و مخالفت روسیه و چین، شورای امنیت دچار اختلاف جدی خواهد شد و چون نمی‌توانند کمیته‌های تحریمی ایران را فعال سازند، تمام کمیته‌های تحریمی شورای امنیت دچار مشکل جدی خواهد شد.

مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد هم درباره ادعای آمریکایی‌ها مبنی بر داشتن حق در استفاده از مکانیسم اسنپ بک، به خبرنگار ایرنا، گفت: آنها مدعی شدند اگر این قطعنامه رای نیاورد، به سمت استفاده از مکانیسم ماشه بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ می‌روند، رای امروز نشان داد که سیاست آمریکا یا برداشت آنها یا بازی با کلماتی که می خواهند یک برداشت ناصواب حقوقی از ۲۲۳۱ ارائه دهند، تا چه حد در سطح بین المللی مقبولیت دارد.

وی تصریح کرد: رای امروز نه تنها پروژه آمریکا را در تمدید تحریم تسلیحاتی ایران با شکست مواجه کرد بلکه نشان داد که همراهی جامعه بین‌الملل با سوء استفاده از قطعنامه ۲۲۳۱ که می‌خواهد در چارچوب آن از مکانیسم اسنپ بک استفاده کند، چقدر مقبولیت دارد. این رای خود نشان‌دهنده انزوای آمریکا در استفاده از این مکانیسم بود.

رئیس جمهوری آمریکا در ادامه اظهارات خود با این ادعا که ایران اکنون بازیگر متفاوتی شده است، اضافه کرد آنها پول برای حمایت از آنچه که او تروریسم نامید، ندارند و آنها این را می‌دانند.

وی توقیف چهار نفتکش منتسب به ایران را تکرار کرد و افزود: ما چهار نفتکش ایران را توقیف کردیم و آنها را به هیوستون آوردیم. آنها به ونزوئلا می‌رفتند، قرار نیست آنها چنین کاری انجام دهند.

ترامپ در حالی مدعی توقیف نفتکش‌های ایرانی شد که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بعدازظهر شنبه در پیامی توئیتری نوشت: دزدان دریایی کارائیب برای خودشان قاضی و دادگاه دارند.

وی تصریح کرد: خبر بد برای آنها این که محموله غارت شده به ایران تعلق نداشت. محموله سوخت به شکل فوب (از زمان بارگیری در اختیار خریدار) در خلیج فارس فروخته شده بود. کشتی و پرچم آن هم ایرانی نبود. 

وزیر امور خارجه ایران در ادامه با اشاره به ادعای مقامات آمریکایی در مورد توقیف چهارنفتکش ایرانی نوشت: تبلیغات پوچ و سخیف باعث انحراف اذهان از شکست مفتضحانه دیپلماتیک و غیرقانونی آمریکا در سازمان ملل نمی شود.

رئیس جمهوری آمریکا اعتراف کرد: ایران می‌خواهد مرا شکست دهد. اگر من برنده شوم که امید بسیار زیادی دارم که برنده شوم، وقتی شما لیستی از اقدامات ما در قبال ویروس و اقتصاد را ببینید، ما باید برنده شویم.

ترامپ در ادامه این جملات باز هم به رقابت با دموکرات‌ها پرداخت و گفت که طرح نانسی پلوسی رئیس مجلس آمریکا درباره فازهای چندگانه اقتصادی تنها به نفع چپ رادیکال است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha