هفته دولت و رویکردهای توسعه روستایی در استان فارس

شیراز_ایرنا _دوم تا هشتم شهریور ماه به مناسبت شهادت شهیدان رجایی و باهنر هفته دولت نامگذاری شده است ، این هفته فرصتی برای تبیین خدمات دولت به ویژه با موضوع توسعه و محرومیت زدایی است.

استان فارس با مشارکت و همراهی  دولت و بنیاد مسکن و نیروهای جهادی در سال جاری در این حوزه اقدامات موثر در جهت رفاه روستاییان انجام داده و گام های موثری برای رسیدن به عدالت در توسعه و محرومیت زدایی برداشته است.

استان فارس از جمله مناطق کشور است که ظریب جمعیت روستایی در آن نسبتا بالاست ، بخش زیادی از روستاهای این استان همچنان در مناطق محروم و کم برخوردار قرار دارند ، اجرای طرح های مقاوم سازی بافت های فرسوده روستایی ، توسعه معابر ، سند دار کردن واحد های مسکونی روستایی ، اعطای زمین به زوج های جوان و متقاضیان مسکن روستایی ، جبران خسارت های ناشی از سیل و زلزله بخشی از خدماتی است که در راستای توسعه روستایی در این مناطق انجام شده است.

هر چند در بین شهرها ، کلان شهرها و شهرهای بزرگ در برابر شهرهای متوسط و کوچک و نیز در درون شهرها بین مناطق و محلات شهری هم نابرابری‌هایی وجود دارد، ولی نابرابری و تفاوت در دسترسی به امکانات و خدمات و فرصت‌ها در مقایسه شهرها و روستاها بسیار جدی بوده و دارای تفاوت بسیار معناداری است.از این رو توسعه روستایی و تامین سهم عادلانه از توسعه در این مناطق معنایی قابل توجه می یابد.

امسال همزمان با هفته دولت ده‌ها طرح عمرانی و مقاوم سازی مسکن روستایی و بهسازی و توسعه معابر در مناطق محروم و کمتر برخوردار استان فارس به بهره برداری می رسد ، هفته دولت و سالروز شهادت شهیدان مظلوم رجایی و باهنر فرصت مناسبی برای ترویج فرهنگ خدمت و آموزه‌هایی است که از آرمان های اصلی انقلاب به شمار می‌آیند.

خدمت به مناطق محروم و اقشار روستایی که شریف ترین اقشار اجتماع هستند و تلاش برای حرکت در مسیر عدالت در برخورداری از توسعه موضوعی است که در فرهنگ جهادی و خدمت بی منت نهادینه شده و می بایست همیشه به عنوان چراغ راه هدایت مد نظر مدیران و مسوولان باشد.

مدیر کل بنیاد مسکن استان فارس با بیان اینکه در هفته دولت امسال ده ها طرح توسعه روستایی در استان فارس افتتاح می شود یا عملیات اجرایی آن آغاز می گردد اظهار داشت : ۶ طرح هادی روستایی با ۱۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار در هفته دولت امسال به بهره برداری می رسد.این طرح ها در شهرستان های خرم بید ، نی ریز ، کازرون و شیراز اجرا شده است و ۲ هزار و ۳۳۴ نفر از روستاییان ساکن در این مناطق از مزایای اجرای این طرح ها بهره مند می شوند .

 عطا الله زمانی صدور اسناد مالکیت در روستاها را از جمله اقدامات انجام شده در راستای توسعه روستایی ذکر کرد که موجب قانومند شدن معاملات ملکی ، ایجاد درآمد و تامین معیشت برای روستاییان ، جلوگیری از بورس بازی و ایجاد رانت در معاملات و سد شدن راه زمین خواران در مناطق روستایی شده است .

به گفته زمانی تا کنون ۲۷۷ هزار و ۲۶۸ جلد سند مالکیت واحد های روستایی در استان فارس با همکاری ادارات ثبت اسناد و املاک این استان صادر شده است ، شاخص صدور سند مالکیت واحد های روستایی در این استان ۶۸.۳ درصد است که فراتر از متوسط کشوری می باشد.

وی با بین اینکه بنیاد مسکن برای واحد های مسکونی در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت نیز با همکاری ادارات ثبت اسناد و املاک مبادرت به صدور سند ملکی کرده است گفت: ۳۱ هزار و ۳۲۷ جلد سند در این مناطق تا کنون صادر شده که شاخص قابل توجهی از توسعه بشمار می آید ، ۱۷.۵ درصد از خانوار های ساکن در این شهرها تا کنون توانسته اند اسناد مالکیت واحدهای مسکونی خود را دریافت کنند.

مدیر کل بنیاد مسکن استان فارس به واگذاری زمین به عنوان یکی از شناسه های قابل توجه در توسعه روستایی اشاره کرد و افزود: تا کنون ۹۹ هزار ۹۲۴ قطعه زمین در مناطق روستایی استان فارس واگذار شده و ۲۴.۶ درصد از خانوار های روستایی و زوج های جوان از این خدمات برخوردار شده اند ، واگذاری اراضی به زوج های جوان و خانوارهای روستایی از جمله اقدامات قابل توجه برای ایجاد انگیزه در روستاییان برای ماندگاری در این مناطق و حفظ جمعیت روستایی و کاهش مهاجرت ها است ، در بسیاری از مناطق روستایی استان فارس واگذاری اراضی موجب مهاجرت معکوس و بازگشت به روستاها شده است و زمینه توسعه روستایی را شتاب بخشیده است.

مهندس زمانی ، مقاوم سازی بافت های فرسوده روستاها را نیز از جمله شاخص های اصلی توسعه روستایی در استان فارس بر شمرد و گفت: ۲۳۵ هزار و ۲۶۸ واحد مسکونی روستایی تا کنون دراستان فارس مقاوم سازی شده است ، به عبارت دیگر در استان فارس حدود ۵۶.۸ درصد از خانوارهای روستایی از مقاوم سازی واحد های مسکونی بهره مند شده است ، لازم است با مشارکت و همراهی مسوولان محلی ، دهیاران و اعضای شوراهای اسلامی در روستاها زمینه استقبال بیشتر روستاییان از اجرای طرح های مقاوم سازی روستایی بیشتر شود. 

مدیر کل بنیاد مسکن استان فارس افزود: در سال گذشته یک هزار و ۱۴۷ میلیارد ریال در قالب تسهیلات مقاوم سازی بافت های فرسوده روستایی با بهره اندک به متقاضیان روستایی پرداخت شده است ، استقبال از تسهیلات مقاوم سازی موجب می گردد که در حوادث پیش بینی نشده مانند سیل و زلزله ما شاهد خسارت مالی و جانی کمتر در این مناطق باشیم.

زمانی ، اجرای طرح های آسفالت معابر روستایی از محل منابع قیر رایگان را از دیگر طرح های توسعه روستایی در استان فارس ذکر کرد که نقشی فراگیر در محرومیت زدایی داشته است و افزود: با اجرای این طرح ها ۷.۲ درصد از سهمیه قیر کشور در استان فارس مصرف شده و ۱۲ درصد از سطح آسفالتی که در روستاهای کشور اجرا شده متعلق به روستاهای فارس بوده است ، این آمار بیانگر تلاش جمعی برای گرفتن سهمیه بیشتر  قیر دراستان فارس نسبت به سایر استان های کشور است.

مدیر کل بنیاد مسکن استان فارس اضافه کرد: مساحت آسفالت انجام شده در روستاهای استان فارس در سال گذشته بیش از یک میلیون و ۴۶۵ هزار متر مربع بوده است ، توسعه معابر روستاها با حفظ ارزش‌ها و کارکردهای سنتی روستاها نمودی عینی در توسعه روستایی دارد ، بسیاری از روستاییان با اجرای این طرح ها رضایتمندی خود را از خدمات دولت و نظام اسلامی اعلام کرده اند ، توسعه معابر اکنون به یک مطالبه جدی از سوی روستاییان تبدیل شده است.

زمانی ، کمک به احداث مسکن در مناطق روستایی ، کمک به خانوارهای دارای عضو معلول در این مناطق برای تامین مسکن و سرپناه و کمک به خانوارهای تحت پوشش نهادهای امدادی برای تامین مسکن را نیز از دیگر اقدامات دولت و بنیاد مسکن دانست و اظهار داشت : بنیاد مسکن استان فارس در یکسال گذشته برای ۴ هزار و ۳۰۹ واحد مسکن روستایی تسهیلاتی به میزان ۱۶۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال اختصاص داده است.

وی ادامه داد : برای کمک به ساخت واحدهای مسکونی خانواده های دارای ۲ عضو معلول نیز در استان فارس ۴۳ میلیارد و ۲۸۹ میلیون ریال اختصاص یافت و از این محل ۵۱۳ واحد مسکونی ساخته شده است. همچنین بنیاد مسکن در ساخت ۳۲۰ واحد مسکونی ویژه مدد جویان نیز مشارکت کرد و ۱۲ میلیارد و ۱۴۰ میلیون ریال به احداث این واحد ها اختصاص داد.