۱ شهریور ۱۳۹۹، ۳:۳۴
کد خبرنگار: 2445
کد خبر: 83916942
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

استقبال کشورهای مختلف از توافق آتش‌بس در لیبی

۱ شهریور ۱۳۹۹، ۳:۳۴
کد خبر: 83916942
استقبال کشورهای مختلف از توافق آتش‌بس در لیبی
"فایز السراج" رییس دولت وفاق ملی لیبی (سمت راست). "عقیله صالح" رییس مجلس طبرق در شرق لیبی

تهران-ایرنا- برقراری آتش‌بس فوری اعلام شده از سوی طرف‌های وفاق ملی لیبی مستقر در غرب لیبی و دستور توقف عملیات نظامی، با واکنش مثبت بسیاری از کشورها و سازمان‌ها همراه بوده است.

به گزارش ایرنا،  دولت وفاق ملی لیبی به ریاست "فایز السراج" روز جمعه دستور برقراری آتش‌ بس فوری و توقف عملیات نظامی داد.

از سوی دیگر «عقیله صالح» رییس پارلمان لیبی که در شهر طبرق در شرق این کشور مستقر است و از ژنرال خلیفه حفتر حمایت می‌کند نیز خواستار برقراری آتش‌بس فوری و توقف عملیات نظامی در سراسر خاک این کشور شد.

استفانی ویلیامز معاون نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور لیبی از اعلام این توافق به یک تصمیم شجاعانه یاد کرد و گفت: هدف باید فعال‌شدن روند سیاسی باشد.

وی در صفحه رسمی سازمان ملل متحد در توئیتر نوشت:لیبی بسیار نیازمند این تصمیم شجاعانه در این زمان سخت و دشوار است و امیدوارم این مسأله موجب تسریع در اجرای توافق کمیته‌های نظامی مشترک (۵+۵) و آغاز خروج تمام نیروهای خارجی و مزدور مستقر در خاک لیبی شود.

کمیته نظامی مشترک (۵+۵) شامل پنج عضو از نیروهای وابسته به ژنرال خلیفه حفتر فرمانده ارتش شرق لیبی و پنج تن از اعضای مورد حمایت دولت وفاق ملی لیبی بودند که فوریه ۲۰۲۰ (دی/ بهمن ۹۸) در ژنو سویس برای رسیدن به توقف آتش‌بس دائم گفت وگو کردند.

اتحادیه عرب

اتحادیه عرب نیز با استقبال از این آتش‌بس دو طرفه، طرفین درگیر را به برگزاری انتخابات جدید و حرکت در مسیر حل سیاسی مسالمت‌آمیز دعوت کرده است.

یک منبع در اتحادیه عرب ابراز امیدواری کرد که توافق مذکور منجر به تسریع در مذاکرات جاری میان دولت وفاق و ارتش لیبی در چارچوب کمیته نظامی مشترک ۵+۵ شود و زمینه‌ساز یک راه‌حل دائمی شود.

اتحادیه آفریقا

این سازمان آفریقایی نیز در اطلاعیه‌ای ضمن استقبال از برقراری آتش‌بس در لیبی اعلام کرد که این موضوع در ازسرگیری گفت وگوهای سیاسی میان طرف‌های لیبی نقش خواهد داشت.

ترکیه

"ابراهیم کالین" سخنگوی نهاد ریاست جمهوری ترکیه روز جمعه ضمن استقبال از این توافق صلح گفت که آنکارا مطمئن است که امکان تحقق حل سیاسی در لیبی وجود دارد و در هیچ نقطه‌ از لیبی، راه‌حل نظامی را ترجیح نمی‌دهیم.

کالین همچنین گفت که کشورش در خاک لیبی به دنبال رویارویی با هیج کشوری نیست و باور دولت آنکارا بر این است که مصر می‌تواند نقش سازنده‌ای در لیبی ایفا کند.

آمریکا

سفارت آمریکا در لیبی در صفحه توییتری خود نوشت: واشنگتن از توافق صورت گرفته در لیبی استقبال می‌کند و آن را گامی مهمی برای تمام طرف‌های لیبیایی می‌داند.

فرانسه

وزارت امورخارجه فرانسه نیز در بیانیه‌ای با استقبال از این برقراری آتش‌بس، اعلام کرد که اظهارات فایز السراج رییس دولت وفاق ملی و "عقلیه صالح رییس مجلس نمایندگان دولت شرق بیانگر یک مرحله مثبتی است که باید این موضوع در مرحله عمل اجرایی شود.

فرانسه همچنین از طرف‌های لیبیایی خواسته است که اقدامات خصمانه را متوقف کنند و با حسن نیت وارد مذاکره و گفت وگو شوند.

آلمان

وزارت امور خارجه آلمان نیز بر اهمیت این توافق تاکید و اعلام کرد که کمیته نظامی برآمده از مذاکرات سازمان ملل و کنفرانس برلین باید توافق آتش‌بس را در تمام سرزمین‌های لیبی را اجرایی کنند.

انگلیس

سفیر انگلیس در لیبی نیز با استقبال از توافق آتش‌بس در لیبی، از طرف‌های لیبیایی خواست که به این توافق متعهد باشند.

ایتالیا

وزارت امور خارجه ایتالیا نیز در اطلاعیه‌ای از این تحول استقبال و تاکید کرد که طرف‌های لیبی باید مسیر آتش‌بس را دنبال کنند.

