انتصار: قبول پیشنهاد پوتین به معنای تمایل آمریکا برای برگشت به برجام بود

تهران- ایرنا- استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه آلابامای جنوبی تاکید کرد: قبول پیشنهاد پوتین برای نشست سران شورای امنیت به همراه ایران و آلمان به این معنی بود که آمریکا مایل به برگشت تدریجی به برجام است یا برجام را هنوز به عنوان سندی معتبر قبول دارد.

«نادر انتصار» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره تلاش آمریکا برای تمدید تحریم‌ها و فعال کردن مکانیزم ماشه گفت: دو دلیل برای اصرار آمریکا برای فعال کردن مکانیزم ماشه جهت بازگرداندن تحریم‌ها وجود دارد؛ دلیل اول، آن است که دولت ترامپ می‌خواهد آنچه از برجام باقی مانده است را کاملا نابود کند.

وی ادامه داد: ترامپ می‌خواهد کاری کند که با نابود شدن توافق هسته‌ای، رییس‌جمهور آینده آمریکا - چه دونالد ترامپ باشد و چه جو بایدن - و کشورهای دیگر به‌خصوص کشورهای اروپایی دیگر نتوانند از برجام و برگشت به آن حرفی بتوانند بزنند.

پمپئو می‌خواهد ثابت کند آمریکا ابرقلدر جهان است

به گفته این کارشناس مسائل آمریکا، جریانات تندرو چه در داخل دولت ترامپ و چه در خارج از آن در پیاده کردن این هدف نقش اساسی بازی کرده‌اند. در داخل دولت ترامپ، نقش افراطی سیاسی-مذهبی را پمپئو بازی کرده است.

انتصار افزود: دلیل دوم ناشی از دید قلدرگرایی است که رژیم کنونی آمریکا و وزیر امور خارجه آن، مایک پمپئو نسبت به روابط بین‌الملل دارند. پس از شکست آمریکا در شورای امنیت پمپئو می‌خواهد یک بار دیگر به دنیا ثابت کند که آمریکا در عمل باید به عنوان ابرقلدر جهان شناخته شود و کشورهای دیگر اگر مایل به حفظ منافع اقتصادی خود هستند، چاره‌ای جز از پیروی از خواست‌های این ابرقلدر ندارند.

تفسیر آمریکا در مورد برجام قلدرمآبانه است و نه قانونی

وی درباره ادعای آمریکا مبنی بر اینکه به عنوان مشارکت‌کننده در برجام می‌تواند از مکانیزم ماشه استفاده کند، تصریح کرد: این تفسیری قلدرمآبانه است و نه قانونی. پمپئو گفته است که چون آمریکا یکی از کشورهای امضا کننده برجام بود، باید به عنوان یک «کشور شرکت‌کننده» حساب شود. طبق متن برجام کشورهای شرکت‌کننده می‌توانند به دنبال کلید زدن مکانیزم ماشه باشند.

 استاد دانشگاه آلابامای جنوبی آمریکا ادعای دولت آمریکا مبنی بر مشارکت در برجام را ادعایی مسخره و غیرقانونی برشمرد و خاطرنشان کرد: زمانی که ترامپ از برجام رسما بیرون رفت، دقیقا نوشت که آمریکا دیگر عضو برجام نیست. کسی از نظر قانونی نمی‌تواند ادعا کند که عضو برجام نیست ولی کشور شرکت‌کننده در آن است.

اروپا بازیکن مستقلی در مورد ایران نیست

به گفته انتصار، فقط در چارچوب قانون جنگل می‌شود یاوه‌گویی‌ها دولت ایالات متحده را به خورد مردم داد. البته قوانین بین‌الملل برای رژیم یاغی حاکم در آمریکا بی‌معنا است.

وی درباره واکنش احتمالی اتحادیه اروپا نسبت به اقدام آمریکا در فعال کردن مکانیزم ماشه ابراز داشت: من بارها اشاره کرده‌ام که اروپا بازیکن مستقلی در مورد ایران نیست و همواره نقش دنباله‌رو آمریکا را بازی کرده است بنابراین در صورتی که آمریکا اقدام عملی برای اسنپ بک انجام بدهد، اروپا عمل مهمی انجام نخواهد داد.

تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه اروپایی‌ها نمی‌خواهند مورد خشم آمریکا قرار بگیرند، عنوان کرد: آنها نمی‌خواهند هزینه‌ای برای ایستادن در مقابل قانون‌شکنی آمریکا پرداخت کنند. البته اروپا ممکن است مثل همیشه مقداری شعار و اعلامیه‌های توخالی صادر کند ولی در عمل کار مهمی نخواهد کرد کماآنکه در زمان خروج آمریکا از برجام، بیانیه‌هایی را علیه آمریکا صادر و تعهداتی را قبول کردند اما گام عملی درخوری برای اجرای تعهدات خود برنداشتند.

انتصار درباره اقدام بعدی آمریکا در صورت نافرجام بودن اسنپ بک یادآور شد: در صورت نافرجام بودن اسنپ بک، آمریکا کشورهای دیگر را تهدید خواهد کرد که آنها دو راه در مقابل خود دارند؛ یا باید تحریم‌های آمریکا بر ضد ایران را اجرا کنند یا اینکه رژیم آمریکا آنها و شرکت‌هایشان را مورد تحریم قرار خواهد داد.

ترامپ به دنبال استفاده تبلیغاتی از فشار و تحریم علیه ایران است

وی افزود: تجربه نشان داده است که که اکثر کشورهای دنیا، حتی آنهایی که از قلدربازی آمریکا خشنود نیستند، برای حفظ منافع اقتصادی خود از تحریم‌های ضد ایرانی آمریکا پیروی خواهند کرد.

این کارشناس ارشد مسائل آمریکا درباره تاثیر موفقیت یا شکست دولت ترامپ در تمدید و اعمال تحریم‌ها علیه ایران بر انتخابات ریاست جمهوری این کشور بیان کرد: اگر دولت آمریکا موفق به تمدید یا تشدید تحریم‌ها علیه ایران شود، ترامپ از این مسئله به عنوان اهرمی به نفع خود در انتخابات استفاده خواهد کرد.

قبول پیشنهاد پوتین به معنای تمایل آمریکا برای برگشت به برجام بود

انتصار با بیان اینکه ایران در اولویت تبلیغات انتخاباتی ترامپ قرار ندارد، گفت: مسائل داخلی و مسائل خارجی دیگر نقش مهمتری در تبلیغات انتخاباتی ترامپ خواهند داشت و اینگونه نیست که فکر کنیم پیروزی یا شکست ترامپ در انتخابات، به ایران گره خورده است.

وی درباره پیشنهاد رئیس‌جمهور روسیه برای تشکیل جلسه سران شورای امنیت به اضافه ایران و آلمان درباره برجام و مخالفت ترامپ با آن اظهار داشت: دولت آمریکا مایل به برگشت به برجام نیست و مایل است که برجام را به عنوان عهدنامه‌ای سوخته شده به زباله‌دان تاریخ بیندازد. در صورتی که درخواست پوتین برخلاف این هدف آمریکا است و قبول پیشنهاد پوتین به این معنی بود که آمریکا مایل به برگشت تدریجی به برجام است یا آن را هنوز به عنوان سندی معتبر قبول دارد.  

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha