صبح روز پنجشنبه و در آستانه روز صنعت دفاعی (۳۱ مرداد) تازه ترین دستاوردهای صنعت دفاعی و نظامی کشور با حضور حجت الاسلام «حسن روحانی» رییس جمهوری و امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح رونمایی شد.
انواع پهبادها، موتورهای هواپیما و نیز دو موشک بالستیکی و کروز در آیین امروز رونمایی قرار گرفت و نشان داد که ایران حتی با وجود تحریمها و محدودیتهای بی سابقه در حوزه دفاعی به پیشرفتهای قابل توجهی دست یافته است.
توان دفاعی ایران بازدارنده است
رییس جمهوری در مراسم رونمایی از دستاوردهای صنعت دفاعی کشور ارتقا پرشتاب صنایع نظامی ایران را همگام با بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان و در مسیر توان بازدارندگی و دفاعی کشور ارزیابی کرد.
این جهش پرشتاب زمانی معنی می یابد که بدانیم ایران طی پنج سال گذشته از جایگاه بیست و سوم دنیا در صنعت دفاعی به جایگاه چهاردهم دست یافته است. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران از سال ۸۶ تحت تحریمهای تسلیحاتی قرار داشته و از اردیبهشت ماه سال ۹۷ همزمان با خروج ترامپ از برجام، تقریبا تمام حوزههای موثر در صنعت دفاعی کشور تحریم شده است. ارتقای توان دفاعی کشور در شرایطی رشد چشمگیری را تجربه می کند که ایران به واسطه محدودیت منابع مالی، در مقایسه با برخی کشورهای منطقه بودجه دفاعی کمتری هم داشته است. با این همه اما بر اساس اعلام امیر سرتیپ «امیرحاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، درباره تلاش های خستگی ناپذیر نیروهای مسلح برای شکستن این تحریم ها گفت: «بیش از ۷۷۰ خانواده محصول دفاعی یعنی بالغ بر ۹۰ درصد نیازهای حوزه رزم نیروهای مسلح را تامین میکنیم.»
کیفیت سلاحهای تولید شده و به روز بودن آنها معیار مهم دیگری در صنعت دفاعی است که علیرغم تبلیغات منفی رسانههای خارجی در صدر برنامه های نیروهای مسلح قرار دارد. رییس جمهوری هم در آیین افتتاح دستاوردها در این زمینه گفت: «مهم این است که سلاح ما دارای دقت لازم و قدرت تخریب کافی باشد، توان مانور پذیری لازم را در مسیر راه داشته باشد و استفاده از آن آسان باشد تا بتوانیم در کوتاه ترین زمان ممکن با ساده ترین لانچرها موشک را لانچ و پرتاب کنیم.»
ایران در حوزه پدافند هوایی سامانه های باور ۳۷۳، سوم خرداد، شهید صیاد، ۱۵ خرداد، دزفول، نواب و مجید توانسته است در برابر سیل پرندهها و ریزپرندههای مهاجم منطقه ایستادگی کند. رادار گریزی پرنده های تولیدی کشور ائم از پهپادها و جنگندهها که اشعه راداری را جذب می کنند و بر نمی گردانند. در حوزه موشکی ایران با جهش صددرصدی به برد هزار و ۴۰۰ کیلومتری از ذوالفقار ۷۰۰ کیلومتری رسیده، جت پیشرفته آموزشی یاسین با پلتفرم جدید و بومی، طراحی و ساخته شده و طی یکسال و نیم، برد موشک های کروز دریایی کشور از ٣٠٠ کیلومتر به ١٠٠٠ کیلومتر افزایش یافته است. اینها نمونههایی از پیشرفتهای صنایع دفاعی کشور است که رییس جمهوری و وزیر دفاع امروز به آنها اشاره کردند.
تمام این دستاوردها اما در راستای یک هدف مشخص از همان ابتدای انقلاب اسلامی پیگیری می شود و آن افزایش توان دفاعی و بازدارندگی جمهوری اسلامی در منطقه و شرایطی است که به تعبیر رییس جمهوری تجربه تلخ تحمیل جنگ ۸ ساله، اشغال کشورهای همسایه از سوی دیگر کشورهای منطقه ای یا فرامنطقه ای و نیز ظهور نیروهای متنوع تروریستی را در ذهن دارد.
در توصیف شرایط تجربه شده در ایران شاید مرور پاسخ قاطع «محمدجواد ظریف» وزیر امورخارجه در فروردین ماه سال ۹۵ به خبرنگار ژاپنی درمورد برنامه موشکی ایران قابل توجه باشد. ظریف در این نشست گفت: «شما متحمل یک جنگ هشت ساله نبودیدکه وقتی شهرهای شما هدف باران موشک هایی که کلاهکهای شیمایی قرار میگیرند و شما حتی یک موشک نداشتید تا مقابله کنید که اگر داشتیم شاید صدام حسین حملاتش را متوقف میکرد ما از کشوری به کشور دیگر می رفتیم و التماس می کردیم و تاکید میکنم که التماس می کردیم برای یک عدد موشک اسکاد که از مردمانمان دفاع کنیم. ما آرزوی روزی داریم که هیچ کس بر روی این گونه سلاحها سرمایهگذاری نکند در واقع ما خیلی از دیگران جلوتریم زیرا به اندازهای کسری از بودجه نظامی آنها بر روی تسلیحات هزینه میکنیم.»ایران آغازگر هیچ درگیری در منطقه نبوده و نخواهد بود اما مجموع تحمیل ها و تحریم های چهاردهه گذشته سبب شده است که با تکیه و تاکید بر توان داخلی خود در مسیر دفاع از کشور گام های اساسی بردارد.
آنچه امروز رونمایی شد
موشک بالستیکی شهید قاسم را می توان مهم ترین دستاورد رونمایی شده در آستانه روز صنعت دفاعی دانست، موشکی با برد ۱۴۰۰ کیلومتر که کنترل آیرودینامیکی؛ آن را نسبت به نمونه های مشابه در دنیا منحصربه فرد کرده است. این موشک به طول یازده متر و وزن ۷ تن، عصاره تمرین و دانشی است که نیروهای مسلح جمهوری اسلامی از سال ۱۳۸۰ در حال افزایش آن است. سردار سرتیپ پاسدار «قاسم تقی زاده» جانشین وزیر دفاع در آیین رونمایی از این موشک مراحل طی شده برای رسیدن به آن را توصیف کرد و گفت: «موشک راهکنشی فاتح ۱۱۰ با برد ۳۰۰ کیلومتر در خرداد سال ۱۳۸۰، موشک فاتح ۳۱۳ با برد ۵۰۰ کیلومتر در اوایل دولت یازدهم رونمایی شد؛ موشک های راهبردی خانواده سجیل هم قبل از آن تحویل نیروهای مسلح شده بود؛ پس از آن هم موشکهای ارزشمند و تاکتیکی ذوالفقار با طراحی و ساخت صد درصد داخلی امتحان خود را در سرکوب تروریست های جنایتکار برای انتقام خون شهدای اهواز و مجلس پس دادند و برپایه اندوخته این تجربیات موشک شهید حاج قاسم طراحی شده است.» سرعت ورود به جو موشک شهید حاج قاسم ۱۲ ماخ و سرعت اصابت آن ۵ ماخ است. نوع موشک سوخت جامد مایل به پرتاب و سکوی پرتاب متحرک تاکتیکی است. سرعت آماده سازی آن تنها چند دقیقه بوده و به دلیل سرعت بالای ورود به جو قابلیت عبور از سامانه های پدافندی را دارد.
در آیین رونمایی از دستاوردهای دفاعی کشور، در کنار موشک بالستیک حاج قاسم نسل تازه ای از موشک کروز هم با نام شهید ابومهدی المهندس رونمایی شد. موشکی که قابلیت شلیک از عمق را دارد و با تجهیز نیروهای مسلح به ویژه نیروی دریایی، امنیت مرزهای آبی از هزار کیلومتری تامین خواهد شد. اهمیت و امتیازات موشک کروز برای ایران، ضرورت توسعه و ساخت این نوع از سلاح را افزایش داده است. حجت الاسلام «حسن روحانی» رییس جمهوری هم در آیین رونمایی از این دستاوردها با تاکید بر این که مساله موشک کروز برای ما اهمیت ویژه ای داردگفت: «هرچه زمان می گذرد جایگاه موشک کروز اهمیت پیدا می کند. به دلیل امتیازات فراوانی که این موشک دارد و می تواند خودش را به خوبی مستتر کند و مسیر امن را طی کند. دقیق تر می تواند به هدف اصابت کند بنابراین برای ما مهم است که امروز در موشک کروز پیشرفته داشته باشیم.»
با ساخت و رونمایی از موتور توربوجت ملی در سال ۹۵ و افتتاح خط تولید آن در آستانه روز صنعت دفاعی سال جاری، جمهوری اسلامی ایران در ساخت یک جنگنده کامل به خودکفایی رسید. اوج اولین موتور توربجت بومی توسعه یافته ای است که نیروی پیشران جنگنده های کوثر، صاعقه ، آذرخش و جت آموزش پیشرفته یاسین را در محدوده وزن برخاست حدود ده تن فراهم می کند. سیستم کنترل موتور آن از نوع هیدرومکانیکال است که در صورت نیاز قابلیت ارتقاء به سیستم تمام الکترونیک (FADEC) را دارد.
مهمترین دستاورد ساخت این موتور بیش از ۱۴هزار قطعه ای اما فراهم سازی زمینه ورود کشور به فاز طراحی و ساخت موتورهای توربوفن و توربوشفت نیمه سنگین و سنگین کلاس هوایی و صنعتی بوده است که با تولید آن جمهوری اسلامی وارد جمع ۸ کشور صاحب دانش و تولید این دسته از موتورهای هوایی می شود.
در آستانه روز صنعت دفاعی نمایشگاهی از انواع پهپادهای ساخت کشور هم افتتاح شد. در این نمایشگاه پهپادهای استراتژیک خانواده کرار رزمی و تاکتیکی، پهپادهای مراقبت رزمی خانواده مهاجر به ویژه پهپاد مهاجر ۶، پهپاد شناسایی و رزمی برد بلند فطرس با مداومت پروازی بالا ، انواع پهپادهای خانواده ابابیل و پهپاد مراقبت شناسایی صادق به نمایش عموم درآمد. «امیر هوشنگ کریمیان» جانشین مدیر عامل سازمان صنایع هوایی در آیین افتتاح این نمایشگاه ماموریتهای چند منظوره حوزه رزم از جمله مراقبت، شناسایی و رزم با قابلیت تداوم پروازی بالا و هم چنین جمع آوری اطلاعات راداری و رادیویی و فریب در شبکه پدافندی دشمن را از مهم ترین ویژگی های متنوع پهپاد های به نمایش در آمده برشمرد. موتور توربوفن سبک نسل چهار هم دیگر دستاورد نیروهای مسلح بود که در کنار دیگر سلاح های تولید شده صبح امروز با حضور رییس جمهوری و وزیر دفاع رونمایی شد و توان عظیم داخلی را در تهیه تسلیحات مورد نیاز کشور نشان داد.
دولت مدافع تمام قد صنعت دفاعی
تلاش دولت برای ارتقا توان نظامی ایران گرچه از سوی برخی منتقدان ناکافی جلوه داده می شد اما رونمایی ها و توضیحات رییس جمهوری پس از آن نشان داد که دولت تدبیر و امید همانگونه که «علیرضا معزی» معاون ارتباطات رییس جمهوری تاکید کرده است هم دولت دیپلماسی و گفت و گو بوده است و هم دولت دفاع. اختصاص بخش بزرگی از بودجه کشور به صنایع دفاعی؛ آن هم زمانی که منابع مالی در اختیار دولت با کاهش چشمگیر روبرو شده است نشان می دهدکه ارتقای توان دفاعی کشور برای دولت اولویت نخست است. همه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی با بهره گیری از منابع مالی تامین شده از سوی قوه اجرایی کشور در برای شکستن تحریم ها عزم جزم کرده اند.
نظر شما