عربستان

وزارت امورخارجه عربستان نیز در این ارتباط بر ضرورت آغاز گفت وگوی سیاسی میان گروه‌های لیبیایی تأکید و اعلام کرد که آنها باید منافع ملی کشورشان را بر تمام مسائل مقدم بدارند.

در ادامه اطلاعیه وزارت امورخارجه عربستان آمده است: گفت وگوهای سیاسی مانع از دخالت کشورهای خارجی در لیبی می‌شود که امنیت ملی کشورهای عربی را به مخاطر می‌اندازد.

امارات

"انور قرقاش" وزیر مشاور در امور خارجه امارات در خصوص توافق طرف‌های لیبی گفت که اکنون زمان آن است که توپخانه‌ها از فعالیت بازایستد.

قرقاش در صفحه رسمی‌اش در توئیتر نوشت: اعلام آتش‌بس و توقف عملیات نظامی در سراسر لیبی یک تحول بسیار مثبت است.

قطر

وزارت امورخارجه قطر نیز در بیانیه‌ای که در صفحه رسمی خبرگزاری این کشور؛ قنا" منتشر شد، ضمن استقبال از توافق آتش‌بس دوجانبه از سوی دولت وفاق ملی و دولت شرق لیبی، تأکید کرد که دوحه امیدوار است که تمام طرف‌های درگیر به این توافق پاسخ [مثبت] بدهند.

قطر همچنین بر ضرورت تسریع در روند سیاسی لیبی و ضرورت شکسته شدن محاصره میادین نفتی این کشور جهت تولید و صادرات دوباره نفت  و در راستای منافع ملی این کشور تأکید کرد.

مصر

"عبدالفتاح السیسی" رییس جمهوری مصر در صفحه رسمی‌اش در فیسبوک با استقبال از بیانیه دولت وفاق ملی لیبی و مجلس نمایندگان شرق لیبی این اقدام را یک گام بسیار مهم در راه تحقق حل سیاسی بحران لیبی و خواسته ملت این کشور برای ثبات و شکوفایی دوباره کشورشان دانسته است.

اردن

وزارت امورخارجه اردن نیز در بیانیه‌ای بر ضرورت مشارکت طرف‌های لیبیایی در گفت وگوی لیبی –لیبی و مذاکرات سیاسی جدی با هدف پایان دادن به بحران کشورشان و ممانعت از وخامت اوضاع و استقرار دوباره در راستای حفظ حاکمیت اراضی و منافع ملت این کشور تأکید کرده است.

دولت امان تصریح کرده است که توافق آتش‌بس باید ضامن حمایت از ملت لیبی و ابزاری برای جلوگیری از دخالت کشورهای خارجی در این کشور باشد.

الجزائر

وزارت امورخارجه الجزائر نیز در بیانیه‌ای ضمن استقبال از اعلام توافق آتش‌بس، این اقدام را بیانگر اراده آنها برای حل سیاسی بحران کشورشان دانسته است.

براساس بیانیه وزارت امورخارجه الجزایر، این کشور اعلام کرد:ما در کنفرانس برلین که سال جاری میلادی در آلمان برگزار شد، نیز آمادگی خود را برای میزبانی از گفت وگوهای جامع برادران لیبیایی خود و با هدف حل مسالمت‌آمیز و در راستای منافع لیبی و مردم آن اعلام کردیم.

تونس

وزارت امورخارجه تونس نیز در بیانیه‌ای از توافق لیبی به عنوان یک اقدام مثبت یاد کرده که موجب جلوگیری از ریختن خون مردم لیبی خواهد شد، اعتمادسازی را بار دیگر میان ملت لیبی باز خواهد گرداند و زمینه ساز یک راه‌حل سیاسی جامع، دائمی برای بحران این کشور و برقرای ثبات و آرامش در تمام خاک لیبی خواهد شد.

تونس بار دیگر بر موضوع همیشگی خود مبنی بر حمایت از ملت لیبی در راستای برقراری امنیت و شکوفایی این کشور و نیز حفظ حاکمیت ویکپارچگی لیبی تأکید کرد.

لیبی چند سال است که درگیر جنگ داخلی و متعاقب آن،  نبرد نیابتی گسترده میان نیروهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای است که در این میدان، کشورهایی نظیر روسیه، مصر، فرانسه، عربستان، امارات و یونان در برابر ترکیه، ایتالیا و قطر قرار گرفته‌اند.

نیروهای طرفدار ژنرال حفتر اوایل سال میلادی جاری تمامی تاسیسات نفتی در مناطق شرقی لیبی را از کار انداختند تا به این طریق "دولت وفاق ملی" مورد حمایت سازمان ملل را به لحاظ اقتصادی تحت فشار قرار دهند. با این اقدام نیروهای حفتر، تقریبا تمامی صادرات نفت لیبی متوقف شد.

رویدادهای یک دهه گذشته در لیبی آشکارا نشان داده که نفت، نقش اساسی در حضور نیروها و عوامل کشورهای بیگانه در لیبی داشته است و به  نظر می‌رسد رقابت شرق و غرب برای دستیابی به منابع طبیعی لیبی از عوامل مهم در پشتیبانی کشورهای غربی از بروز ناآرامی‌ها در لیبی در سال‌های پایانی زمامداری "معمر القذافی" بود و این انگیزه همچنان به قوت خود باقی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha