حدود ۱۰۰ نفر از دامداران خراسانی روز شنبه در محل سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در مشهد با طرح این درخواستها همچنین با رییس این سازمان به گفتگو نشسته و پاسخهای مستقیم این مدیر مسوول را که در جمع آنان حضور یافت، شنیدند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در جمع این دامداران از سیاستگزاری برای این بخش در دولتهای پیشین انتقاد و بیان کرد: الگوی وارداتی توسعه دامداری و گاوداری در کشور به درستی اجرا نشده و تامین نهادههای دامی نیز همگام با توسعه این بخش نبوده است.
محمدرضا اورانی افزود: توسعه دامداری مطابق با الگویی وارداتی بود اما از اجرای صحیح این روند غفلت شد زیرا در کشورهایی که تولید مرغ و گوشت قرمز آنها توسعه یافته، خودشان ذرت و دانه سویا را نیز تامین کردهاند.
وی همچنین به سیاست توسعه صنعت دامپروری داخلی با استفاده از ارز حاصل از فروش نفت اشاره و بیان کرد: ظرف دهه ۱۳۷۰ در بسیاری مرغداریهای کشور از کنجاله پنبه و دیگر اقلام مشابه استفاده میشد اما پس از آن فقط به کنجاله سویا ارز ۴۲ هزار ریالی تخصیص یافت، همه چیز در همین نهاده متمرکز شد و به ظرفیتهای دیگر در داخل کشور توجه لازم صورت نگرفت.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: درآمدهای نفتی در پی تحریم و شرایطی که امریکا و استکبار جهانی علیه کشورمان تحمیل کردهاند به شدت کاهش یافته و درآمدهای مالیاتی نیز به دلیل بحران جاری شیوع وبروس کرونا با مشکل مواجه شده است.
وی گفت: با این وجود سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی امسال ۶۸ درصد کنجاله سویا، ۴۶ درصد ذرت و ۲۱ درصد جو مورد نیاز بخش دامپروری را استان را تامین کرد.
اورانی افزود: هماینک ۵۰ درصد نیاز دامدار و مرغدار به مواد اولیه، از بازار آزاد تامین میشود اما قیمتگذاری برای تخم مرغ، گوشت و محصولات دامپروری بر اساس تامین ۱۰۰ درصد نهادههای دامی به قیمت دولتی صورت میگیرد.
افزایش ۴۰ درصدی تامین نهادههای دامی
وی در ادامه همچنین گفت: پارسال یک میلیون و ۳۰۹ هزار تن نهاده دامی وارد خراسان رضوی شد که در مقایسه با سال ۱۳۹۷ به میزان ۴۰ درصد بیشتر بوده است. ۴۴۰ هزار تن از این میزان را جو، حدود ۴۰۰ هزار تن را کنجاله سویا و ۴۳۰ هزار تن را ذرت تشکیل داده است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: امسال در کل کشور با کشت ۱۲۶ هزار هکتار ذرت دانهای، یک میلیون تن از این محصول تامین شد اما نیاز داخلی سالانه ۱۰ میلیون تن است لذا کمبود آن را باید از طریق واردات تامین کرد.
وی ادامه داد: همچنین سطح زیر کشت کنجاله سویا در استانهای گلستان و اردبیل ۴۰ هزار هکتار و محصول آن ۵۰ هزار تن کنجاله است اما نیاز ایران به همین محصول دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال است یعنی تامین ۹۸ درصد کنجاله وابسته به واردات میباشد.
اورانی گفت: حاصل کشت جو در هزار و ۴۵۰ هکتار از زمینهای کشاورزی کشور نیز سه میلیون و ۳۰۰ هزار تن محصول اما حجم نیاز ما به جو هشت میلیون و ۵۰۰ هزار تن است لذا مجبور به واردات ۵۷ درصدی آن از خارج هستیم.
وی افزود: در حالی که کشور به لحاظ نهاده دامی وابستگی شدید به خارج دارد، قیمتگذاری محصولات دامی با نرخ دولتی انجام میشود لذا زمانی که قیمتهای مصوب خرید محصولات از دامداران ابلاغ شد مخالفت خود را نسبت به آن به دستگاههای نظارتی اعلام کرده و در قالب چند نامه رسمی این موضوع به تهران منعکس شد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: قیمت عرضه محصولات کشاورزی باید بر اساس عرضه و تقاضا مشخص شود.
۱۲ هزار واحد گاوداری، هزار و ۶۵۰ واحد تولید مرغ گوشتی و ۲۶۵ واحد تولید مرغ تخمگذار در خراسان رضوی فعالیت دارند.
درخواست لغو ممنوعیت صادرات گوشت قرمز
همچنین چند نفر از دامدارانی که امروز به سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در مشهد مراجعه و با رییس این سازمان گفتگو کردند، به تشریح درخواستها، پیشنهادها و ارزیابی خود از وضعیت صنعت دامپروری پرداختند که شاهبیت آن درخواست برای لغو ممنوعیت صادارت گوشت محصول داخل به خارج از کشور بود.
یک دامدار فریمانی در این خصوص گفت: گرچه اعلام شده ۳۰ درصد نیاز نهاده دامی در اختیار دامداران قرار گرفته اما در عمل این میزان ۱۰ درصد است لذا مجبوریم بقیه نیازمان به این اقلام اساسی را به نرخ روز و از بازار آزاد تامین کنیم ولی محصول تولید گوشت و شیر خود را با نرخ مصوب به فروش برسانیم.
محمدجواد نجاتی افزود: قیمت نهادههای دامی ظرف یک سال اخیر ۱۰۰ درصد بیشتر شده اما قیمت خرید گوسفند زنده از تولیدکننده آن که پارسال هر کیلوگرم ۳۵۰ هزار ریال بود امسال به ۲۵۰ هزار ریال نزول کرده و همین قیمت برای گوشت گاو از ۲۷۰ هزار ریال به ۱۷۰ هزار ریال کاهش یافته است.
وی از سیاست منع صادرات شیر خشک و گوشت قرمز انتقاد و بیان کرد: با آزاد شدن صادرات گوشت قرمز درآمدی مناسب و منطقی نصیب دامپروران داخلی میشود.
یکی از دامپروران مشهدی نیز در این جمع گفت: هماینک تولید محصولات دامی عملا بر اساس نرخ ارز صورت میگیرد اما قیمتگذاری محصولات این بخش به صورت دستوری انجام میشود لذا مطالبه اصلی فعالان بخش دامپروری واقعی شدن قیمتها، آزاد شدن صادرات گوشت و در مجموع فروش محصولات این حوزه بر اساس سازوکار عرضه و تقاضا است.
حامد اخلاقی افزود: علاوه بر افزایش نرخ نهادههای دامی، تامین سایر اقلام مورد نیاز دامداران مانند دارو و واکسن هم با نرخ آزاد صورت میگیرد که مشکلات آنها را دوچندان کرده است.
همچنین در پایان گفتگوی این گروه از دامداران با رییس سازمان جهادکشاورزی خراسان رضوی، قرار شد تا به منظور پیگیری حل مشکلات بخش دامپروری استان سه نفر به نمایندگی از آنها معرفی شوند تا ادامه اقدامات از طریق استانداری خراسان رضوی صورت گیرد.
نظر شما