بوم گردی یا اکوتوریسم در جامعه عشایر به دلیل اینکه عشایر سالیان سال در یک زیست بوم خاص زندگی می کنند، موجب رشد و پایداری زیست بوم می شود و این فعالان اقتصادی می توانند در زمینه بوم گردی مشارکت و فعالیت داشته باشند.
با توجه به داشتن پرتنوعترین جمعیت عشایری در فارس توسعه این گونه از گردشگری می تواند بهعنوان یکی از مزیتهای رقابتی در حوزه صنعت گردشگری باشد.
سنت و فرهنگ جامعه عشایر، کوچ عشایر، طبیعت بکر و جاذبه های طبیعی و مواهب طبیعی خدادادی ، شیوه زندگی ، موسیقی و لباس و غذای سنتی ، تولیدات دامی و فراورده های لبنی سالم طبیعی، تولیدات صنایع دستی با ارزش، گیاهان داروئی وصنعتی وخوراکی موجود در محیط زندگی عشایر همگی می توانند الهام بخش فعالیتهای اقتصادی پایدار و زمینه ساز اشتغال مولد و جذب گردشگر بعنوان اشتغال پایدار و مکمل شیوه معیشتی و افزایش درآمد اقتصاد مبتنی بر دامداری باشد.
تغییر نگرش به زندگی عشایری و ایجاد تحول در کارکرد اقتصادی جامعه عشایری همراه با حمایتهای آموزشی و ترویجی جهت جذب گردشگر توسعه پایدار این جامعه را رقم خواهد زد.
اداره کل امور عشایر استان فارس از سال ۹۴ تاکنون بیش از ۱۰۰ متقاضی گردشگری و بوم گردی در مناطق مختلف مستعد گردشگری و بوم گردی جامعه عشایر را به اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری معرفی نموده است که در حال اخذ پروانه و مجوز فعالیت بوم گردی عشایری می باشند.
هم اکنون بیش از ۲۰کانون فعال بوم گردی عشایری دارای مجوز در قالب اقامتگاههای بوم گردی عشایری در نقاط مختلف ییلاقی و قشلاقی مشغول به فعالیت می باشند که دراین زمینه ، ضمن ایجاد اشتغال در افزایش در آمد خانوارهای عشایری موثر می باشند.
عشایر استان با سه ایل بزرگ قشقایی، خمسه ، لر( ممسنی وبویراحمد) و ۸ طایفه مستقل، یکی از جوامع مهم و تاثیر گذار در اقتصاد کشور و رونق گردشگری استان محسوب می شوند.
این جامعه با ۱۹ زیست بوم و ۲۷ هزار و ۲۷۹ خانوار و ۱۴۷ هزار و ۷۹۰ نفر جمعیت و ۵/۱۲ درصد از عشایر کشور ، قطب عشایر کشور بهشمار میروند.
همچنین این جامعه بیش از ۵۷ هزار متر مربع انواع صنایع دستبافت نفیس و فرآوردههای دامی را تولید و به بازار عرصه میکند و با در اختیار داشتن ۶۷ درصد مراتع (۷/۵ میلیون هکتار) یکی از جوامع تاثیرگذار در جذب گردشگر و نقش بارزی در تحولات اقتصادی استان از منظر بوم گردی و گردشگری دارد.
لباسهای رنگی ، صنایع دستی پر طرفدار و کهن، از جاذبههای جامعه عشایر است که فصول مختلف سال را در ییلاق و قشلاق میگذرانند.
زندگی عشایری دنیایی هیجان انگیز و پر مشقت دارد، بیشک برپایی نمایشگاههای ایرانگردی و برنامهریزی برای تورهای ویژه برای تماشای زندگی عشایر در ییلاق و قشلاق بهترین نوع تبلیغ برای گردشگری عشایر خواهد بود.
فروش گبه، لبنیات، لباس محلی و صنایعدستی عشایر به گردشگران موجب توانمندسازی اقتصاد این گروه از اقوام اصیل ایرانی میشود لذا لازم است هماهنگی های لازم توسط دستگاه های متولی گردشگری و بوم گردی ها، دفاتر مسافرتی و هتل ها در خصوص بهره گیری مناسب از این ظرفیت صورت پذیرد و اداره کل امور عشایر فارس آماده هر نوع همکاری و هم یاری می باشد.
* مدیرکل امورعشایر استان فارس
نظر شما