همه‌چیز هست جز فاصله اجتماعی

تهران- ایرنا- جمعه‌بازار «خلازیر» واقع در منطقه ۱۹ تهران از مراکز خرید و فروش لوازم دست دومی به شمار می‌رود که از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در آن پیدا می‌شود اما فاصله‌گذاری اجتماعی به ندرت در این بازار قابل مشاهده است.

اینجا خیابانی در جنوب تهران بین آیت‌الله سعیدی و آزادگان است و نه تنها در دو طرف این خیابان، دست‌دوم فروشی‌ها بساط خرید و فروش پهن کرده‌اند بلکه در وسط بلوار نیز جای سوزن انداختن و عبور کردن از میان اجناس کهنه فروشان نیست.

صدای بساطی‌هایی که تلاش دارند کهنه اجناسشان را زودتر بفروشند، از گوشه و کنار خلازیر به گوش می‌رسد و مردم را دور خود جمع می‌کنند؛ «هرچی میخوای فقط ۱۰ تومان».

در میان اجناسشان از لباس دست دوم، کهنه و پاره گرفته تا لوازم خانگی و دکوری، بهداشتی و آرایشی، میوه و سبزیجات تا لوازم خودرو و عقیق به چشم می‌خورد.

بعضی از این اجناس از دست دوم بودن هم خارج شده و حتی تصور می‌کنی چندین دست چرخیده تا اکنون در وسط بساطی است اما در میان این اجناس به دردنخور که در کنار هم یا روی هم تلمبار شده است، اجناسی هم به چشم می‌خورد که وسوسه خرید با وجود شیوع کرونا را تقویت می‌کند.

این روزها حتی هوای گرم تابستان یا ویروس کرونا نیز نتوانسته است مردمی که به دنبال اجناس دست دوم می‌گردند را منصرف کند که بیشتر آنان را مهاجرنشینان تشکیل می‌دهند.  

علی عباسی، مردی ۳۵ ساله که به همراه پسر کوچکش در بین بساطی‌ها به دنبال جک خودرو می‌گشت به خبرنگار ایرنا در مورد اینکه چرا وسیله مورد نیاز را از این جا تهیه می‌کند، می‌گوید: من برای اولین بار است که به اینجا آمده‌ام و آنگونه که از دوستان و همشهریان شنیده‌ام، هرچه بخواهیم از اینجا پیدا می‌کنیم.

یکی دیگر از مشتریان این بازار می‌گوید: این بازار سالهاست که در تهران فعال است و هرکسی که می‌خواهد جنسی را بفروشد یا خریداری کند به اینجا می‌آید.

شخص دیگری که در میان وسایل و لوازم جانبی گوشی همراه دنبال هندزفری می‌گشت، می‌گوید: بعضی از وسایل در این مکان آنقدر کثیف و کهنه است که ارزش دیدن ندارد ولی باید بگردی تا جنسی که می‌خواهی را پیدا کنی.

در میان این ترافیک جمعیتی و بساطی‌ها، گاری‌هایی هم به چشم می‌خورد که ضایعات آهن و کارتن را جابه‌جا می‌کنند و آن را به مغازه‌ها و گاراژهای ضایعاتی می‌برند؛ در واقع نه تنها وجود بساطی‌ها چهره این قطعه از پایتخت را مخدوش کرده بلکه وجود گاراژهای جمع‌آوری ضایعات هم حال منطقه را بد کرده است.

سازمان سرمایه‌گذاری و مشارکت های مردمی شهرداری تهران در ۲۵ مرداد امسال اعلام کرد که با هماهنگی این سازمان و شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران مقرر شده است که مطالعات اولیه پروژه بازار خلازیر توسط دانشگاه شریف به عنوان مشاور سازمان سرمایه‌گذاری از طریق تامین حداقل ۵۰ درصد هزینه‌ها توسط شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهیه و جهت اقدامات بعدی ارائه شود.

شرکت ساماندهی مشاغل و صنایع شهرداری تهران به عنوان یکی از متولیان ساماندهی این محله است که در اردیبهشت امسال اعلام کرد: جمعه بازار خلازیر در پهنه جنوبی پایتخت ساماندهی می‌شود.

«سیدعلی مفاخریان» در حاشیه بازدید از منطقه ۱۹ بر لزوم ساماندهی جمعه بازار خلازیر تاکید کرده و گفته است: برای سامان‌بخشی به جمعه بازار خلازیر به طراحی برنامه عملیاتی ترکیبی نیاز داریم؛ تثبیت واحدها، تغییر کاربری برخی از آنها در قالب کمسیون ماده ۵ و طرح موضوع مزاحمت درباره واحدهای مزاحم می‌تواند به کار گرفته شود.

علی توکلی، شهردار منطقه ۱۹ تهران هم در حاشیه این بازدید با اشاره به هزینه بالای ساماندهی جمعه بازار خلازیر گفته است: در مرحله اول می‌توانیم آسیب‌هایی مانند آتش‌سوزی و آلایندگی را از بین ببریم؛ همان‌گونه که در گذشته با اعمال بند ۲۰، اجرای آرای قضایی یا اخذ تعهد رسمی مبنی بر عدم تکرار رفتار از صاحبان واحدهای صنفی، موارد آتش‌سوزی دیگر تکرار نشد. 

به گفته وی اتمام معضلات فوق با تشکیل یک کمیته فنی و تخصصی مشترک و با همکاری منطقه و شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر در حال پیگیری است.

هرچند پیگیری مسئولان در خصوص ساماندهی این بازار از سال‌های گذشته در حال انجام است ولی استقبال و حضور مردم در این بازار عرضه را بیشتر و بازار بساطی‌ها را داغ‌تر می‌کند.

بساطی‌هایی که معلوم نیست این اجناس دست دوم و گاهی عتیقه را از کجا می‌آورند و به چه قیمت‌هایی می‌فروشند و فاصله‌ اجتماعی و رعایت پروتکل‌های بهداشتی جهت جلوگیری از شیوع کرونا، تنها چیزی است که در این بازار خود ساخته دیده نمی‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha